• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, beraberinde Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu üyeleri ile birlikte Valilik 3'üncü toplantı salonunda bir araya gelerek, 2022 yılı kayısı tahmini rekoltesini açıkladı.

Macit, "Yaş kayısı rekoltesi 336 bin 782 ton, yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 33 bin 680 ton, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 303 bin 102 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı 75 bin 776 ton olarak tahmin edilmektedir." dedi.

"İlimizin rakım ve iklim koşulları baz alınarak tespit yapılmıştır"

Tespit Komisyonu tarafından kayısı üretim alanları için doğal afetlerle ilgili riskler bitinceye ve yüksek rakımlardaki kayısı ağaçlarının çiçekleri meyveye dönüşünceye kadar beklendiğini belirten Macit, "Komisyon tarafından kayısı ağaçlarının verimi ile ilgili saha çalışmaları da İlimizin rakım ve iklim koşulları baz alınarak yapılmıştır. Komisyon üyeleri birbirinden bağımsız tespite esas notlar almış ve ağaç başı ortalama verim tahmini yapılmıştır. Komisyon üyelerinin belirlemiş olduğu verim tahminlerinin aritmetik ortalamaları hesaplanarak rekolte tahmin çalışmaları tamamlanmıştır." dedi.

"Yaş kayısı rekoltesi 336 bin 782 ton, kuru kayısı miktarı ise 75 bin 776 ton olarak tahmin edilmektedir"

İl genelinde heyet olarak yaptıkları çalışmalara göre tahmini kayısı rekoltesinin bu değerler üzerinden tespit edildiğine vurgu yapan Macit, şöyle devam etti:

Kayısı Rekolte Tahmini Komisyon Kararı 10.06.2022 tarihinde alınarak aynı gün ve tarihte Tarım ve Orman Bakanlığımıza gönderilmiştir. Bakanlığımız komisyon icmalimizi incelemiş 'Komisyon Kararı' ve 'Rekolte Tahmini' yayınlanmak üzere İI Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklanması talimatını vermiştir. Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde: 2022 yılı İlimiz Kayısı Rekoltesi yaş olarak tahmini 336 bin 782 ton olarak belirlenmiştir. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 33 bin 680 ton olup; kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 303 bin 102 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı 75 bin 776 ton olarak tahmin edilmektedir. Çevre illerden gelen kayısı rekolte tahminlerine göre; Elâzığ İli: 5 bin 662 ton, Kahramanmaraş İli: 2 bin 500 ton ve Sivas İli: bin 672 ton olmak üzere toplamda 9 bin 834 ton kuru kayısı üretimi tahmin edilmiştir.

"Geçen yıla göre rekoltede yüzde 10 azalma var"

Geçen yıla göre tahmini kayısı rekoltesinde yüzde 10 azalma olduğunu kaydeden Macit, "Bilindiği üzere yıl yüzde 90 bin ton civarında ihracatımız oluyor. Olmayacak kayısıyı satamayacağımıza göre, mevcut kayısımız ne kadarsa onu satmayı planlıyoruz. Tabi dış piyasa iç piyasa dengeleri de var. Her şeyin bir alıcı dengesi var. Temel ihtiyaçların zorunlu tüketim alımı dünyada farklı. Prestij ürünlerinin alımı farklı. Kayısı bizim prestij ürünümüz. Dünyada da bir prestij ürünü. Dolayısıyla dünya piyasası mutlaka bir dengeye oturacaktır. Bizler de Malatya'mıza en yüksek paranın gelmesini istiyoruz. Tabi kayısı fiyatını rekolte belirlemez, dış piyasa belirler. Ümit ediyoruz ki dış piyasada iyi bir alıcı buluruz." ifadelerini kullandı.

"Son yaşanan dolu olayında zarar var ama rekolte miktarını etkileyecek miktarda yok"

Son yaşanan dolu olayının rekolteyi ne kadar etkiler ile ilgili soruya ise Macit, "Battalgazi'de (Eski Malatya) dolu hasarı oldu. Lokal bölgelere vurdu. Bir bahçenin yarısına vuruyor yarısına vurmuyor. Zarar var ama rekolte miktarını etkileyecek miktarda yok. Çiftçimize geçmiş olsun. Bununla hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız