• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
“BU BİR KATLİAM VE İNSANLIK SUÇUDUR”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdulselam Altun / Doğruhaber

İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Melilla kentindeki Fas sınırında 24 Haziran'da yaşanan düzensiz göçmen akınında ölü sayısı Fas makamlarınca 18 olarak açıklansa da İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras bu olayda 37 göçmenin öldürüldüğünü belirtti. Caminando Fronteras'ın Sözcüsü Helena Maleno, sınırdaki dikenli tel örgülerden atlayıp İspanya tarafına geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin akını sırasında Fas tarafında ölenlerin sayısının 18 değil 37 olduğunu, halen ağır yaralılar bulunduğunu, ölü sayısının daha da artabileceğini duyurdu.  Sosyal medyadaki hesabından açıklama yapan Maleno, "Melilla'daki trajedide 37 kişinin öldüğünü doğruluyoruz. Bu nihai sayı değil, daha da artabilir." ifadelerini kullandı. Fas İnsan Hakları Derneği de Fas hükümetinin verdiği resmi sayının aksine, 2'si Fas polisi, gerisi göçmen olmak üzere toplam 27 kişinin öldüğünü ileri sürdü.

HER 78 KİŞİDEN 1’İNİN MÜLTECİ OLDUĞU BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ.

İspanya sınırında yaşanan katliama ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Eşin, “İnsanlar durup dururken kendi vatan ve topraklarını terk ederek yabancısı ve başına nelerin geleceğini kestiremediği bir maceraya çıkmaz. Dünya üzerinde devam eden sömürü düzeni, emperyalistlerin müdahil olduğu savaş ve çatışmalar, insan hakları ihlalleri, iklim değişikliği ve buna bağlı gıda krizi, fakirlik ve topraklarını terk etmek zorunda bırakmaktadır. BM Mülteci Yüksek Komiserliğinin istatistiklerinde Dünya genelinde 850 milyon insanı kapsayan 23 ülkede yoğunluklu çatışmaların devam ettiği belirtilmektedir.  Dünya genelinde 100 milyondan fazla insan, mülteci konumuna düşmüştür. Her 78 kişiden 1’inin mülteci olduğu bir dünyada yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

KATLİAMDIR, CİNAYETTİR, VAHŞETTİR, İNSANLIK SUÇUDUR

Yaşanan olayın bir insanlık suçu olduğuna dikkat çeken Eşin, “Her gün sınırlarda soğuktan ve açlıktan ölen, denizlerde boğulan, alabora olan teknelerde hayatını kaybeden mülteci haberleri basına yansırken İspanya-Fas sınırında gelen haber insanlığımızdan utandıracak türdendi. Fas üzerinden İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı olan Melilla kentine geçmek isteyen yüzlerce göçmenden onlarcası barbarca öldürüldü. Özür dileneceğine, gereken soruşturma yapılması emri verileceğine maalesef İspanya Başbakanı Fas’a teşekkür etti. Bu muamele tam bir katliamdır, cinayettir, vahşettir, insanlık suçudur. Uluslararası Mülteci haklarına ve hukuka aykırıdır. Bir ülkeye izinsiz girmenin karşılığı öldürülme değildir. Güvenlik güçleri gereken tedbiri alır, yakalar sınır dışı eder…” şeklinde konuştu.

KURUMLAR HAREKETE GEÇEREK GEREKEN SORUŞTURMALARI AÇMALIDIR

Uluslararası soruşturma çağrısında bulunan Eşin son olarak şunları kaydetti; “BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, İnsan Hakları kurumları harekete geçerek gereken soruşturmaları açmalıdır. BM'nin Cenevre Ofisindeki basın toplantısında BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, "Ölümler ve yaralanmalara ilişkin her iki ülkeye etkili ve bağımsız soruşturma ve sorumluları hesaba çekme çağrısında bulunuyoruz" çağırısı önemlidir ve gereği yapılmalıdır.”

MEZARLARI BİLE OLMAYAN MAZLUM AFRİKALI GÖÇMENLER

İspanya birliklerinin 24 Haziran günü Afrikalı göçmenlere yönelik gerçekleştirdiği katliama ilişkin yazılı basın açıklaması yayımlayan MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanlığı, uluslararası toplumun devreye girerek soruşturma başlatılması ve suçluların adalet karşısına çıkarılması gerektiğini belirtti. MAZLUMDER Kayseri Şubesi Başkanı Ahmet Taş imzasıyla yayımlanan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Ne yazık ki her gün dünyanın birçok yerinden ülkelerini terk ederek yeni bir hayat kurma ümidiyle Batı Avrupa ülkelerine gitmek isterken hayatını kaybeden ya da katledilen göçmen dramına şahit oluyoruz. Bir kısmı Afrika'nın kızgın çöllerinde, bir kısmı Akdeniz'in sıcak sularında bindikleri ilkel teknelerin batması ya da batırılması sonucu hayatını kaybeden, bir mezarları bile olmayan mazlum Afrikalı göçmenlerin insanın vicdanını sızlatan dramlarından biri de İspanya Fas sınırında yaşandı. Cebelitarık Boğazı'nın güneyinde Fas-İspanya sınırında 24 Haziran günü İspanya sınırına girerek AB ülkelerine geçmek isteyen Afrikalı göçmenler üzerine sınır birliklerinin ateş açması sonucu bir katliam yaşandı. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre İspanya birliklerinin Fas sınır birliklerinin de desteğiyle göçmenlere ateş açması sonucu 100'e yakın göçmen hayatını kaybetti, onlarca göçmen de yaralandı.”

"İNSANLIK SUÇU OLAN KATLİAMI İNSANLIK ADINA KINIYOR VE KABUL EDİLEMEZ BULUYORUZ"

Taş, "Bin bir zahmetle yollara düşerek kendilerine yeni bir hayat kurmak için Avrupa'ya geçmek isteyen mazlum, mağdur Afrikalı göçmenler böylece acımasız bir katliamın kurbanı oldular. İnsanların en doğal hakkı olan yaşama hakkına müdahale ve büyük bir insanlık suçu olan katliamı insanlık adına kınıyor ve kabul edilemez buluyoruz. Ölenlere rahmet dileklerimizi, yaralılara geçmiş olsun dileklerimizi bildiriyoruz. Yaşanan katliamın en ince detayları ile soruşturulması, katillerin ve katliam emrini verenlerin ortaya çıkarılıp adalet önüne çıkarılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini, Afrika Birliğini, Uluslararası Adalet Divanını, Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatını harekete geçmeye davet ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

BM’den soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), Fas'tan Kuzey Afrika'daki İspanya toprağı Melilla kentine geçmeye çalışan en az 23 göçmenin hayatını kaybettiği olayların etkili ve bağımsız şekilde soruşturulmasını istedi.

   

Cenevre

BM'nin Cenevre Ofisindeki basın toplantısında BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, 24 Haziran'da Melilla sınırından İspanya'ya geçmeye çalışan göçmenlere yönelik İspanyol ve Fas polisinin sert müdahalesini değerlendirdi. Laerke, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 23 göçmenin yaşamını yitirip 76 kişinin yaralanmasından derin üzüntü duyduğunu dile getirerek, "Ölümler ve yaralanmalara ilişkin her iki ülkeye etkili ve bağımsız soruşturma ve sorumluları hesaba çekme çağrısında bulunuyoruz." dedi. Bu can kaybının, şimdiye kadar göçmenlerin Fas'tan Avrupa'ya geçme teşebbüsleri sırasında yaşanan en büyük zayiat olduğuna vurgu yapan Laerke, "10 metre yüksekliğindeki dikenli tellerden tırmanmaya çalışan göçmenleri Fas polisinin coplarla dövdüğü, tekmelediği, geri ittiği ve taş fırlattığına dair haberler aldık." bilgisini paylaştı. Laerke, Fas ve İspanya makamlarına, sınır bölgelerinde göçmenlere müdahale ederken göçmen haklarına saygılı olma ve orantısız güç kullanımından kaçınma çağrısı yaptı.

 

Kutu….

MELİLLA'DA YAŞANANLAR

Melilla'daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran sabahı yaşanan olayda, Fas tarafındaki yaklaşık 1500 düzensiz göçmen 10 metre yüksekliğindeki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattına akın etmişti. Fas polisi ve İspanya makamları, düzensiz göçmenleri organize şekilde sınıra akın etmek, güvenlik güçlerine taş ve asit atarak saldırmakla suçlamıştı. Fas hükümeti 18 göçmenin öldüğü, aralarında Fas polisinin de olduğu 100'den fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. Düzensiz göçmenlerden 133'ü Melilla'ya geçmiş, İspanya tarafında da yaralılar olduğu açıklanmıştı. Fas İnsan Hakları Derneği, Fas hükümetinin verdiği resmi sayının aksine, 2'si Fas polisi, gerisi göçmen olmak üzere toplam 27 kişinin öldüğünü ileri sürmüş, İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras ise bu olayda 37 göçmenin öldüğünü iddia etmişti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir