Adana'da evleri yıkılan ailelerden belediyeye tepki
Adana’da kaçak yapı olduğu gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesine bağlı ekiplerce yıkımı gerçekleştirilen evlerin sahipleri, ailece dışarda kaldıklarını belirterek yetkililere seslendi.
Adana’nın Merkez Çukurova İlçesi Göl Mahallesinde, Adana Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından iş makinasıyla gerçekleşen yıkıma aileler tepki gösterdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamında 333 konutun yapılacağı Göl Mahallesi'nde kaçak olduğu ifade edilen yapıların yıkımı için çalışma başlatıldı.
Daha önce yaşanan gerginlikler nedeniyle çevik kuvvet ve zabıta ekipleri, yıkımın gerçekleştirildiği bölgede güvenlik önlemi aldı.
"Yetkililerden adalet ve hukuk istiyoruz"
Orantısız güç kullanılıp, eşyalarının sokağa atıldığını ve kendilerine tebligat yapılmaksızın yıkımların gerçekleştirildiğini söyleyen Çetin Özel, yıkım esnasında hiçbir muhatap bulamadıklarını ifade etti.
Özel, "Ayrıca benim elimde yürütmeyi durdurma kararı var. Yani mahkeme bana dedi ki, şu an bu evin dokunulmazlığı var. Yani bir ay boyunca bana mühlet verildi. Mahkeme, Belediye’den yıkım kararını, tahliye kararını ve tebligatı istedi. Yalnız bunlar mahkemeye sunulmadı. Sunulamayacağını anlayan belediye çalışanlarıysa emniyeti arkalarına alarak usulsüz bir yıkım gerçekleştirdiler." iddiasında bulundu.
Evlerinin yıkılması sonucu ciddi mağduriyetlerin yaşandığını belirten Özel, "Perişan bir haldeyiz. Vatandaş sokakta kalıyor. Moloz altından çıkardığımız birkaç parçayla çaresiz bir şekilde, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Komşularımdan astım hastası olan var. Mağdur olan bu insanlar, bu şekilde molozların ve tozun toprağın içinde. Dört gündür, yaşamlarını bir şekilde sürdürmeye çalışıyorlar. Bu zulüm nereye kadar sürecek bilmiyoruz. Yetkililerden adalet ve hukuk istiyoruz. Burada hemen hemen 10-15 aile var. Eşyalarıyla beraber evleri de başlarına yıkıldı. Kaymakamlığa başvurduk. Kaymakamlık yetkilileri, ‘Bizim yetkimiz altında değil.’ dediler. Valiliğe gittik, 'Biz karışamayız' dediler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına telefon açtık. Hiçbir yetkiliden şu ana kadar bize olumlu hiçbir cevap gelmedi." diye konuştu.
"Bu aileler nereye gidecek?"
Sabah gelen yıkım ekiplerinden yıkım belgesi talep ettiklerini fakat herhangi bir belge gösterilmediğini dile getiren Murat Ürün, savcılığa suç duyurusunda bulunmak için olay yerinden ayrıldığını, döndüğünde ise evlerin yıkılmış haliyle karşılaştığını ifade etti.
Ürün, "Eşyalar hep dışarıda. Evden çıkarttığımız eşyalarımız bu kadar. Bu aileler nereye gidecek? Yetkililer bu duruma niye, neden ses çıkartmıyor? Biz yetkililerden sadece yardım istiyoruz, adalet istiyoruz, hukuk istiyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızdan rica ediyorum, lütfen sesimizi duysun artık." ifadelerini kullandı.
Fethiye Sülün ise kendilerine herhangi bir uyarı yapılmadan evlerinin yıkıldığını belirterek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. (İLKHA)