PDR Öğretmeni Hüseyin Baran: Çocuğun karnesindeki iyi notlara da odaklanın
2021-2022 eğitim öğretim yılının sonuna gelinirken kimi öğrencileri karne heyecanı, kimini de hüznü sarar. Eğitimciler karne noktasında ebeveynlerin tavrının nasıl olması gerektiğine dair önemli tavsiyelerde bulundu.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Hüseyin Baran yaptığı İLKHA’ya yaptığı açıklamada, “2021-2022 Eğitim-Öğretim yılını hayırlısıyla geride bıraktık. Yarın cuma günüdür ve öğrencilerimize karnelerini dağıtacağız. Karne günü pek çok öğrenci için öğrencilik hayatının en önemli günlerinden birisi. Yarın üzülecek ve sevinecek öğrencilerimiz olacak. Karne günlerinin korkulu rüya olmasında ailelerin karneye gereğinden fazla anlam yüklemesi etkilidir. Ve bu nedenle aileler çocuklarıyla çatışmaya girebilir. Unutmamak gerekir ki okul başarısı pek çok etkene bağlı olarak gelişir. Bu etkenler öğrencinin motivasyonu, okuldaki öğretmenlerin öğrenciye yaklaşımı, ailenin öğrenciye yaklaşımı ve çevresel faktörler öğrencinin başarısını olumlu ve olumsuz etkiler. Bundan dolayı sadece çocuğu başarısız olarak nitelemek çok yanlış olur.” ifadelerini kullandı.
“Anne ve baba olarak çocuğunuzu tembel ya da başarısız olarak nitelendirmeyin”
Baran, “Çocuğun karnesine ailenin yaklaşımı farklı olmalıdır. Sadece kötü notlara değil, çocuğu karnesindeki iyi notlara da odaklanın ve onu ödüllendirin. Anne ve baba olarak çocuğunuzu tembel ya da başarısız olarak nitelendirmeyin. Bu öğrencinin tüm çalışma güdüsünü ortadan kaldıracaktır. Öğretmenlerle, rehberlik servisi ile ve okulla diyalogunuzu mutlaka arttırın. Sen yapamazsın, sen başaramazsın gibi ifadelerle çocuğu asla nitelendirmeyin. Çocuğunuzun başarılarını, kişiliğini ve davranışlarını arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle asla kıyaslamayın. İki kardeşten biri çok başarılı olabilir. Bu gibi durumlar da bak senin kardeşin çok başarılı gibi kıyaslamalara sakın başvurmayın. Ve mutlaka uzman yardımı alın ve bu süreci çocuğunuzla birlikte atlatmaya çalışın. Çocuğunuz düşük not almışsa çocuğunuzu yargılamaktan mutlaka uzak durun.” dedi.
“Çocuğunuza baskıcı anne baba tutumu sergilemeyin”
Karne notu ne olursa olsun çocuğun yanında olunması gerektiğine vurgu yapan Baran, “Ne olursa olsun, çocuk ister düşük not alsın ister iyi not alsın mutlaka çocuğun yanında olmaya çalışın. Ve çocuk düşük not alırsa sorumluluğu almasını sağlayın. Yani bu düşük notun neden kaynaklı olduğunu tespit edin, kaynağını tespit ettikten sonra düşük notun sorumluluğunu çocuğun almasını sağlayın. Ve baskı yapacak cümlelerden uzak durun. Çocuğunuza baskıcı anne baba tutumu sergilemeyin.” ifadelerine yer verdi.
“Çocuğa tatil döneminde zorla ders çalıştırılmamalıdır”
PDR Öğretmeni Hüseyin Baran
Yaz tatili hakkında da tavsiyelerde bulunan Baran, “Öğrenciler iki ay gibi uzun bir tatil sürecine girecekler. Tatilin öğrencilerin dinlenmesi ve eğlenmesi için verilen bir zaman dilimi olduğunu mutlaka hatırlayın. Ve çocuğunuzun bu dönemde çalışmasının yanında kendisinin zaman ayırması, oynaması gerektiğini unutmayın. Çocuk bu dönemde zorla ders çalıştırılmamalı ve bu dönemin oynayarak kendisine zaman ayırarak geçirilmesi sağlanmalıdır. Çocuğunuzun karnesinde zayıf dersi varsa, bunu sürekli hatırlatarak onu herkesin yanında küçük düşürmeyin. “ dedi.
“Çocuklarınızın belli sorumluluklar almalarını sağlayın”
Baran, çocukların belli sorumluluklar alması gerektiğinin altını çizerek, “Çocuğunuzun sınırsız bir şekilde televizyon veya bilgisayarda vakit geçirmesine izin vermeyin. Belli sorumluluklar almasını sağlayın. Düzenli olarak ve seviyesine uygun kitaplar okumasını sağlayın. Karnen şöyle olursa sana bisiklet veya bilgisayar alacağım gibi cümlelerden uzak durun. Ve karneleri birbirinden farklı olsa da kardeşlere eşit ilgi gösterilmelidir. Çocuklarımız bizim her şeyimiz, bu felsefeyle çocuklarımıza yaklaşmamız gerekiyor. Çocuklarınızla birlikte keyifli dakikalar geçireceğiniz tatiliniz şimdiden hayırlı olsun diliyorum.” şeklinde konuştu. (İLKHA)