• DOLAR 35.349
  • EURO 36.554
  • ALTIN 3003.23
  • ...
Engelleri Kur’an-ı Kerim öğrenmelerine engel olmuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep'te Kur'an kurslarında işitme engelli öğrenciler, sessiz dünyalarına aldırış etmeden büyük bir azimle Kur’an-ı Kerim’i ve dini bilgileri öğreniyorlar.

Gaziantep İl Müftülüğü tarafından kentin en büyük camilerinden olan Ulu Camii'nde açılan yaz Kur'an kursuna katılan işitme engelli öğrenciler, işaret diliyle Kur’an-ı Kerim’i büyük bir azimle öğreniyorlar.

Kursa katılan işitme engelli öğrenciler işaret diliyle İLKHA’ya yaptıkları açıklamada, kendileri için kursların açılmasına sevindiklerini ve işaret diliyle Kur’an-ı Kerim’i zor da olsa öğrendiklerini söyledi.

 

“İşaret diliyle Kur’an-ı Kerim okumanın sevabı daha çok”

İşitme engelli Kur'an-ı Kerim öğrencisi Esra Göçeber

İşaret diliyle Kur’an-ı Kerim’ii öğrendiğini ve ailesinin kendisiyle gurur duyduğunu ifade eden işitme engelli öğrenci Esra Göçeber, “Arkadaşlarımdan burada bir Kur’an-ı Kerim kursu olduğunu öğrendim. Ben de Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek istedim. Ailemle anlaştıktan sonra buraya geldim. Burada işaret diliyle Kur’an-ı Kerim öğrenmeye çalıştım. Elbette zorlandım ama şu an okumayı öğrendim. Ailem benimle gurur duyuyor. Kur’an-ı Kerimi öğrendiğim için çok mutluyum. Herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde kendini ifade etti.

“Sevabının ve hayrının daha çok olduğuna eminim”

İşitme engelli Kur'an-ı Kerim öğrencisi Zehra Kaplan

İşaret diliyle Kur’an-ı Kerim öğrenmenin sevabının ve hayrının daha çok olduğuna inandığını işaretlerle anlatan Zehra Kaplan ise, “Kur’an-ı Kerim öğrenmeye geldiğim için çok mutluyum. Burada dinimi öğreniyorum. Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek benim için zor oluyor ama ben bundan zevk alıyorum. İşaret diliyle öğreniyorum. Bundan dolayı bunun sevabının ve hayrının daha çok olduğuna eminim. Bize bu imkânı tanıyan ve bize yardımcı olan herkese teşekkür ederim.” şeklinde anlattı.

“Kendilerine kursların açılması onlara değer verildiğini hissettiriyor”

İşitme engellilere işaret dili ile Kur'an eğitimi veren kurs hocası Kifayet Ateş ise kursiyerlerin derslere aşkla geldiklerini ifade ederek, Kur'an'a olan aşklarından dolayı azimli oldukları ve hiçbir engel tanımadıklarına dikkat çekti.

İşitme engelli öğrencilere en iyi imkanların sunulduğunu söyleyen Ateş, “Ben Kur’an kursu öğretmeniyim. 5 yıldır işitme engellilere yönelik dersler veriyorum. Türkiye genelinde 81 ilde işitme engellilerine dersler veriliyor. Bunlardan bir tanesi de Gaziantep Ulu Camiinde veriliyor. Şu an yaz kursu olarak devam ediyoruz. İşitme engellilerle eğitimin tabi ki de zorlukları var. Anlamakta güçlük çekebiliyorlar. Ama zorluk yaşadıkları konularda gerekli eşyaların temini sonrasında daha rahat bir şekilde derslerini anlayabiliyorlar. İşaret diline uygun olarak Elif-ba cüzlerimiz var. En iyi imkanların daha da sunulacağından eminim.” dedi.

“Öğrencilerimiz derslerine severek geliyorlar”

İşitme engellilere işaret dili ile Kur'an eğitimi veren kurs hocası Kifayet Ateş

İşitme engelli öğrencilerinin derslerde büyük bir azim gösterdiğini söyleyen Ateş, “İşitme engellilere Kur’an-ı Kerim öğretmek işaret diliyle olduğu için anlam konusunda biraz daha zorlanıyoruz. Onlara en basite indirerek anlatmak zorundayız. Ama onlar çok gayretliler. Derslerine gelme konusunda asla zorluk çıkarmıyorlar. Derslerine severek geliyorlar. Biz de onların o gayretini ve azmini gördüğümüz için daha çok şevkle dersi anlatıyoruz. İşaret diliyle birçok öğrencimiz Kur’an-ı Kerim’e geçti. Onlar tamamen işaret diliyle okuyorlar. Tabi yarım işitme engelli öğrencilerimiz de var. Onlara da önce telaffuz konusunda yardımcı oluyoruz. Diğer öğrencilerimize göre biraz daha zorlanıyoruz. Ama yardımcı olduğumuz süreçten sonra onlar da Kur’an-ı Kerim okumayı öğreniyorlar.” diye konuştu.

“Kendileri için kursların açılması onları çok sevindiriyor”

Kursta Kur’an-ı Kerim dersi haricinde çeşitli ilmihal derslerinin de verildiğini belirten Ateş, “Öğrencilerimize Kur’an-ı Kerim haricinde, gerekli ilmihal konularında da bilgilendirmeler yapıyoruz. Bunların hepsini işaret diliyle anlatıyorum. Onlara yardımcı olarak hayatlarındaki eksiklikleri tamamlamış oluyoruz. Çünkü işitme engellilerin dini bilgilerini öğrenebileceği başka yer yok. Bu gibi kurslar onlara değer verildiğini hissettiriyor. Çünkü burada gördüğü dersleri bir kitaptan filan okuyamıyorlar. Ya da kapı komşularına gidip kafalarına takılan soruları soracakları kimse yok. Onun için biz onlara hem abla hem de anne oluyoruz. Kendileri için kursların açılması onları çok sevindiriyor. Gaziantep’te işitme engellilere yönelik bir tane sınıf var. O da Ulu Camiinde. Tabi burada sadece işitme engellilere ders vermiyoruz. Görme engellilerimize yönelik sınıfımız da var. Bu sınıflarda erkek öğrencilerimize erkek öğreticiler, bayan öğrencilerimize de bayan öğreticiler ders veriyor ve bu sınıflarda hafızlar yetişiyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir