• DOLAR 34.387
  • EURO 36.314
  • ALTIN 2839.075
  • ...
Açız diyoruz ama israftan da vazgeçmiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrafın haram olduğunu idrak edemeden yaşamanın ekonomik sonuçlarını yaşıyoruz.

Bir yandan kriz var açız derken diğer yandan ekmeği, yemeği, meyveyi çöpe atmaya devam ediyoruz.

Hatta sofraya ulaşmadan çöpe giden gıdalar da var ki o en acısı

Gıda Kurtarma Derneği, Türkiye'de de her yıl 19 milyon ton gıdanın sofralara ulaşmadan çöpe gittiğine dikkat çekerek, "4 kişilik bir çekirdek aile, her yıl 2 asgari ücreti, fark etmeden çöpe atıyor" tespitini paylaştı

Gıda Kurtarma Derneği'ndan yapılan açıklamada, dünyanın en büyük iki probleminin açlık ve gıda israfı olduğu belirtildi. Açıklamada, bu iki sorunun aynı zamanda birbirinin çözümü niteliğini taşıdığı vurgulandı. Dünyada her 3 gıdadan birinin tüketilemeden çöpe atıldığının belirtildiği açıklamada, bu miktarla dünya üzerinde açlıkla savaşan 821 milyon insan doyabileceğine dikkat çekildi. Derneğin açıklaması şöyle:

"HER YIL 19 MİLYON TON GIDA SOFRALARA ULAŞAMADAN KAYBEDİLİYOR

Rakamlar Türkiye'de de endişe verici boyutta, çünkü her yıl 19 milyon ton gıda sofralarımıza ulaşamadan kaybediliyor. Gıdalar tabağımıza gelene kadar yüzde 50 kayba uğruyor. Kişi başına oluşan gıda atığımız ise 93 kiloya ulaşırken, 1 kg gıdanın maliyeti 22 lira. Yani 4 kişilik bir çekirdek aile her yıl 2 asgari ücreti fark etmeden çöpe atıyor.

YILDA 555 MİLYAR LİRA EKONOMİYE KAZANDIRMAK MÜMKÜN

Üretim ve tedarik zincirinde de kayıplar endişe verici boyutta. Tarlalarda dalında kalan gıdalardan, işletmelerde doğru atık yönetimi yapılamadığı için oluşan maddi kayıplar toplandığında ekonomimiz 555 milyar lira zarara uğruyor. Toplumun her kesiminin gıda kayıpları ve israfı konusunda bilinçlenmesi ve çözümlere ortak edilmesi, gıdayı birlikte savunması soframızdaki tüm açlık ve geçim sıkıntılarını hafifletebiliriz.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir