• DOLAR 35.395
  • EURO 36.496
  • ALTIN 3036.66
  • ...

Güldal, TMO’nun un regülasyonunun son olarak 1 Haziran’a kadar uzatılmasına ve sürecin nasıl devam edeceğine dair soruya " Geçen yıl başlatılan uygulamanın yeni hasat dönemine kadar devam edeceği ilan edilmişti. Mayıs ayı sonuna; yani yeni hasat dönemine geldiğimizde, un fiyatlarının minimize edilmesi noktasında ekmek üreticilerine piyasanın yüzde 35-40 oranında daha ucuz fiyattan un teslim edilmesini sağlayarak undan kaynaklı ekmek fiyatlarındaki artışın minimize edilmesi sağlandı. Enflasyon ile mücadelenin yoğun bir şekilde yaşandığı bu dönemde, bu sürecin TMO tarafından sürdürülmesi ve önümüzdeki hasat dönemine kadar regülasyon programının devam etmesi planlanmakta. 2022-2023 döneminin sonuna kadar bu regülasyon devam edecek" şeklinde yanıt verdi.

Bu yıl özellikle arpada geçen yıldan çok daha iyi bir rekoltenin söz konusu olduğunun altını çizen Güldal "Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürün teslim eden üreticilerimizin 2022 yılı 1 Eylül’e kadar TMO’ya satmaları kaydıyla buğdaydan alacakları ton başına 1000 TL, arpadan da alacakları 500 TL'nin ödemesi Ekim ayında yapılacaktır" dedi.

Gürdal "Üreticilerimizin üretmiş oldukları mahsulün fazlasını mümkün olduğu kadar TMO olarak almak ve içeriden stoklarımızı oluşturmak istiyoruz. 2022-2023 tüketim dönemi dediğimiz Eylül ayından bir sonraki hasat dönemine kadar TMO’nun regülasyon programları kapsamında mutlaka stok oluşturması gerekiyor. Bu avantajların sağlanmasının sebebi yerel piyasadan stok oluşturmak.

Geçen sene, Türkiye’de az miktarda üretilen ürünün, ihtiyaç kadar olan miktarını Türkiye’de bulundurmak için düzenlemeler yaptık. Bu yıl Türkiye, hemen hemen kendine yetebilecek miktarda mahsul üretimi dönemini yaşıyor. Dolayısıyla bu yönüyle geçen yıldan ayrışıyor" diye konuştu.

BLOOMBERG HT