Fransa’dan içinde Türkiye de olan “Yeni Roma İmparatorluğu” teklifi
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Avrupa Siyasi Topluluğu” adındaki modern Roma İmparatorluğu fikrine destek verdi.
Modele göre “Yeni Roma İmparatorluğu” adlı oluşum Türkiye ve diğer Kuzey Afrika ülkelerini de kapsayacak. Amaç ise bölgesel birlikteliği güçlendirmek.
Johnson ve Macron bu hafta Almanya’da düzenlenen G7 Zirvesi’nde bir araya gelmişti. Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından görüşme sonrasında yapılan açıklamada Johnson’ın Macron’un planına “ilgi gösterdiği” not edilmişti.
Macron’un siyasi topluluk teklifi Avrupa Birliği ülkeleri ile sınırlı değil. Kendi tarifine göre “aileye henüz üye olmamış veya asla olamayacak olsalar dahi” bazı ülkeler bu topluluğa dahil olabilir.
Bu yeni topluluk AB’nin “çekirdek değerlerine” bağlı kalacak; güvenlik, enerji, ulaşım, altyapı ve nüfus hareketlerinde iş birliği içerisinde olacak.
İngiltere’den Macron’un planına tam destek
Bu fikir hakkında açıklamalarda bulunan İngitere Başbakanı Johnson, fikrin esasen ilk başta kendinden çıktığını ve böylesine bir yapıya Kuzey Afrika ülkelerini ekleme taraftarı olduğunu vurguladı.
“İlk kez Dışişleri Bakanı olduğumda böyle bir fikre sahiptim. Benim görüşüm, tüm konsepti yeniden inşa etmemiz gerektiği. Bence Türkiye orada olmalı. Bence Mağrip orada olmalı ve bence temel olarak Roma İmparatorluğu’nun Mare Nostrum’unu (Akdeniz) yeniden yaratmalıyız.”
Johnson, Macron’un fikrinin “incelemeye değer” olduğunu belirtirken “yeni yapılar icat etmektense ülkeler arasındaki ilişkilerin inşa edilmesinin” önemine dikkat çekti.
Fikir yeni değil
Macron bu fikri Avrupa Parlamento’sunda sunduğunda kendisinin selefi olan eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand, 1989 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından daha geniş bir Avrupa topluluğu önerisinde bulunmuştu.
27 AB üyesi ülke Macron’un fikrini tartışmaya başladı ancak hepsinin de görüşleri farklı.
Bir AB Diplomatı şunları kaydediyor:
“İzlanda’dan İngiltere’ye herkesin buluştuğu bir toplantı odası yok. Mesela 57 üyesi bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) Rusya’nın üyeliğinden dolayı başarısız hale gelmiş durumda.”
gdhdigital