• DOLAR 32.897
  • EURO 35.343
  • ALTIN 2460.873
  • ...
Muhtarlar elektrik hatlarının yer altına alınmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mahallerindeki elektrik tesisatının yeraltına çekilmesini talep eden muhtarlar, kabloların açıkta bulunmasının tehlikelere davetiye çıkardığını belirtti.

Bir araya gelen merkez ilçe muhtarları, mahallelerinde bulunan box panolarının su arklarının içinde bulunduğunu belirterek bunun da büyük bir tehlikeye davetiye çıkardığına vurgu yaptı.

Okul ve cami önü ile kimi evlerin önünde ve yakınında olan direklerin de risk taşıdığını dile getiren muhtarlar, gece karanlığında mahallede yaşanması mümkün olan olayların minimize edilmesi açısından da aydınlatıcı direklerinin elzem olduğunu belirtti.

"Elektrik hatlarının açıkta olması tehlikeye davetiye çıkarıyor"

Bingöl Merkez Yeşilyurt Mahallesi Muhtarı İrfan Açıkbaş, "Fırat EDAŞ ile ilgili bazı problemlerimiz nedeniyle 2019'un 4'üncü ayında FEDAŞ'la yapmış olduğumuz resmi yazışmalarımız var. Yıl 2022… yazışmalarımıza cevap verildi ama tatmin olmadık, sorun ve sıkıntılarımız giderilmedi. 1969 yılında kurulan mahallemizde elektrik aksamının yarısı alt yapıda, diğer yarısı üst yapıda. Birkaç defa görüşmemize rağmen bu sıkıntımız giderilmedi. Eski trafoların kapıların önünde olması, kışın yağan kardan dolayı elektrik kablolarının kopması, çocukların direklerle oynaması veya Allah korusun elektrik akımına kapılması gibi bir durumu yaşıyoruz. Birçok kablonun, birçok direğin evlerin balkonunun yanında olduğuna şahit oluyoruz. Bu bizim için bir sıkıntı. Kar bölgesinin yoğun olduğu yerlerdeyiz, karın yoğun olduğu bir mevsimi de yaşadık. Elektrik kabloları açıkta olduğu için bazen elektrik kesintilerine sebebiyet veriyor. Henüz bu sorun ve problemlerimiz giderilmedi. Biz bu sorunumuzun FEDAŞ tarafından kaale alınıp bir an evvel giderilmesini istiyoruz." dedi.

"FEDAŞ imar planını bahane ediyor"

FEDAŞ'ın imarla alakalı bazı problemlerden bahsettiğini belirten Açıkbaş, ancak bir önceki aydınlatıcı direklerin kurulduğu dönemde çevrede hiç imarın bulunmadığını söyledi.

20 yıl önce elektrik hatlarının bir kısmının yer altına alındığını hatırlatan Açıkbaş, Yeşilyurt Mahallesinin alt yapı konusunda en iyi mahallelerinden biri olduğuna dikkat çekerek elektrik hatlarının alt yapıya alınmasının önünde herhangi bir engelin bulunmadığını söyledi.

"Faturamızı ödemede bir gün geciktiğimizde elektriklerimiz kesiliyor ama görevlerini yapmıyorlar"

Box panolarıyla alakalı sorunlar için FEDAŞ Bingöl İl Müdürlüğüne defalarca müracaatta bulunduğunu söyleyen Yenişehir Mahalle Muhtarı Turhan Çağlayan, şikayetleri konusunda herhangi bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Çağlayan, "Mahalle camimizin önündeki trafolardan yağ damlaması, elektrik kaçağı nedeniyle FEDAŞ'a sözlü söyledim, dilekçe yazdım. Ancak ne cevap yazdılar ne de kaldıracağız dediler. Mahallemin eski cezaevi mevkiindeki kavşakta ışıklandırma yok, sadece süslü bir direğin ışıkları var. Defalarca söylememe rağmen kimse uğraşmıyor. Allah rızası için gelin akşamları bakın oraya. Göz gözü görmüyor. Kendimiz için bir şey istemiyoruz, Allah rızası için gelin bunları yapın, bunlar sizin görevinizdir. Yapın ki en azından üzerimizden o yük kalksın. Bir elektrik faturamızın ödemesi geciktiğinde diğer gün elektriği kesiyorlar. Peki biz buna bir şey diyor muyuz? Hayır. Görevinizi yapın, nasıl yaparsanız yapın ama yapın." şeklinde sitemde bulundu.

"Muhatap arıyoruz muhatap bulamıyoruz"

Defalarca söylemelerine rağmen sorunlarının çözülmediğini dile getiren Çağlayan, "Dilekçe yazdık topu Valiliğe attılar. Valilik de hiçbir cevap vermedi. Kaç aydır bekliyorum ama henüz bir sonuç çıkmadı. En azından 'şöyle olmuş, şunu yapalım' diye bir dönüş yapabilirlerdi. Kaç defadır dilekçe veriyorum hep aynı şeyle karşı karşıya kalıyorum. Bize ön ayak olabilecek muhatap bulmak istiyoruz, ama bulamıyoruz. Kimi bulalım, kime söyleyelim derdimizi… artık ne yapacağımızı bilemiyoruz. Allah rızası için bunu yayınlayın da bir şeyler yaptığımızı bilsinler. Valilik, Bakanlık, milletvekilleri… Allah için bir el atın, bir şeyler yapın. Bingöl sahipsiz değil. Allah rızası için bir şeyler yapın. Buradan herkese sesleniyorum, duyun artık sesimizi. " şeklinde konuştu.

"FEDAŞ'ın Yatırım Bölümü Müdürü sürekli değiştiğinden hizmet alamıyoruz"

İnalı Mahallesi Muhtarı Sait Polat da mahallelinin FEDAŞ ile ilgili yaşadığın en büyük problemin, yatırım bölümü müdürünün sıkça değişmesinden kaynaklandığını söyledi.

Polat, "Bizim de mahallemizin en büyük sorunlarından biri FEDAŞ'ın yatırım bölümü. Diğer kurumlar bir müdür getirip başa koyar, üç veya beş yıl orada kalır. Ama FEDAŞ'ın Yatırım Bölümü Müdürü yılda iki-üç sefer değişiyor. Muhtar olduğumuzdan beri dördüncü seferdir müdürleri değişiyor, personelleri değişiyor, mühendisleri değişiyor. Gidip onlara laf anlatamıyoruz. Biri geliyor biri gidiyor. Derdimizi birine anlatırken tam bitireceğiz, bu defa adam gidiyor. Bir daha başa dönüyoruz. Belki yüz defa gelip baktıkları, kontrol ettikleri yere, bir daha gelelim, her yeni gelen bir daha gelelim diyor. Gelip kontrol ediyorlar ama iş yapmaya gelinceye kadar bir daha tayinleri çıkıyor." dedi.

"Bingöl'ün en büyük sorunu bütün işleri yapan yatırım bölümünden kaynaklanıyor"

Muhtar Polat, "Bingöl'ün en büyük sorunu bütün işleri yapan yatırım bölümüdür. Yatırım bölümü de bu şekilde işlediğinden hiçbir şekilde iş yapamıyoruz. Üç yıl önce dilekçe verdiğimiz yerlere tekrar gidiyoruz, 'Sonbaharda yapılacak, ilkbaharda yapılacak' diye vaatte bulunuyorlar, bu böyle tekrar edip gidiyor. Bu, büyük bir sıkıntı. Mahallemizin iki caddesi var, biri zifiri karanlık. Göz gözü görmüyor. İllaki bir cana mı mal olmalı, bilmiyorum. Biz kimseye zarar gelmesini istemiyoruz. Biz şahsımız adına da bir şey istemiyoruz, mahallemiz için istiyoruz, Bingöl'ümüz için istiyoruz." dedi.

"Elektrik de su gibi hayattır, biz hayatımızı istiyoruz"

Elektrikle ilgili sorunlarının çözülmesini isteyen Polat, bunun nedenlerini şöyle açıkladı:

İlimizin ve mahallemizin güzelleşmesi için istiyoruz, aydınlık olması için istiyoruz. Aydınlık her şeydir. Aydınlık olmadan insanlar rahat hareket edemez, aileler rahat edemez. İnternetlerde ve gazetelerde görmüşsünüzdür, mahallemizde son iki hafta içinde iki defa köpek saldırısı oldu. Saldırılar akşam saatlerinde ve karanlık yerlerde oldu. Bunun mu olması gerekiyor? Nasıl su hayat ise, yemek hayat ise, şu anki şekle göre internet de bir hayat, elektrik de bir hayattır. Biz hayatımızı istiyoruz, Bingöl için, mahallemiz için, sadece hayatımızı istiyoruz.

"Box panoları su arklarının içinde"

Box panolarının kaldırım işgaline sebep olması ve su arklarının içinde oluşundan kaynaklanan tehlikeye dikkat çeken Polat, "Geldiğim günden beri söylüyorum box panoları benim için çok büyük sıkıntı. Yapılan kaldırımlar zaten bir metre. Box panolarını da kaldırımların tam ortasına koymuşlar, insanlar o yolu kullanamıyor. Bazı yerler özellikle box panoları su arklarının içinde. Bunu kaç sefer söylememize rağmen bahanelerle geri gönderdiler. 'Yapamıyoruz, yapacağız veya belli bir mühleti var, on yıl geçmesi lazım' diye diye bizleri sürekli farklı tarihlere atıyorlar. Biz farklı tarihlerle iş yapmak istemiyoruz. Eğer mahallemize on tane direği üç yıldır koyamıyorlarsa yapılmasını da istemiyoruz." siteminde bulundu.

"TEDAŞ özelleştirildiğinden beri iş ticarete dönüşmüş"

Özeleştirmenin getirmiş olduğu mağduriyetlere değinen Polat, "TEDAŞ'ın özelleştirildiği söylendiğinde daha rahat, daha ferah işler olacağını söylediler. Biz böyle bildik böyle gördük. Ancak özelleştirildiğinden beri görüyoruz ki iş ticarete dönüşmüş." dedi.

"Bingöl sadece köy muhtarlarından ibaret değildir"

Vali ile toplantı yapmak istediklerini ifade eden Polat, "Bingöl sadece köy muhtarlarından da ibaret değildir. Bazen Bingöl merkez mahalle muhtarlarının da dinlenmesi gerekiyor. Özelikle söylüyorum üç yıldır Bingöl'de muhtarlık yapıyorum ve üç yıldır Vali Beyin toplantıya teşrif ettiğini görmedik. Bizi hiç çağırmadı. Biz de sayın Valimizden bunu bekliyoruz. Bingöl merkez mahalle muhtarlarının sorunlarını dinlemelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Akşam karanlığında öğrenciler okuldan çıkmaya korkuyor"

Verdikleri dilekçelere cevap alamadıklarını dile getiren Şehit Mustafa Gündoğdu Mahalle Muhtarı Nihat Çelik, 2020'de aydınlatma direkleri için verdikleri dilekçelere halen yanıt alamadıklarını belirtti.

Mahallerinde bulunan ilkokul öğrencilerinin karanlık çöktükten sonra evlerine gitmekten korktuklarını aktaran Çelik, "26 bin nüfuslu büyük bir mahallemiz var. Hala yer üstünde kablolarımız var. Bunu defalarca kendilerine söyledik, Buhari Sokak buna örnektir. Kabloların tümü yer üstünde bulunuyor. FEDAŞ'tan buna dair bir türlü cevap alamıyoruz. Yani FEDAŞ'ın bir an önce bu hizmeti yapması lazım. Belediyemiz geçen yıl bir çalışma yaptı, encümenler dediler ki mahallenin aydınlatma sorunu varsa bize bildirsinler. Biz geçen yıl bildirdik gelip incelediler, tüm noktaları gösterdim tamam dediler, yatırım kapsamına aldıklarını, yapacaklarını söylediler fakat hala yapıyorlar! 2023'e gireceğiz hala hizmet alamadık. Kendi mahallem adına konuşayım ben şua ana kadar hizmet alamadım. Yapmıyorlar, yapmak isteseler aynı günde yaparlar, ama yapmıyorlar. Mahallemizin ferah olmasını istiyoruz, temiz ve aydınlık olmasını istiyoruz. Aydınlığın olmadığı yerde her türlü sıkıntı doğar." şeklinde konuştu.

Mahalle muhtarlarının dile getirdiği sorunlar ile ilgili FEDAŞ Bingöl İl Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, muhtarların taleplerinin kendilerine ulaştığı ve konuyla ilgili gerekli takip ve çalışmaların planlandığı belirtildi.

Aydınlatma konusunda kendilerine iletilen sorununun giderilmesi için çalışma başlatılacağı belirtilen açıklamada, box panolarının ise belediye tarafından kendilerine belirtilen noktalara yerleştirildiği kaydedildi.

Elektrik hatlarının yer altına alınmasıyla ilgili konunun ise imarla alakalı olduğu ifade edilen kurum açıklamasında, Bingöl ilinin elektrik hatlarının yüzde 80'inin direklere bağlı olduğu hatırlatılarak asıl öncelikli işlerinin arıza tespit ve bakım çalışması olduğu belirtildi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir