• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Giyilebilir kas icat ettiler!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsviçreli bilim insanları kullanıcısına ekstra kas tabakasının ayrıcalıklarını sağlayan, giyilebilir kas icat etti.

Dünyaca ünlü teknik üniversite ETH Zürih’te görevli araştırma ekibi, bu icatla sınırlı hareket kabiliyetine sahip kişilere yeteneklerini geri vermeyi amaçlıyor.

Araştırma ekibi bu yenilikçi cihazı, "küçük bir kutunun eşlik ettiği, üst kolları da saran bir tür yelek" diye niteliyor.

Myoshirt diye adlandırılan yumuşak "giyilebilir harici kas", kullanıcının hangi hareketi yapacağını otomatik algılıyor.

Böylece aktüatörleri kullanarak, hareketin gerektirdiği yükün bir kısmını tam anlamıyla üstlenebiliyor.

Aktüatör ya da eyleyici, bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motor olarak tanımlanabilir.

Cihazın çalışma şekli, yapay zekalı bir algoritmanın kullanıcının hareket niyetini ve gereken kuvvet miktarını algılamasıyla başlıyor.

Daha sonra aktüatör, kumaşın içinde kullanıcının kaslarına paralel uzanan kabloyu (bir tür yapay tendon) uzatıp kısaltıyor ve bu şekilde istenen hareketi destekliyor.

Araştırmacılar yeni cihazı 12 kişi üzerinde denedi. Bunlar arasında herhangi bir fiziksel bozukluğu olmayan 10 kişi, kas distrofisinden ve omurilik yaralanmasından mustarip birer kişi yer aldı.

Deney sonucunda tüm katılımcıların yelek sayesinde kollarını veya nesneleri çok daha uzun süre kaldırabildiği görüldü.

Myoshirt sisteminin bir diğer etkileyici özelliği de ağırlığının fazla olmaması. Araştırma ekibi, giysinin aktüatör ve kontrol kutusunun yaklaşık 3,6 kilogram geldiğini ifade ediyor.

Cihazın aynı zamanda bir gömleğin altına sığacak kadar ince olduğu belirtiliyor.

Araştırma ekibinden Marie Georgarakis, "Hastanelerde çok sayıda iyi terapi cihazı olmasına rağmen, bunlar genellikle çok pahalı ve hantal. Biz bu açığı kapatmak istiyoruz" dedi.


Independent Türkçe, Interesting Engineering, Futurism

Bu haberler de ilginizi çekebilir