• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Çiftçilere "Anız Yakmayın" uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.

İçinde barındırdığı binlerce çeşit hayvanın canlı canlı yanarak ölmesine sebep olan anız yakmayı "doğa katliamı" olarak nitelendiren Karayılan, modern tarım tekniğinde anızı yakmanın son derece yanlış bir yöntem olduğunu, anız yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunun telafi etmenin mümkün olmadığını ifade etti.

"Anızı yakan geleceğini yakar" diyen Karayılan, "Anız yakmak büyük vebaldir. Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan yangınlara sebebiyet verebilir. Anız yakımı doğal dengeyi de bozarak yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanı yuvalarını terk etmekte veya ölmektedirler." dedi.

 Anızın yakılması ile topraktaki organik maddenin de yakılarak yok edildiğini ifade eden Karayılan, "Organik maddenin toprağa kazandırdıkları ise organik maddenin bir ayrışma ürünü olan humus, bitkilerin gelişmesi için gerekli olan bitki besin maddelerinin bir kısmının kaynağını oluşturur. Organik madde toprakta yağış sularının emilmesini ve tutulmasını sağlamaktadır. Toprakta kümeleşmeyi temin ederek erozyon ile taşınmasını önlemektedir. Toprağın iyi havalanmasını sağlamaktadır. Topraklarımızda zaten yüzde 1’den daha az olduğu belirlenmiş olan organik madde, bitkisel bir artık olan anızın yakılması ile giderek yok edilmektedir. Kısaca organik madde miktarının azalması veya yok edilmesi toprakları daha verimsiz bir hale getirmektedir." ifadelerini kullandı.

Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybının da arttığını dile getiren Karayılan, şunları söyledi:

Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaları öldürmesidir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Yapılan denemelerde anız yakımı ile ilk yılda kök çürüklüğü hastalığında azalma olduğu, ancak ikinci yıl bu hastalığın daha da arttığı görülmüştür. Anız yakılmasının en önemli zararlarından birisi de toprağı su ve rüzgar erozyonuna daha hassas bir duruma getirmesidir. Çünkü anız, yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller, yüzey akış hızını azaltır, toprağa sızmasını sağlar. Böylece erozyonu önler. Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka, birçok yararı olan sap saman yok edilmektedir.

Anızların yakılmasının hava kirliliğine de neden olduğunu bildiren Karayılan, "Anız yangınları komşu tarla, bahçe, çit, telefon direkleri, orman, koruluk ve ağaçlık alan gibi yerlere büyük zarar vermektedir. Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır. Yaban hayvanları yuvalarını terk etmekte veya ölmektedir. Bu kadar zararı varken peki neden anızı yakarız? Anız yakmak tehlikeli ve zararlıdır. Çiftçilerimiz anızı iyi tohum yatağı hazırlamak, yabancı ot ve haşereleri yok etmek, hasat sonrası hemen diğer bir ürünün ekimine geçilecek ise mibzerin istenilen bir şekilde ekim yapmasın anız sapları ile mibzer gözlerinin tıkanmamasını sağlamak gerekçeleri ile yapılmaktadır. Ancak bu çok yanlış bir uygulamadır ve ayrıca bu sebeplerin sağlayacağı fayda vereceği zararın yanında çok küçük kalmaktadır." diye konuştu.

Karayılan, bütün uyarılara rağmen anız yakanların tespit edilmesi durumunda, en üst seviyede cezai müeyyidelerin uygulanacağını belirtti.

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir