• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
İsmailağa ve Mahmud Ustaosmanoğlu...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dün vefat eden İsmailağa Cemaati lideri Mahmud Ustaosmanoğlu'nun cenaze namazı bugün Fatih Camiinde kılınacak. Hocaefendi'nin sevenleri vefat haberini aldıktan sonra yurdun farklı şehirlerinden İstanbul Fatih'e Camiine geldi.

Mahmud Ustaosmanoğlu kimdir?

Mahmud Ustaosmanoğlu, Trabzon'un Of ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde 1927 yılında doğdu. 1951 yılında Sivas ili Divriği ilçesine vaiz olarak atanan Ustaosmanoğlu, 1954'ten 1996'ya kadar İsmailağa Camii'nde imamlık yaptı.

Cemaatin yapısı nasıldır?

İsmailağa Cemaati, Mahmud Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir.

Manevi olarak cemaatin lideri, cemaat üyeleri tarafından Efendi hazretleri olarak anılan, 1954 yılından emekli olduğu 1997 yılına kadar İsmailağa Camii'nin imamlığını yapmış olan Mahmud Ustaosmanoğlu'dur. Cemaat, kendini Sünni Müslümanların bir ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlamaktadır.

İsmailağa Cemaatine yönelik suikastlar!

1998 yılında Mahmud Ustaosmanoğlu'nun damadı ve cemaatin önde gelen hocalarından olan Hızır Ali Muratoğlu ve 2006 yılında yine cemaatin önde gelen hocalarından emekli imam Bayram Ali Öztürk, katledilmişti.

İsmailağa Camiasının kuruluşu!

Nakşibendi tarikatını temsil eden oluşumlardan biri olan İsmailağa Cemaati, Mahmud Ustaosmanoğlu tarafından 1980'lerin başında kuruldu.

İsmailağa resmi İnternet sitesinde "İsmailağa Camiası" olarak adlandırılan oluşum, teşkilatları ve faaliyetleriyle birlikte, Mahmud Ustaosmanoğlu liderliğinde bir araya gelmiş gönül erlerinden oluşan irşad ve hizmet topluluğu şeklinde tanımlanıyor.

İsmailağa Cemaatinin adı nerden gelmektedir?

Cemaatin adını Şeyhülislam İsmail Efendi tarafından İstanbul'un Fatih ilçesine yaptırılan İsmailağa Camii'nden geliyor.

İsmailağa Caminin tarihçesi olarak "İsmailağa Camii, Çarşamba’da doğmuş ve ilmî vazifelerden askerî vazifelere kadar Osmanlı devrinde pek çok vazifelerde bulunmuş ve 56. Şeyhülislâm olarak görev yapmış olan Kara İsmail Naim Efendi Hazretleri (Rahmetullahi Teâlâ Aleyh) tarafından evinin yerine, kendi adına yaptırmış olduğu, pek çok hususiyetleri bulunan bir camidir" deniliyor.

İsmailağa Cemaatin faaliyetleri!

Bünyesinde medya organları, medreseler, özel okullar, Kur'an kursları bulunan İsmailağa cemaatinin faaliyetlerinin genel olarak "ilmî-dinî ve sosyal hizmetler alanında yoğunlaştığı" ifade ediliyor.

Cemaatin hizmetleri: "Aşevi hizmetleri, aynî ve nakdî yardım organizasyonları, tekâmül ve ihtisas medreseleri, fıkıh kurulu ve dini meseleleri danışma hattı, emri bil maruf ve ziyaret ekibi, halka açık medrese, kütüphane hizmetleri ve yaz Kur’an kursları, oluşturmaktadır" diye ifade ediliyor.

İsmailağa Cemaatine mensup kaç kişi var?

Türkiye'nin birçok noktasında faaliyetleri olan İsmailağa Cemaatinin "100 binden fazla talebesi" olduğu belirtiliyor. Bu bilgi İsmailağa Cemaatinin yaptığı açıklamada şöyle ifade ediliyor: “Türkiye’ye ve Dünya’ya örneklik teşkil edecek kurum ve faaliyetlerle yetiştirilmiş hoca ve gönüllüler ordusunun yanı sıra, sayıları yüz bini aşmış talebe kadrosuyla birlikte, Allah’ın (Celle Celâluhû) rızasına uygun İslâmî bir hayat için yürütülen çalışmalar, olanca hızıyla kesintisiz olarak devam etmektedir" denilmektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir