Uzmanlar uyarıyor: Paketlenmiş gıdalara dikkat!
Prof. Dr. Hasan Yüksel, ailelerin, çocuklarının beslenme rutinlerinden katkı maddeleri içeren paketli gıdaları çıkarmaları tavsiyesinde bulundu.
Ürtiker, halk arasında bilinen ismi ile kurdeşen, vücudun herhangi bir yerinde görülebilen çeşitli şekil ve büyüklüklerde, basmakla solan, pembe veya kırmızı renkte, sınırları belirgin kaşıntılı kabarcıklar olarak kendini gösteriyor. Zaman zaman çocukların da geçirdiği ürtiker birçok ailenin panik yaşamasına sebep olabiliyor.
Prof. Dr. Hasan Yüksel, çocuklarda ürtiker sebeplerinin genel olarak haşereler, bitkilerin cilde batması, cildin kuruluğu ve buna bağlı hassasiyet ve alınan paketlenmiş gıdalarla alınan katkı maddelerinin olduğunun altını çizdi.
Ailelerin, çoğunlukla ürtikeri çocuğun yediği besinlerle ilişkilendirmek istediğini belirten Yüksel, "Fakat klinik ve deneysel tecrübeler sonucunda akut ürtikerde besin ile ilgili alerjik bulguların son derece az olduğu gözlenmiştir. Yiyecekler alerjik olduğu için değil içindeki koruyucu maddeler nedeniyle ürtiker yapıyor. Buna rağmen aileler çikolata, kola, paketlenmiş çubuk veya kornet dondurmalar (pastane dışı paketlenmiş dondurma) yedirmesine rağmen çoğu ürtikeri doğal besinlerle ilişkilendiriyor." dedi.
"Çilek, domates gibi kırmızı grup yiyecekler alerji nedeni değildir." diyen Yüksel, "Ancak özellikle çilek, son 3 yılda yetiştirilme sürecinde kullanılan kimyasallar nedeniyle ‘en kirli besinler’ içinde birinci sıradadır. Mevsim dışı yetiştirilen domates, kiraz ve benzeri meyve ve sebzeler de aynı niteliktedir. Bu yiyeceklere karşı gelişen reaksiyonlara alerji değil yetiştirilme sürecinde kullanılan zirai kimyasallar neden olmaktadır. Ayrıca bunun dışında aileler şeftali, nektarin ve bazen salatalık gibi doğal besinlerin de alerji yaptığından şüphe etmektedir. Ancak bunlarla yapılan alerji testleri negatif sonuçlanmaktadır. Çocuklarda meyve ve sebzeler çok nadiren ürtikere neden olmaktadır. Erişkin hastalarda bu durum farklı olabilir." ifadelerini kullandı.
Çocuklarda ürtikerden korunma yöntemleri
Çocukluk çağında ürtikerden korunabilmek için neler yapılacağını aktaran Yüksel, "Meyve ve sebzelerin alerji yaptığı önyargısından uzaklaşıp katkı maddeleri, paketlenmiş market ürünlerinin tüketilmemesi, cildin nemli tutulması, gereksiz antibiyotik ve semptomatik ilaçların kullanılmaması ve haşere ile mücadele edilmesi uygun olacaktır." dedi. (İLKHA)