Gaziantep Büro Memur-Sen Başkanı Borazan: 3600 ek gösterge düzenlemesinde adalet sağlanmalı
Memur-Sen'e bağlı Büro Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, 3600 ek gösterge ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.
Mevcut düzenlemesinin eksik, adalet duygusundan yoksun ve çalışma barışını bozacağını belirten borazan, "Büro Memur-Sen olarak 3600 ek gösterge düzenlemesini mevcut hali ile kabul etmiyoruz." dedi.
Genel İdare Hizmetler Sınıfı'nda olan büro hizmet kolunun 3600 ek göstergede göz ardı edildiğini belirten borazan, "Adalet anlayışından yoksun bu düzenleme TBMM'de düzeltilmelidir." ifadelerini kullandı.
Büro Memur-Sen olarak kamu görevlilerinin düzenlemeden adaletli şekilde faydalanması için tam gün iş bırakma dahil, 2 aşamalı eylem planı hayata geçireceklerini belirten borazan, "Bu düzenlemedeki eksiklikler ve adaletsizlikler düzeltilene kadar mücadelemiz ve eylemlerimiz devam edecektir." dedi.
"3600 ek göstergede büro hizmet kolu göz ardı edildi"
Büro hizmet kolunun 3600 ek göstergede göz ardı edildiğini belirten Borazan, "Geçtiğimiz hafta hükümetimiz tarafından 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ilgili birtakım açıklamalar yapıldı. Bu açıklamaların çerçevesine baktığımızda Cumhurbaşkanımızın 2018 yılında ifade etmiş olduğu dört meslek grubu olan öğretmenler, hemşireler, imamlar ve polisler olmak üzere halihazırda ek göstergesi 3000 olan bu unvanlara 600 ek puan verilerek 3600'e çıkarılması sağlanmış oldu ve yine bu birimlerde çalışan bu dört meslek grubundaki 2 yıllık mezunu memurlara ve unvanı memur olanlara da birinci derecenin dördüne geldiklerinde 3600 ek göstergenin verilmesi söz konusu oldu. Ancak 3600 ek gösterge çalışması yapılırken Genel İdare Hizmetler Sınıfı'nda olan ve 8 bakanlığa hizmet veren büro hizmet kolu 3600 ek göstergede unutulmuştur, göz ardı edilmiştir. Hükümetimiz bütün kamuda çalışanlara 600 ek puan vermiştir. Böylece Genel İdare Hizmetler Sınıfı'nda çalışan bütün unvanlarda ki 2200 ek göstergeye sahip olan memurların ek göstergesi 2800'e çıktı. Bu emekli tazminatında 4 bin TL bir iyileştirme, emekli maaşında ise 118 TL bir iyileştirmeye tekabül etmektedir. Ancak Genel İdare Hizmetler Sınıfı'nda KPSS A grubundan sınavlara girmiş, 5 tane sınavı asarak gelmiş olan unvanlar mevcuttur. Bu unvanlara 3600 ek göstergenin direk verilmesi, unvan bazında verilemeyenlere ise birinci derecenin dördüne gelindiğinde 3600 ek göstergenin verilmesi gerekiyor. Hükümetimiz ben eşit davrandım diyerek herkese 600 puan verdi ancak eşitlik adaleti sağlamıyor. Şu anda lisans mezunu olan bütün personeller de 3600'ü diğer unvanlardaki gibi hakketmektedir. Devletin temel taşını oluşturan kamu kurumlarında çalışmaktadırlar ancak bütün bu kurumlarda çalışanlara 600 puan verilerek 2200 ek gösterge 2800'e çıkartıldı. Bu gerçek anlamda bir artış yapmamıştır. Diğer 3600 alan unvanlarda ise emekli tazminatına 50 bin TL, emekli maaşında ise 1400 TL fark etmektedir. Arada 10 kat fark var." diye belirtti.
"Eğer düzenleme yapılmazsa tam gün iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz"
Büro Memur-Sen olarak kamu görevlilerinin düzenlemeden adaletli şekilde faydalanması için tam gün iş bırakma dahil 2 aşamalı eylem planı hayata geçireceklerini belirten Borazan, "Büro Memur-Sen genel merkezimiz hükümetimizin 3600 ek göstergeyi meclise taşınıp yasallaşmadan bir takım eylem planı hazırladı. Eylem planı kapsamında bugün genel merkezimiz TBMM'deki bütün milletvekillerine 3600 ek göstergeyi neden kabul etmediğimizi anlatan mektup iletecek. 16 haziranda da farkındalık oluşturulması için hizmet kolumuz kapsamına giren tüm kurumlarda 3600 saniye yani 1 saat işi geç bırakma eylemi gerçekleştireceğiz, 17 haziranda da hizmet kolumuz kapsamına giren tüm kurumlarda 300 saniye yani bir saat işi erken bırakama eylemi gerçekleştireceğiz. Devamında da 3600 ek göstergenin büro hizmet kolundaki verilmesi için 21 haziranda twitter'da hashtag çalışması yapacağız. Bu kanun tasarısı meclise geldiği süreçte eğer büro hizmet koluna ilişkin bir düzenleme ve iyileştirme söz konusu olmaz ise ikinci aşamadaki eylem planı kapsamında bütün kamu kurumlarında iş bırakma eylemi planlamaktayız. Adalet anlayışından yoksun bu düzenleme TBMM'de düzeltilmelidir. Adaletin tesis edilmesi, hakkaniyetli bir 3600 ek gösterge uygulaması için büro hizmet kolundaki 350 bin çalışanın hükümetimiz tarafından göz ardı edilmemesi ve buna göre çalışma yapılması gerekiyor. Bu düzenlemedeki eksiklikler ve adaletsizlikler düzeltilene kadar mücadelemiz ve eylemlerimiz devam edecektir." ifadelerine yer verdi.
"Eşel Mobil sisteminin uygulanmasını istiyoruz"
Memur ve memur emeklisinin temmuz ayında alacakları enflasyon farkına da değinen Borazan, "Haziran ayı enflasyon verilerinin 4 Temmuz tarihinde açıklanması ile memur ve memur emeklisinin alacağı enflasyon farkı netleşmiş olacak. Şu anda ilk 5 ayda enflasyon farkı 34.5 net olarak yansıdı. Yüksek enflasyonun konusu olduğu bu süreçte Eşel Mobil sisteminin bir an önce uygulanmasını istiyoruz çünkü Eşel mobil sistemi, memur ve sabit ücretlilerin enflasyon karsısındaki maaş erimesinin ortadan kaldırılması demektir. Ortaya çıkan enflasyon farkını her ayın sonunda değil 6 ay sonra aldığımız için enflasyon karşısındaki maaşımız erimekte ve biz devletimizden yüksek enflasyonla birlikte bir maaş alacaklı duruma geldik. Dolaysıyla Eşel Mobil sisteminin hızlı bir şekilde uygulanmasını ve maaşların buna göre düzenlemesi gerekiyor." dedi.
"Gerçek enflasyonun memur maaşlarına yansıtılması gerekiyor"
TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının da pazardaki enflasyon ile örtüşmediğini belirten Borazan, "Mayıs ayı için enflasyon 2,98 olarak ortaya çıktı ancak pazarda yaşadığımız enflasyon ile TÜİK'in çıkarmış olduğu enflasyon arasında zerre kadar bir yakınlık söz konusu değildir. Gerçek enflasyonun memur maaşlarına yansıtılması gerekiyor. Bu noktada hükümetimizin çalışmaları bir an önce yapmalı ve memur ile sabit ücretlilerin maaşlarının erimesinin önüne geçmelidir." diye konuştu. (İLKHA)