Mardin Otogarı'nda bayram hareketliliği yerine sessizlik
Yaklaşan Kurban Bayramı'na rağmen Mardin Şehirlerarası Otobüs Terminalinde herhangi bir bayram hareketliliği yaşanmıyor.
Bayram öncesi dolu görmeye alışık olunan otobüs terminalleri, bu bayram bilet fiyatları ve artan maliyetlerden dolayı boş seyrediyor. Alıcılar bilet fiyatlarının pahalılığından yakınırken satıcılarsa yakıt fiyatlarından dolayı mağdur olduklarını dile getiriyor.
Mardin Şehirlerarası Otobüs Terminalindeki firma yetkilileri, her bayram öncesi yaşanan yoğunluğun bu bayram öncesi yaşanmamasının sebebinin artan yakıt ve bilet fiyatları olduğu görüşünde.
Daha önceki bayramlarda biletlerin yetmediğini ve ek sefer taleplerine yetişemedikleri ifade eden firma yetkilileri bu bayram otobüsleri dolduramadıkları için zarara uğradıklarını ifade ediyor.
"Masraf çok kaba olduğu için ek seferler düşünmüyoruz"
Mehmet Kerelti
Sefer yoğunluğunun üniversitenin açılıp kapanmasıyla arttığını ifade eden firma yetkilisi Mehmet Kerelti, bayramlarda gelişlerin dolu, gidişlerde ise boş otobüslerle sefer yapıldığını söyledi.
Giderlerin fazla olması nedeniyle ek seferlerin yapılmadığını aktaran Kerelti, "Masraf çok kaba olduğu için ek seferler düşünmüyoruz. Sefer gelişlerinde yoğunluk olduğu için biz ek bir zam istemiyoruz. Yani yolculardan normal fiyat neyse onu alıyoruz, kapasite mevcudu olmadığından ek alım yapmıyoruz." dedi.
"Geçen yıllara nazaran satışın yüzde 30'u yok"
Ahmet Teker
Bilet satışlarının mazot fiyatının yükselmesi sebebiyle olmadığına değinen bir diğer firma yetkilisi Ahmet Teker, "Satış yoğunluğu yok. Otogarın durumu halini görüyorsunuz. Fiyat konusundan ve mazot pahalılığından dolayı satış o kadar iyi değil. Geçen yılların satış oranının yüzde 30'u yok. Fiyat pahalılığından hiç kimse gidip gelmiyor biz de mazota odaklanmışız. Piyasanın durumunu biliyorsunuz zaten." diye belirtti.
Eskiden bayramlarda ek otobüs seferleri düzenlendiğini hatırlatan Teker, "Geliş seferlerinde birazcık yoğunluklar var ama eskiye nazaran pek yok. Eskiden 2-3 otobüs ilave sefer kaldırıyorduk. Şu anda kendi arabalarımızı bile zor dolduruyoruz. Zaten burada gidiş seferleri boştur, geliş biraz iyidir. Eski piyasaya göre bizim işimiz yüzde 30'lara inmiş, zarardayız. Gelişlerdeki yoğunluk kendi masrafını kurtarıyor. Arabada buradan dolu gitmezse bir fayda etmez, ek seferler yok. Bu dönem sadece biz şu anda kendimizi kurtarıyoruz." şeklinde konuştu.
"Mazot ve pahalılıktan dolayı kimse seyahat edemiyor"
Kubilay Akçakoca
Bilet satış yoğunluğunun daha çok sefer dönüşlerinde olduğunu söyleyen firma yetkilisi Kubilay Akçakoca, "Bilet yoğunluğu şu an sadece dönüşlerde var. İstanbul, İzmir, Bursa ve Karadeniz taraflarından dönüş olarak bu bölgeye var ama buradan gidiş yoğunluğu yok. Mazot ve pahalılıktan kimse seyahat edemiyor. Şu anda İstanbul'dan Mardin'e bilet fiyatı 600 TL, 2 kişilik ailenin geldiğini düşünsek bin 200 TL, 3 kişi olsa bin 800 TL ediyor. Tüm otobüs firmaları dolu gidip dolu gelse dahi zarar ediyorlar." dedi.
Akçakoca, "Yoğunluk yok, herhangi bir firma ek servisi çıkarsa dahi zarardadır. Mardin'den İstanbul'a giden arabada 20 tane yolcu var, adam buradan 60 tane yolcu getirse dahi zarar ediyor. Tanıdığım bir sürü insan var ve şu an İstanbul'da akrabalarım da dahil olmak üzere her sene düzenli olarak Mardin'e gelirlerdi ama bu sene bilet fiyatlarının pahalılığından gelemediler. Adam 5 kişilik ailedir, 600 liradan 3 bin TL yapıyor ve adam asgari ücret alıyor. Bütün maaşını oraya mı koysun, bilet parası kurtarmıyor." dedi. (İLKHA)