• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Torba yasa Resmi Gazete'de yayımlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan devlet memurları kanunu ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı KHK'da değişiklik yapılmasına dair yasayla, kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları, hiyerarşi, hizmet sınıfları, öğrenim durumu ve dereceler dikkate alınarak yeniden belirlendi.

Yasayla, en düşük emekli aylığı 2,500 TL'den 3,500 TL'ye çıkarılırken, yükseköğretim kurumlarında öğrenim görürken ilişiği kesilenler, kayıt hakkı elde ettiği halde kayıt yaptıramamış öğrencilere geçmişe dönük süre sınırı olmaksızın yüksek öğrenimlerine devam etme hakkı tanındı.

ÖTV yasasında yapılan düzenlemeye göre, sadece elektrik motorlu taşıtların ÖTV'si; motor gücü 160 KW'ye kadar olanlardan ÖTV matrahı 700,000 TL'yi aşmayanlar için yüzde 10; bu motor gücünü aşanlardan ÖTV matrahı 750,000 TL'yi aşmayanlar için yüzde 50, diğerleri için ise yüzde 60 olarak uygulanacak.

Ayrıca, vergi usul kanununda özel usulsüzlük cezalarında düzenlemeye gidildi. Ödeme belgesi ve fatura verilmemesi ve alınmamasına ilişkin cezalar artırıldı.

Düzenlemeyle KOBİ'lerin krediye erişim imkanları artırılması kapsamında yeni kefalet imkanlarının sağlanması amacıyla kredi garanti kurumlarına aktarılacak kaynak tutarı 50 milyardan 100 milyar liraya çıkarıldı.

Kurumlar vergisinde, nakdi sermaye artırımı dolayısıyla yapılan indirimden süresiz yararlanma hakkı, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen 4 hesap dönemi esas alınarak sınırlandırıldı. Bu dönemlerde sermaye azaltımı yapılması halinde azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplamasında dikkate alınmayacak.

Elektronik ticarette vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bilgi ve bildirimlerin elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi yükümlülüğünü yerine getirmeyen mükelleflere ilişkin özel usulsüzlük cezaları yeniden düzenlendi.

Sigortacılık sektöründe uygulaması yaygınlaşan ve Türkiye'de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetleri amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun uygulamalarında, teminat olarak kabul edilecek.

İmar Kanunu'nda yapılan değişiklikle 1 Temmuz'a kadar yapı ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olan ancak kullanma izni verilmeyen veya alınmayan yapılara geçici olarak elektrik veya su aboneliğinin yapılabilmesi imkanı da getirildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir