• DOLAR 34.584
  • EURO 36.212
  • ALTIN 2965.797
  • ...
Gaziantep’te alışverişin simge adresi: Kültür Yolu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tarihi ve kültürel yapılarıyla ön plana çıkan, bu yönüyle her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Gaziantep’teki Kültür Yolu bölgesinde her dönem alışveriş yoğunluğu yaşanıyor.

Tarihi, doğal güzellikleri, inanç ve kültür turizminin yanı sıra ünlü mutfağı ile onlarca müzesi sayesinde yerli ve yabancı ziyaretçilerin en gözde merkezlerinden biri olan Gaziantep’te okulların tatil olmasının ardından ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan, kuruluşu Milattan Önce 3650 yılı olarak bilinen ve dünyanın en eski, en kadim 10 şehri arasında yer alan Gaziantep’e gelen ziyaretçiler Kültür Yolu’nda bulunan tarihi çarşı ve pazarlarda hem huzurlu alışveriş yapıyor hem de tarihe yolculuk yapıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli turizm kentlerinden olan, kastel, tarihi camileri, kalesi, çarşı, han, saray, bedesten ve müzeleriyle hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Gaziantep’te hafta içinin yanı sıra hafta sonları da ziyaretçi yoğunluğu yaşınıyor.

Osmanlı döneminden kalma iş hanları ve çarşılardan oluşan eski ticaret merkezlerinin yer aldığı Kültür Yolu’nda ziyaretçiler, gezi esnasında birçok tarihi yapıyı görme ve tanıma fırsatı buluyor.

Tarihi öneme sahip pek çok han, pasaj ve çarşının bulunduğu Kültür Yolu, kentin ticari hareketliliğinin en yoğun olduğu alışveriş merkezleri arasında yer alıyor.

Her yıl kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin yanı sıra köylerden şehir merkezine gelenler yöresel giysi ve aksesuarlar, bakır süs eşyaları, ev gereçleri ve hediyelik eşya ihtiyaçlarını Kültür Yolu üzerinde bulunan esnaftan karşılıyor.

Bu çarşılardan en önemlileri arasında ise Darendeli Hüseyin Paşa tarafından 1718'de yaptırılan ve 300 yıldır ayakta duran Zincirli Bedesten Çarşısı yer alıyor.

Çevresindeki çarşılara bağlanan kapıları bulunan bedesten, günümüzde yöresel giysi ve aksesuarlar ile Antep fıstığı, kurutmalık ve şire ürünlerinin satıldığı çarşı olarak da kullanılıyor. Zincirli Bedesten Anadolu’da otantik değerini yitirmeyen ender çarşılardan biri olarak kabul ediliyor.

Kentte sayıları her geçen yıl artan AVM'lere rağmen tarihi han ve çarşılar, vatandaşlardan halen ilgi görmeye devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla hareketliğin başladığı han ve çarşılar, alışverişin yanı sıra kışın ısınmak, yazın ise serinlemek amacıyla ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.

Ahilik kültürünün halen yaşatıldığı, son yıllarda inanç ve kültür merkezi haline gelen, tarihi dokusu ve yapılarıyla turistlerin uğrak mekânı haline gelen Kültür Yolu’ndaki hareketlilik en çok esnafın yüzünü güldürüyor.

Gaziantep Bakırcılar, Sedefçiler ve Saatçiler Odası Başkanı Celal Açık, kentin tarihi han ve çarşı sayısı bakımından Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer aldığını söyledi.

Kültür Yolu üzerinde Gaziantep Kalesi başta olmak üzere Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Almacı Pazarı, Eskici Pazarı ve Millet Hanı gibi birçok tarihi çarşının yer aldığını bildiren Açık, Gaziantep’in bir tarih şehri olduğunu ifade etti.

“Gaziantep’e gelen turistlerin yüzde 95’i Kültür Yolu’na uğramadan gitmiyor”

Gaziantep Bakırcılar, Sedefçiler ve Saatçiler Odası Başkanı Celal Açık

Kente gelen ziyaretçilerin kentin ilk yerleşim alanı da olan Kültür Yolu’nu gezdiğini belirten Açık, “Eski Gaziantep’ denildiği zaman akla Kültür Yolu geliyor. Kalenin etrafı, Almacı Pazarı, hanlar ve hamamlar gibi Gaziantep’i simgeleyen mekân olduğundan dolayı buraya ‘Kültür Yolu’ diyoruz. Burada güvenli alışveriş yapılıyor. Burada en azı 50 yıllık, en çoğu ise 100 yıllık esnaftan oluşuyor. Ben 45 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Benim babam da buradaydı. Kültür Yolu, her alanda Gaziantep’i temsil ediyor. Kente gelen turistlerin yüzde 90’ını bu tarihi yerleri gezerek alışverişlerini yapıyorlar. Tarihi müzeleri ve birçok yerleri geziyorlar. Kültür sokağı, bu tarihi yerlerin hepsini içinde barındırıyor. Bu da gelen turistler için çok önem taşıyor. Burada yemeğini, alacağı hediyelik tatlı ve eşyasını her şeyini bulabiliyor. Kültür Yolu’muz daha da şenlenecektir. Kültür Yolu’nda gece alışverişi de sağlanırsa, Gaziantep için bir gözde haline geldiğini göreceksiniz. Burada işyerlerimiz, hanlarımız ve pasajlarımız ve tarihi mekanlar olduğu için Gaziantep’e gelen turistlerin yüzde 95’i Kültür Yolu’na gitmiyor. Bu meslek zaten tarihi, bu mesleği yapan kişilerde mesleğini tarihi yerlerde icra ediyor. Türkiye’nin her yerine gidin tarihi yerlerde her zaman tarihi meslekler yapılır. Biz bu mesleği yaparak tarihimizi ve kültürümüzü canlandırıyoruz. Burada ki ustalar meslekte bir köprü görevi görüyor. Bu mesleği bazıları dededen, bazıları babadan almış. Bundan dolayı gönül rahatlığıyla Kültür Yolu’nda alışveriş yapılabilir.” dedi.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda bakır işlemeciliği yapan Nesim Keklik de 40 yıldır çarşıda olduğunu ifade ederek, çarşıda alışverişlerin daha çok güven esasına göre yapıldığını söyledi.

“Kentin en güzel mekânı Kültür Yolu’dur”

Nesim Keklik

Kente gelen ziyaretçilerin Kültür Yolu üzerindeki esnaftan birçok ihtiyacını karşıladığını belirten Keklik, “Kentin en güzel mekânı Kültür Yolu’dur. Kültür Yolu, her türlü yiyecek ve içeceğin temin edildiği bir keman. Tarihi olarak da köklü bir tarihe dayanıyor. Bu bölge ‘İpekyolu’ diye de adlandırıldığı için de bir tarihi canlandırılıyor. Kültür Yolu’na gelen turistler aileleri ile hem gezip hem de alışverişlerini yapıyorlar. Kültür Yolu’na geldikten sonra beğenip bir daha gelmek isteyenlerin sayısı çoktur.” diye konuştu.

“Kültür Yolu’nda her yer tarih kokuyor”

Mesut Uz

53 yıldır tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda hediyelik ürün üretimi ve satışı yapan Mesut Uz da, “Bu meslekte 53 yıllık bir geçmişimiz var. Hayatımızın yarım asrını burada mesleğimizde ödedik. Kültür Yolu’nda tarihi yapılar çok olduğu için ilgi çekici haline geliyor. Tüm aradığınız her şeyi Kültür Yolu’nda bulabilirsiniz. Baklava, bakır, yemeni ve birçok hediyelik eşyayı Kültür Yolu’ndaki esnaf barındırıyor. Kültür Yolu, memleketin bir gözdesi haline geldi. Kültür Yolu’ndaki iş yerlerinin altları mağara ve Kültür Yolu, ‘İpekyolu’ diye geçtiği için Kültür Yolu’na eskiden konaklamak için kervanlar gelmişledir. Kültür Yolu’nda her yer tarih kokuyor.” şeklinde konuştu.

“Kültür Yolu, Gaziantep’in merkezidir”

Ahmet Pektaş

Kentin son yemeni ustalarından Ahmet Pektaş ise unutulmaya yüz tutan mesleğini özveriyle geleceğe taşımaya çalıştığını, çocuk yaşta yemenicilik mesleğine başladığını ve yıllardır çok sevdiği mesleğini bırakmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Kültür Yolu, Gaziantep’in kalbinin attığı yer. Bakırcısı, sedefçisi, yemenicisi, baklavacısı Kültür Yolu’ndadır. Yemek türünden her şeyi Kültür Yolu’nda bulabilirsiniz. Kültür Yolu, Gaziantep’in merkezi olduğu için turistler Kültür Yolu’na akın akın geliyorlar. Biz bu meslekte önceden ustamızın yanındaydık. Şu an 23 yıldır kendi yerimizde yemeni yapıyoruz. Yemeniler hakiki deri ve el yapımıdır.”

“Gönül rahatlığıyla Almacı Pazarı’nda alışveriş yapılabilir”

İsmet Kılıç

Tarihi Almacı Pazarı’nda 26 yıldır çay ocağı işleten İsmet Kılıç da yerli ve yabancı turistlerin çarşılara ilgi göstermeye devam ettiğini belirterek, “Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı ve çevreleri tarihi kokan yerler. Almacı Pazarı’nda her şey bulunuyor. Gönül rahatlığıyla Almacı Pazarı’nda alışveriş yapılabilir. Baharat, bakır, yemeni, tatlı ve hediyelik eşyalar Kültür Yolu üzerindeki esnafta bulunuyor.” diye konuştu.

Murat Kasılan

Bakırcılar Çarşısında mesleğini sürdüren Murat Kasılan, yıllardır unutulmaya yüz tutan baba mesleğini teknolojiye rağmen büyük özveriyle yapmaya devam ettiğini aktararak, herkesi Gaziantep’i ve Kültür Yolu’nu görmeye davet etti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir