• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Minyatür, gravür ve hat sanatını çiniyle buluşturuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kütahya - Kütahyalı çini ustası Şemseddin Delen, yaklaşık 40 yıldır minyatür, gravür ve hat sanatını kendine özgü yöntemlerle çini panolara yansıtıyor.

Çiniciler Çarşısı'ndaki kendisine ait sanat evinde çalışmalarını sürdüren 68 yaşındaki Delen, Levni, Matrakçı Nasuh ve Osman Hamdi Bey gibi bilinen sanatçıların eserlerini çini üzerine nakşediyor.

Delen'in Avrupalı seyyahların gravürleri ve Süleymaniye Camisi ile Bursa Ulu Cami'deki hat örneklerini yansıttığı çini panolar, yurt içinde ve yurt dışında duvarları süslüyor.

Kuzey Makedonya'nın Kalkandelen şehrinde doğan ve 67 yıl önce ailesinin göç etmesiyle Kütahya'ya yerleşen Delen, AA muhabirine, makine teknikerliğinin yanı sıra 1984'te başladığı çini sanatını ilk başladığı günkü gibi heyecanla sürdürdüğünü söyledi. Çini sanatını öğrendikten sonra minyatür çalışmalar da yapmaya başladığını belirten Delen, "İleriki dönemlerde gravür yaptım. Daha sonra hat sanatını çiçek motifleriyle çini eserler üstünde buluşturdum." dedi.

Delen, farklı sanatların çini eserler üstünde harmanlanmasıyla görsel açıdan güzel sonuçlar elde ettiğini dile getirdi.

Osmanlı döneminde yaşamış minyatür sanatçılarının eserleri ile Avrupalı seyyahların gravürlerini çini panolara işlediğini anlatan Delen, şöyle devam etti:

"Genellikle Osmanlı döneminin minyatür sanatçılarından asıl adı Abdülcelil Çelebi olan Levni'nin 17. yüzyıl eserleri arasındaki av sahnesi, piknik sahnesi ve polo sahnesini içeren minyatürleri çiniye aktarıyorum. Ayrıca Matrakçı Nasuh'un eserleri ile ressam Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi'ni çini eserlere yansıtıyorum. Gravürlerde, Avrupalı seyyahların yaptığı İzmir konakları en çok yaptığım eserlerden oluşuyor. Hat sanatında ise Süleymaniye Camisi'ndeki Fatiha Suresi ya da Bursa'daki Ulu Cami de bulunan hat örneklerini eserlerime yansıtıyorum." 

Bu haberler de ilginizi çekebilir