• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bilgisayar alırken veya cihaz tercihlerimizde nelere dikkat etmemiz gerektiği hususunda Satış ve Pazarlama Uzmanı Ufuk Kılavuz İLKHA’ya konuştu.

Bilgisayar işlemcilerinin seviye olarak birbirinden ayrıldığını söyleyen Kılavuz, “İşlemciler giriş, orta ve yüksek seviye olarak birbirinden ayrılır. Piyasada, öncelikli olarak Intel işlemciler ve AMD işlemciler bulunmaktadır.” dedi.

“Giriş seviye işlemci olarak, AMD Ryzen 3 ya da İntel i3 serisini tercih edebiliriz”

İşlemci tercihlerinde kararsız kalanlara önerilerde bulunan Kılavuz, “Giriş seviye işlemci olarak, AMD Ryzen 3 ya da İntel i3 serisini tercih edebiliriz. Bunlarla ofis işlerimizi yapabilir, yazılım işleriyle uğraşabiliriz. Bunlar giriş seviye işlemcilerdir. Orta seviye işlemcilere gelecek olursak da Intel i5 ve AMD Ryzen 5 serisini önerebilirim. Bu işlemcilerle de yazılım, grafik ve oyun işlerimizi yapabiliriz. Orta seviyedir, müşteriyi genel olarak tatmin eder. Üst seviye işlemcilerde de i7 ve Ryzen 7 işlemcilerini tercih edebiliriz. Bunlar üst seviye grafik işlerimizi, oyun işlerimizi, render işlerimizi, yani bütün işlerimizi rahatlıkla yapabiliriz.” diye konuştu.

 

“Tercih ettiğimiz işlemcinin performansta ve güç tüketiminde ciddi etkisi var”

Bilgisayarda performans ve güç tasarrufu gözetilmesi durumunda, işlemci tercihine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kılavuz, “Tercih ettiğimiz işlemcilerin İ3, İ5, İ7, İ9 olarak ve AMD Radeon serileri olarak performansa ciddi etkileri vardır. Mesela i3 işlemci ve i7 işlemciyi karşılaştırırsak arada bayağı, dağlar kadar fark olabilir. Kullanıcının yapacağı işlemler açısından, tercih edeceği işlemci çeşitleri vardır. Buna göre tercihler yaparız çünkü işlemciler güç tüketim açısından da birbirlerinden farklıdır. İ3 işlemcinin tükettiği enerji ile i9 işlemci veya i7 işlemcinin tükettiği güç birbirinden farklıdır. Bunlar watt sembolü ile gösterilir. Buna göre güç kaynağı tercihi yapılır ve elektrik tüketimi de ona göre olur.” şeklinde konuştu.

“Güzel bir monitör tercih ettikten sonra da ekran kartını güzel seçmemiz lazım”

Kaliteli bir ekran görüntüsüne sahip bir cihaz isteyenlere, görüntünün kaliteli olması için güzel bir monitör tercih etmeleri gerektiği tavsiyesinde bulunan Kılavuz, “Monitörler hertz olarak, milisaniye olarak birbirinden farklıdır. Güzel bir monitör tercih ettikten sonra da ekran kartını güzel seçmemiz lazım. Kullanacağımız, yapacağımız işleme göre; yazılımla mı, grafikle mi, tasarımla uğraşıyoruz yoksa oyun mu oynuyoruz, tercihimizi de buna göre şekillendirerek, ekranda görüntüyü yüksek şekilde alabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Ekranın büyüklüğünün veya küçüklüğünün, görüntü kalitesine etkisi yoktur”

Kullanılan ekran boyutunun görüntü kalitesine herhangi bir etkisinin olmadığını ifade eden Kılavuz, “Ekran büyüdükçe veya küçüldükçe kaliteye çok ciddi bir etkisi olmaz. Hatta etkisi hiç olmaz diyebilirim. Ekranın büyüklüğü, küçüklüğü kullanıcı açısından, kullanışlılık açısından değişmektedir.” dedi.

“Çizim yapmak için de ekran kartını güzel seçmemiz lazım.”

Ofis ve çizim için bilgisayar tercihi yapanların, işlemci tercihlerinde i7 serisinden ya da Ryzen 7 serisinden işlemciler kullanılması gerekliliği vurgusu yapan Kılavuz, “Çizim yapmak için de ekran kartını güzel seçmemiz lazım. Mesela Nvidia'nın art x serisi veya ar x serileri seçebilir. Bunlar kullanıcıya çizim için gayet yardımcı olacaktır. “ diye belirtti.

“Excel ve Word kullanıcıları i3 işlemcileri ya da AMD Ryzen 3 serisini tercih edebilirler”

Excel ve Word kullanıcıları i3 işlemcileri ya da AMD Ryzen 3 serisini tercih edebilirler, diye konuşan Kılavuz, “Bunun için de bu işlemcilerde, genel olarak onboard ekran kartı bulunmaktadır. Böylece, kişinin bilgisayar için harici ekran kartı almasına gerek kalmaz ve orada Excel işlerini ya da internet üzerinden olan bütün işlerini rahatlıkla gerçekleştirebilir.” ifadelerini kullandı

“Kişinin tercihlerinde ihtiyaçlarının belirleyici olması gerekmektedir”

Kişinin tercihlerinde ihtiyaçlarının belirleyici olması gerektiğini belirten Kılavuz, şunları kaydetti: “Kullanıcılar öncelikle kendi isteklerini belirlemelidirler. Mesela, bir kişi sürekli oyun oynamak ister. Buna göre bir ekran kartı, ram, ssd, işlemci ve ana kart seçimi yapmalıdır. Eğer ki kişi yazılımla, grafikle uğraşıyorsa, ekran kartını daha iyi seçebilir. Ama normal ofis işleri yapıyor ve muhasebe işleriyle uğraşıyorsa, excel işleri, word işleri için, düşük seviye işlemciler önerebilirim. Çünkü çok ciddi bir iş yapmayacak.” şeklinde konuştu.

“Dolar kurları şu an yüksek ama öyleyken de ikinci el toplama yapılabilir”

Malum dolar kurları şu an yüksek ama öyleyken de ikinci el toplama yapabilir. İstenirse internet sitelerinden cihazlar bulunabilir. Ana kartı, işlemcisini veya diğer parçalarını bulabilir eğer bilmiyorsa uzman kişilerden destek almasını öneririm. Yapacağı işlere göre oynayacağı oyunlara göre kendi sistemini toplamasını öneririm.” dedi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız