Hurda malzemelerden “Geri dönüşüm kütüphanesi'” kurdular
Van’ın Başkale ilçesinde öğrenciler ve öğretmenler, kullanılmayan kablo makaraları, bisiklet cantları, lastikler, naylon kasalar gibi malzemeleri geri dönüştürerek “Geri Dönüşüm Kütüphanesi” kurdu.
Başkale Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri ile öğretmenleri, geri dönüşüm kültürünü yaygınlaştırmak için “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” ve “Sıfır Atık” projelerini birleştirerek yeni bir kütüphane oluşturdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın kontrolünde yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında, kullanılmayan lastikler, tahtalar, naylon kasalar, variller, televizyon parçaları, kablo makaraları, motor parçaları, dönüştürülerek masa, kitaplık, sandalye, kalemlik, avizeler üretildi.
Hurda malzemeler kullanılarak, okulun öğrencileri ve öğretmenleri tarafından hayata geçirilen tasarımlardan oluşan kütüphane ilgiyle karşılanıyor.
İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Asım Solak da kütüphanenin açılışını gerçekleştirerek kütüphanede gezdi.
Okul Müdürü Mehmet Aydın, amaçlarının geri dönüşüm kültürünü oluşturmak olduğunu söyledi.
Okullarında ya da öğrencilerin kullanmadıkları atıl durumdaki ürünleri bir araya topladıklarını anlatan Aydın, şu bilgileri paylaştı:
“Bu kütüphanemiz çevre dostu 1000 okul projesi tamamı geri dönüşüm malzemelerinden yapılmıştır. Eski naylon kasalardan kitap rafları, bisiklet cantlarından avizeler,öğrencilerin elindeki malzemelerden kalemlik ve perdeler yaptık. Bu kütüphanemizin amacı, çağımızın sorunlarından olan geri dönüşüm malzemelerini bir araya getirip öğrencilerimizi okumaya ve anlamaya teşvik etmektir. İlçemizde tek Van’da birkaç okulda olan bu projenin örnek olmasını istiyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.”
Projede diğer öğretmenlerle beraber yer alan okulda 5 yıldır Beden Eğitimi Öğretmeni olarak çalışan Mehmet Yusufoğlu, kütüphaneyi öğrencileriyle birlikte hazırladıklarını söyledi.
Kütüphanenin tamamen dönüşüm ürünlerinden oluştuğunu anlatan Yusufoğlu, “Bu kütüphanemizi arkadaşlarımızla birlikte geri dönüşüm malzemelerinden yaptık. Ülke olarak geri dönüşüme ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Okul idaremiz bize bu fikri sundu. Bizler de öğretmen arkadaşlarımız ve öğrencilerle birlikte çalıştık. Benim de elimden gelen işler olduğu için hep el birliğiyle geri dönüşüm malzemelerinden güzel bir kütüphane oluşturduk.” dedi.
Okulda okuyan öğrenciler de her atığın çöp olmadığını belirterek, geri dönüşüm kütüphanesine kavuştukları için mutlu olduklarını dile getirdi. (İLKHA)