• DOLAR 34.603
  • EURO 36.25
  • ALTIN 2994.469
  • ...
Terzilik mesleğinde nesil yok olmayla karşı karşıya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Birçok meslekte olduğu gibi terzilik mesleğinde de yetiştirmek üzere çırak bulamama sorunu yaşanıyor.

Bursa’nın Gemlik ilçesinde 50 yıldır terzilik yapan Osman Sivas, çıraklık okullarının yeterli olmadığını çıraklığın ilkokuldan sonra başlaması gerektiğini ancak zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasıyla çırak sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.

Bu mesleğin yok olmaması için çırak yetişmesi gerektiğinin belirten Sivas, çırak sıkıntısının devam etmesi durumunda on sene içinde bu işin biteceğini dile getirdi.

"Zengin olmazsın ama helal para kazanırsın"

50 yıllık terzi Osman Sivas

İmam Hatip Okulunu bitirdikten sonra terzi mesleğine heves ettiğini belirten Sivas, "Babam beni okutmada zorlandığı için sanatkâr olmayı istedi. Bende babamı dinleyerek sanatkâr olmaya karar verdim. 45 yıl ustalık, 5 yıl kalfalık ve çıraklık olmak üzere toplam 50 senedir bu işi yapıyorum. Meslek temiz ve güzel bir meslektir. Gençler her nedense meslekleri ve sanatkârları istemiyor. Okuyacağız diyorlar, okuyanlara da iş kalmadı. Meslekte aç kalmazsın ekmeğini çıkarırsın ve çocuklarına rahat bakarsın. Zengin olmazsın ama helal para kazanırsın." dedi.

"Bu zaman da çıraklar ve kalfalar cep telefonunda öğrenecekler"

Mesleğinde çevre ve çok güzel insanlar tanıdığını söyleyen Sivas, "Emekli olmama ve ihtiyacım olmamasına rağmen işimi severek zevk alarak yapıyorum. Şimdiki zamanda çırak bulamıyoruz. Çıraklar gelir gelmez hemen sigorta ve ne kadar maaş vereceksin diyorlar. Bu zaman da çıraklar ve kalfalar cep telefonunda öğrenecekler. Çırak bulamıyoruz ve bizden sonra bu meslekte nesil kuruyacak.  Askerde de terzi işi yaptım. Askerlikten geldikten sonra da terzi dükkânı açtım." dedi.

"Zorluk görmeden kolaylık çekilmez"

Dükkânımı açtıktan sonra Kıbrıs Barış Harekâtı başladığını belirten Sivas, "Seferberlik askerliğine gittim. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında döndükten sonra da mesleğime devam ediyorum. Arkamızdan adam yetiştirdik ama onlarda fabrikalara gittiler. Çıraklık okulları yeterli değildir. Çıraklık okuluna giden ilkokul bitirmiş, ortaokuluna gidiyor. Ondan sonrada meslek öğrenemiyorsun. İlkokulda sonra bu meslek öğrenilir. Çırak işi olacak öyle hemen birden usta olunmuyor. Çıraklık, kalfalık, ustalık kademe kademe olacak. Zorluk görmeden kolaylık çekilmez. Bu mesleğin kökü kurumaması için çırak yetişmesi lazımdır. Devlet de sigorta ve maaş konusunda yardımcı olması gerekiyor. Eğer böyle giderse on seneye kalmaz bu iş biter." diye konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir