• DOLAR 35.424
  • EURO 36.493
  • ALTIN 3051.13
  • ...

HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İŞ Sendikası Kayseri Şube Başkanlığı’nın 9. Olağan Genel Kurulu düzenlendi.

Kurulda konuşan Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in, 3 aydır ısrarla dile getirdiği ‘Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir an evvel toplansın’ talebinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul görerek, 29 Haziran’da ilk toplantının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde bir araya geldiklerini ve görüşmede, asgari ücret ve diğer ücretlere yapılması gereken iyileştirmelere ilişkin HAK-İŞ’in görüş ve taleplerini ilettiğini belirten Arslan, "Yaşanan yüksek enflasyon ve fiyat artışları emekçileri derinden etkiledi. Ocak ayından bu tarafa gerçekleşen enflasyon ortada. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun enflasyonun üzerinde bir iyileştirme yapmasını bekliyoruz" dedi.

"Yapılacak artışlar tüm çalışanları kapsamalı"

Asgari ücretle birlikte yapılacak artışların tüm çalışanlara yönelik bir iyileştirmeye dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Arslan, "Türkiye’de 6.5 milyon asgari ücretli çalışan var. Bunlar için asgari ücret yeniden belirlenecek. Diğer tarafta memurlar var, memur emeklileri var. Bunlara da temmuz ayında enflasyon oranında zam alacak. Kamu Çerçeve Protokolü ile imzaladığımız kamu toplu sözleşmeleri var, bunlar da temmuz ayında enflasyon farklarını alacaklar. Peki, belediyeler, üniversiteler ve özel sektördekiler ne olacak? Buralarda ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmamak için yapılacak artışların bütün çalışanlara yönelik bir iyileştirmeye dönüştürülmesi gerekiyor." diye konuştu.

Özel sektördeki toplu sözleşmelerin tarihleri Temmuz ayına gelmiyorsa, işçilerin aynı ücretle çalışmaya devam edeceklerine ve sözleşmelerin asgari ücret seviyesine düşeceğine işaret eden Arslan, bu durumun toplu sözleşme düzeninin yok olması anlamına geleceğini söyledi.

"Vergi dilimleriyle ilgili bir reform yapalım"

Arslan, HAK-İŞ’in taleplerini şu şekilde sıraladı:

HAK-İŞ olarak talebimiz şunlardır: Bir; asgari ücreti artırdığımız oranda bütün çalışanları etkileyen bir adım atalım. İki; vergi dilimleriyle ilgili bir reform yapalım. Bir yıl süreyle vergi oranlarımız yüzde 10’da kalsın. Peki, yüzde 10’da kalırsa bütün çalışanlar bundan yararlanıyor mu? Toplu sözleşmesi olsun olmasın yararlanıyor. Türkiye’de 15 milyon sigortalı işçi var. Bunların sadece 2 milyon 200 bini sendikalı. 6.5 milyonu da asgari ücretle çalışıyor. Geri kalan 7 milyon bu haktan yararlanamayacak. O halde bütün ücretlilerin yararlanacağı bir modeli kurmamız gerekiyor. Asgari ücreti arttıralım, arttırdığımız oranda da bütün çalışanlar için bir vergi kolaylığı sağlayalım istiyoruz. Böylece, hayat pahalılığından etkilenen bütün emekçilerin bir nebze olsun nefes almasını sağlamış oluruz.

Yapılan seçim sonucu Kayseri Şube Başkanlığımıza yeniden Serhat Çelik seçilirken, Şube Başkan Yardımcılarımız ise Feyyaz Ünal, Necdet Dumlu, Salim Akdaş ve Yusuf Tanrıverdi oldu. (İLKHA)