• DOLAR 34.464
  • EURO 36.334
  • ALTIN 2931.061
  • ...
Ekonomide `Elektronik Dönem` Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Beyannamelerin yüzde 90’ından fazlası elektronik ortamda geliyor. Elektronik defter, elektronik fatura ve elektronik denetime bile geçeceğiz" dedi.

Şimşek, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı ile Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD) tarafından bir otelde düzenlenen "Kayıtdışı ekonominin nedenleri, sonuçları ve çözüm önerileri" konferansına katıldı.

Konferansta, Türkiye açısından en temel sorun alanlarından birisinin kayıtdışılık olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Kayıtdışılıkla vergi yükü arasında bir ilişkilendirme söz konusu. Bu genel bir kanıdır. Teorik olarak da lehine güçlü argümanlarının olduğu bir konudur. Türkiye’de bunun çok anlamı yok. Sizlerle hem fikir değilim. Türkiye’de gelinen noktalarda vergi yükünün kayıtdışılığa sebebiyet verdiği hususu güçlü değil. Kurumlar vergisi var. Bundan 10 yıl önce 100 liralık kar etseydiniz. Bunun 65 lirasını devlete ödüyordunuz. Bunu yüzde 65’ten yüzde 34’e indirdik. Buna rağmen kurumlara vergisinin milli geliri içindeki payında dünyanın en düşük ülkelerindeniz. OECD ülkeleri arasında neredeyse sonuncusuyuz. Gelir vergisinde oranlar yüzde 22 ile 49,5 arasındaydı. Bunları da indirdik. Yüzde 15-35 arasına. Yine OECD ve AB ülkeleri karşılaştırıldığında düşüktür. Asgari ücretli için gelir vergisi oranı yüzde 0 ila 5 aralığına indirdik. Gelir vergisinden patlama beklersiniz değil mi? Çünkü oranlar indi. Dolaylı vergilerde de oranlarda indirim oldu. Dünya KDV oranlarını yükseltirken bu oranı yüzde 18’den 8’e düşürdük. Türkiye’de vergi oranlarını aşağıya çektik."

- "Vergi gelirlerinin yüzde 84’ü hizmete gidiyor"

Şimşek, kayıtdışılıkla mücadele için vergi oranlarını aşağıya çekmenin yetmediğine değinerek, bir takım eylem planları uyguladıklarını bildirdi.

"Kayıtdışılık yüksek çünkü; vergiler yüksek diyen bir argüman var" ifadesini kullanan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu Türkiye için çok anlamlı değil. Efendim ‘bizim vergiler nereye gidiyor?’ argümanı da var. 2000’li yılların başında 2002 yılını baz alalım nispeten iyi yıldır. Devlet topladığı 100 liralık verginin 86 lirasını faize veriyordu. Bugün devletin faiz giderlerinin milli gelire, bütçeye, vergi gelirlerine oranı 1980’lerden bu yana en düşük düzeylerde. Vergi gelirlerinin yüzde 84’ü hizmete gidiyor. Bugün vergi gelirlerinin 5’te birinden fazlası eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe gidiyor. Önemli bir kısmı da yatırımlara gidiyor."

Şimşek, kayıtdışılıkla mücadele için mevzuatın da basitleştirilmesi gerektiğine değindi. Şimşek, "Bir sürü form var. Bu formları basitleştirelim. Teknolojiyi seferber etmek için mesafe kat ettik. Beyannamelerin yüzde 90’ından fazlası elektronik ortamda geliyor. Elektronik defter, elektronik fatura ve elektronik denetime bile geçeceğiz. Bütün bunlarla ilgili çalışmalar ya bitirildi ya da bitirilme aşamasında" diye konuştu.

- "Koordinasyon sorunum yok artık"

Denetimin etkin olmasının kayıtdışılıkla mücadelede önemli maddelerden birisi olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Vergi Denetim Kurulu’nu tek çatı altından toplamışız. Uzmanlaşmayı, iş bölümü getirmeyi, yeni bir vizyon ve strateji ortaya koyduk, kurumsal altyapı oturtuluyor. Vergi denetiminde artık kimse ‘6 ay önce gelirler kontrolörleri bizim defterleri bitirdi şimdi de hesap uzmanları alıyor’ diye gelmiyor. Bir tane vergi denetim kurulu var. Koordinasyon sorunum yok artık. Standartlar yayınladık çünkü; mükellefi korumamız lazım. Türkiye’de çalışanların yüzde 36.5’i kayıtdışı. Kayıtiçi olanların da yüzde neredeyse 50’si asgari ücretle gösteriliyor. Bugün Eskişehir’de asgari ücretli kaç kişiyi çalıştırıyorsunuz. Gerçek resmi gösteriyor musunuz? Türkiye’de çalışanların neredeyse yüzde 50’si asgari ücretli olabilir mi? Mümkün değil."

- "Kayıtdışının olduğu yerde rekabet arzulanan düzeyde değildir"

Şimşek, hiçbir ülkenin kayıtdışılığı sıfırlayamadığına işaret ederek, kayıtdışının aslında verimliliğin önündeki en önemli engel olduğunu bildirdi.

"Kayıtdışı çalışanlar verimsiz olduğunun farkından değiller" diyen Şimşek, şunları söyledi:

"Kayıtdışının olduğu yerde rekabet arzulanan düzeyde değildir. Verimlilik ve inovasyon da olmaz. Bu firmaların da aleyhine. Kayıtdışı kalmak finansmana erişime de engeldir. Maliyede vergi kaybı diye anlıyorlar. Keşke sadece öyle olsa. Kayıtdışılık Türkiye’yi ciddi şekilde aşağıya çekiyor. Türkiye son 10 yılda kayıtdışılığı azalttığı için rekabet ortamını iyileştirdiği, inovasyonun önünü açtığı için daha hızlı büyüyor."

Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu’nun önemli bir alan olduğunu ve bunun için de çok önemli bir adım attıklarını vurguladı.

Yakında kamuoyuyla bütün metini paylaşacaklarını duyuran Şimşek, şunları kaydetti:

"Meclise gitmesini bekliyoruz. En kısa zamandan Meclis’te olur. Daha da tartışılacak, komisyonda tartışılacak. Çok önemli bir konu. 1960’lı yılların başından bu yana ilk kez köklü bir konu yeniden ele alınıyor. Vergi Usul Kanunu’nda eksikliklerimiz var. Bu yıl içinde o da Meclis’e gidecek. 2014 yılına her iki alanda da mevzuatı iyileştirme konusunda iyi noktada olacağız. Vergi denetim kapasitesini iyileştireceğiz. Vergi müfettişi sayısını 12 bine çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki bir-iki yıl içinde en az 5 bin civarında ilave vergi müfettişi alacağız."

- "Mükellef sayısında bir patlama yaşandı"

"Tapuyu online’a geçirmek için canımız çıktı neredeyse” ifadesini kullanan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunun muazzam bir faydası oldu. 750 bine yakın yeni mükellef kazandık. Sigorta şirketlerinden, bankalardan, tapudan bize veriler akıyor. Bunların inceledik baktık ki 4-5 gayrimenkulü olup bize vergi vermeyenlerden başladık. Bu verileri mükellefin de aleyhine kullanmadık. Mernis sistemi var. Kimin nerede oturduğunu, konutun kime ait olduğunu biliyoruz, banka hesaplarını takip ediyoruz. Milyonlarca mektubu gönderdik. Bunların yüzde 90’ından fazlası hemen cevap verdi. Mükellef sayısında bir patlama yaşandı. Kayıtdışılık mücadelenin ardından yüzde 26.5’e indi. Bu yüksek bir rakam, hedefimiz kayıtdışılığı yüzde 18.5’e daha sonra yüzde 10’un altına çekmek.”

Konferansa, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanı Fatih Kızıltepe, ESİAD Başkanı Aydın Bandırma, AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan ve diğer yetkililer katıldı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir