• DOLAR 34.544
  • EURO 35.999
  • ALTIN 3007.157
  • ...
Batman’da çiftçilere Ayçiçek ekiminin önemi anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda iki gün devam edecek çalıştaya Batman Valisi Ekrem Canalp, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp, günümüzde tarımın öneminin çok daha fazla anlaşıldığını söyledi.

Türkiye’de yağlı tohumlar açısından on yıllardan beri devam eden bir açığın olduğuna dikkat çeken Vali Canalp, “Özellikle pandeminin etkisiyle bugün dünyada ve uluslararası literatürde gıda güvenliği dediğiniz zaman sizin kendi halkınızı yeterli ve uygun nitelikteki gıda ile besleyebilmeniz anlamına geliyor. Biz yağlı tohumları kabaca 3’te bir, bazı yıllar ise 4’te bir oranında ithal etmek gibi bir zorunlulukla karşı karşıyayız. Benzer şekilde buğday açığımızda var ve ithal ediyoruz. Ama ithal etmiş olduğumuz ham buğdayı işliyoruz, makarna haline getiriyor ve yüksek katma değer bir ürün olarak ihraç ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yüksek katma değer elde edebileceğimiz ürünler var”

Konala ve Ayçiçeğin ekimini Batmanlı çiftçilere öneren Canalp, konuşmasına şöyle devam etti:

Batman Valisi Ekrem Canalp

“Bu çalıştayı da bunun için yapıyoruz. Çünkü buna ihtiyacımız var. Bir de çiftçilerimizin elde etmiş oldukları kârı artırabilmemiz için buna ihtiyacımız var. Buğdaydan daha yüksek katma değer elde edebileceğimiz ürünler var. Siz aynı ürünü sürekli tarlaya ektiğiniz zaman tarladan aynı besin öğelerini alıyor ve sizin tarlanızı fakirleştiriyor. Bu şekilde toprağın zenginliği yıldan yıla azalıyor. Bir yıl buğday ekmiş olduğunuz yere ikinci yıl yağlı tohum ekiyor olmak, sizin sadece elde etmiş olduğunuz geliri artırmıyor, toprağı zenginleştirmek suretiyle bir sonraki sene ekmiş olduğunuz buğdaydan daha fazla gelir elde etmeniz anlamına geliyor. Toprağın ihtiyaç duyduğu suni gübreyi belki çok azaltmamız belki de tamamen ortadan kaldırmanız gibi maliyeti azaltıcı bir etkiyi de kendiliğinden meydana getiriyor.”

“Münavebe sistemiyle çiftçinin gelir seviyesi artar”

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın

Ardından bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Ukrayna ve Rusya savaşıyla beraber gıdanın öneminin daha da önem arz ettiğini söyledi.

Şu an dünyanın üç kritik sektör üzerinde yoğunlaştığını vurgulayan Aydın, “Birincisi gıda, ikincisi enerji üçüncüsü ise sudur. Ülkemiz ise gıdada kendi kendine yeten bir ülkedir. Özellikle stratejik ürünlerimizden buğdayda, mercimek ve baklagil ürünlerinde genel itibariyle kendi kendimize yetmekteyiz. Fakat yağlı bitkilerde ne yazık ki ülke ihtiyacımızın yaklaşık 4’te üçünü temin etmekle beraber kalanını ithal etmekteyiz. Bu çalıştayımız da özellikle yağlı tohumlara kanola ve ayçiçeğinde farkındalığın artırılması, çiftçilerimizde bilgi seviyesinin artırılması ve diğer ürünlerinde münavebe sistemine girerek hem toprağı korumak hem de çiftçilerimizin gelir seviyelerini artırmak için bu çalıştayımızı düzenlemiş durumdayız.” dedi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir