• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Köylüler mera alanlarının ellerinden alınmasını istemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te Kürüm ve Çörekli köyleri arasında bulunan ve uzun yıllardan beri mera alanı olarak kullanılan 1 milyon 230 bin metrekarelik alanın Güneş Enerji Santrali (GES) yapımı için bir holdinge verileceği iddia edildi.

Mera alanlarının güneş enerji sistemine kurban edilmemesi gerektiğini ifade eden mahalle sakinleri İLKHA’ya yaptıkları açıklamada, geçim kaynakları olan mera alanlarının ellerinden alınmaması için yetkililere seslendi.

Mahallede bulunan bütün vatandaşların, geçimini hayvancılıktan yaptığını söyleyen Kırsal Kürüm Mahallesi Muhtarı Servet Boztaş, mahallede yaklaşık 4 bin 500 hayvanın meralarda otladığını ifade ederek mera alanlarının elinden alınması sonucu ciddi mağduriyetler meydana getireceğini belirtti.

Mera alanlarının ellerinden alınması sonucu 5 mahallede mağduriyetin meydana geleceğini söyleyen Boztaş, mera alanlarının hayvancılık ve arıcılıkta yayılım alanı olarak kalması için yetkililere çağrıda bulundu.

 

Boztaş, “Mera alanlarının elimizden alınmasını istemiyoruz. Büyük ve küçükbaş olarak yaklaşık 4 bin 500 hayvan var burada. Zaten Tarım İlçe Müdürlüğünde küpe numaralarımız var. Her şey belgeli bir şekilde ortada ve sayısı bellidir. Mera alanımız zaten fazla değildir eğer bu mera alanları da elimizden giderse hayvanlarımızı ya ahırda besleyip yem vereceğiz ya da kesime götürüp kestireceğiz. Mera alanları elimizde giderse burada hayvancılık tamamen biter. Bu da elimizden alınırsa köylü mağdur olur.” dedi.

“Hazine arazileri hayvancılığın ve arıcılığın yayılım alanı olsun”

Kırsal Kürüm Mahallesi Muhtarı Servet Boztaş

Mera alanlarına güneş paneli sistemi kurulacağı için mahallede huzursuzluğun olduğunu söyleyen Boztaş, “Burası bizim ekmek ve geçim kaynağımız. Mera alanları alınırsa biz tek değil burada Çörekli, Gülpınar, Ufacık, Pozanlı ve Kürüm olmak üzere 5 mahalle mağdur olacak. Güneş paneli sistemi kurulmasına karşı değilim elbet ama bizim geçim kaynağımız olan mera alanları elimizden alınmasın. Valiye, belediye başkanlarına bu mahalleye misafir odalarının yapılması için sayısız dilekçe verdim. Ricada bulunduk fakat olumlu bir sonuç almadık. İş, fabrikalara gelince hemen veriliyor. Biz istiyoruz ki verimsiz mera yerleri hayvanların otlanacağı yerler olarak kalsın. Burası dedelerimizden beri mera alanı ve burada hayvanlar otlatılıyor. Mera alanları, tanımadığımız kişilere bir güzellik olsun diye veriliyor. Bizim mahalleye tanımadığımız onlarca insan geldi. Mahallede ister istemez bir huzursuzluk oluyor. Hazine arazilerinin, hayvan ve arı yayılım alanı olsun istiyoruz.” diye konuştu.

“Mahallemizin tek geçim kaynağı hayvancılık üzerinedir”

Mahalle sakini Salman Göy 

Arazileri sulu olmadığından dolayı devamlı hayvancılıkla uğraştığını ifade eden Salman Göy ise, mera alanlarının ellerinden alınmasından dolayı bölgede hayvancılığın biteceğini ve haliyle fiyatlarının da yükseleceğini belirtti.

Mera alanlarının hayvancılığın gelişmesi yönünde çok faydaları olduğunu söyleyen Göy, “Mera alanları alınırsa kesinlikle hayvancılık biter. Mahallemizin tek geçim kaynağı hayvancılık üzerinedir. Burası da elimizden alınırsa devlet bizi ekmeğimizden eder. Bir ülkede üretim yoksa gelecek te olmaz. Eğer sürekli tüketim varsa o ülkede kalkınma olmaz. Bundan dolayı mera alanlarının hayvancılığın gelişmesi yönünde çok faydaları var. Eğer mera alanları alınırsa hem hayvancılık biter hem de biz buradan taşınmak zorunda kalırız.” dedi.

Göy, “Ekmeğimiz elimizden alındıktan ve geçim kaynağımız kalmadıktan sonra burada kalmanın ne anlamı var. Arazilerimiz sulu olmadığından dolayı hayvancılıkla uğraşıyoruz. Başka bir geçim kaynağımız yoktur. Eğer burası güneş panelleri sistemine kurban edilirse, hayvancılık biter ve haliyle et, süt ve süt ürünleri pahalı olur. Mecburen dışarıdan getirecek bu ürünleri. Bu da bizi dışarıya bağlı olan bir ülke haline getirir.” diye konuştu.

“Mera alanları alınırsa göç etmek zorunda kalacağız”

Mahalle sakini Osman Temir

Mera alanlarının ellerinden alınması sonucu yem ve arpa fiyatlarının yüksekliğinden dolayı geçim kaynaklarının biteceğini ifade eden Osman Temir, “Ben buradan bütün yetkililere sesleniyorum. Bu konuda neden yanımızda durmuyorlar. Bir gün birisi gelip kapımızı çalmadı. Kimse gelip bu mahalleye kimsenin fikrini veya rızasının almadılar. Bizim burada başka bir geçim kaynağımız yoktur. Yaklaşık bin yıllık geçmişi olan bir köy, bu meralarda dedelerimiz hayvanlarını otlatmışlar. Bu mahalle de onlarca genç hayvancılıktan geçimini yapıyor. Mera alanları alınırsa, kimse geçimini yapamayacağı için göç etmek zorunda kalacaklar. Yemin torbası 400 TL, arpanın tonu 7 bin TL biz ahırda hayvanlarımızı nasıl besleyeceğiz? 5 mahallenin mera alanları gidiyor. Kimse gelip sizin derdiniz nedir diye soran yok. Bu kadar mı kendi memleketimizde sahipsiz bırakıldık.” şeklinde konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir