Genç'te yerli çilek dönemi
Bingöl'ün Genç ilçesinde dağıtılan 260 bin çilek fidesinden, verimli ve kaliteli çilek elde edildi. Manav ve marketler yerli çilek satışına başladı.
BİNGÖL - Bingöl Genç Kaymakamlığı tarafından yürürlüğe konulan Çilek Yetiştiriciliği Projesi başarıya ulaştı.
Genç Kaymakamı Muammer Köken tarafından hazırlanan ve 2011'den beri uygulanan çilek projesi önemli ölçüde başarı sağladı. Proje kapsamında bugüne kadar toplamda çiftçilere 260 bin adet çilek fidesi dağıtımı yapıldı.
"İşletemediğimiz tarlalar ve alanlar bizim için zarardır"
Çilek üretiminin gelire dönüştürülmesini istediklerini ifade eden Kaymakam Köken, "İlk baştaki tanıtımdı. Çünkü biz inanıyoruz ki, ilçe kaymakamları olarak sadece ektiğimiz ürünün maliyetlerini düşürmenin, karlılığını arttırmanın ülke ekonomisine, devletimize katkısı olmaz. Ayrıca üretemediklerinizin de kaybettiklerimizin de değeri bizim için de, devlet için de bir zarardır, kayıptır. İşletemediğimiz tarlalar, işletemediğimiz alanlar bizim için bir zarardır. Bunların bilincinde olarak dedik ki, alternatif ürünler vatandaşımıza sunalım. Onlar bunu gelire dönüştürsün. Bir tarlada eğer siz çilek üretebilecekseniz 5 milyar kazanabilecekseniz. Orada mısır üretiyorsanız, buğday üretiyorsanız ve 1 milyar kazanç sağlıyorsanız. Bu aradaki 4 milyar devletin kaybıdır." dedi.
"Bir üretim projesinin başarıyla sonuçlanmasıbizi sevindirdi"
Çilek üretiminin olması için çok gayret ettiklerini ifade eden Kaymakam Köken, "Geldiğimiz nokta bizim için sevindirici bir mesele. Kaymakamlık olarak ta işi biraz kişiselleştirdik. Biraz vatandaşa inat ettik. Bazılarına hatır koyduk. Bazıları tarlarının en kötü yerlerini bize gösterdiler. Olsun biz buraya da ektiririz dedik. Hiçbir para almadık. Yaklaşık 260 bin çilek dağıtıldı. Son yılda azalttık. Yeni Seneye dağıtılmayacak artık. Vatandaşımız bilincine vardı. Şöyle güzel bir gelişme oldu. Fide üretimine de girdi bazı vatandaşlarımız. Bu anlamda bir üretim projesinin başarıyla sonuçlanması bizi sevindirdi. Bölgemizin organik tarıma elverişli toprağı var. Çalışkan insanlarımız var. Ama onlara göstermek gerekiyor. Bu ürün zor zahmetli bir şey değildir. Özel eğitim ve bilgi gereken bir şey değildir. Biraz itina gerekiyor." diye konuştu.
"Fidelerimizi kendimiz yetiştirip çiftçilerimize dağıtacağız"
Çiftçileri teşvik amaçlı olarak burada çilek üretimine başladıklarını belirten Genç ilçesi Tarım müdürü, Ahmet Anık ise, "2011 yılından itibaren çilek fidesini dağıtmaya başlayarak 2013 dâhil olmak üzere 260 bin adet dağıtıldı. 2013 yılında 17 çiftçi ailemize 51 bin adet çilek fidesi dağıtıldı. Bundan sonra kendi fidelerimizi kendimiz yetiştirip çiftçilerimize dağıtacağız.''ifadelerini kullandı.
"Yabani otlardan korumak için malçlamasistemi kurduk"
Kaymakamlığa sundukları projenin gerçekleştirildiğini aktaran Tarım Mühendisi Yusuf Güzel Demiray, "Bir yıl sonraki mahsulün genel görünümüdür. Bu bahçemizde ufak çaplı alanlarda kaliteli verim sağlamaktayız. Bahçemizin genel sıkıntısı yabancı otların olması nedeniyle malçlama sistemi kurmuş bulunmaktayız. Ektiğimiz çileklerin hepsi yedi veren siviten çeşitidir" şeklinde konuştu.
"Tarlamızdan iyi verim alıyoruz"
Çilek üreticilerinden Medeni Çetin de şunları şöyledi: "Memlekette değişik ürün yetiştirelim diye böyle bir girişimimiz oldu. Bu projede Kaymakamlık öncü olduğu için teşekkür ederiz. Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü yardım ve destekleriyle üretim yaptık. Tarlamızda iyi bir verimde alıyoruz. Yaklaşık 10 gündür hasada başladım. 600 kilo ürün elde ettim. Yerim küçük olmasına rağmen bir aileyi geçindirir." (Nihat Kanat-İLKHA)