• DOLAR 32.201
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2415.532
  • ...
Belçika Kralı’ndan timsah gözyaşları: Pişmanmış...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev/Dış Haberler

Kral Philippe Demokratik Kongo Cumhuriyetine ilk resmi ziyaretinde yaptığı konuşmada, Belçika sömürge yönetiminin haksız ve ırkçı olduğunu yineledi.

Kral Philippe’nin konuşması, Kongo'nun bağımsızlığının 60. yıldönümünde benzer yorumlarda bulunmasından iki yıl sonra geldi. Kral Philippe Belçika sömürge yönetimi sırasında “şiddet ve zulüm eylemlerini” kınama konusunda öncekilerden daha ileri gitti.

Belçika, son yıllarda, özellikle de Kongo'nun 2020'de bağımsızlığının 60. yıldönümünün anılması sırasında, sömürge geçmişiyle ilgili bir hesaplaşmayla karşı karşıya kalmıştı. O yıl Belçika, 1865-1909 saltanatı sırasında Kongo'yu yağmalayan ve kendi çıkarları için kaynakları çıkarmak için halkını köleliğe zorlayan Kral II. Leopold'un heykelini indirmişti. Leopold'un Afrika ülkesi üzerinde hak iddia etmesinden sonraki ilk yıllar, özellikle cinayetler, zorla çalıştırma ve diğer vahşet biçimleriyle ün salmıştır. Bazı uzmanlar, 10 milyon kadar Kongolu'nun öldüğünü tahmin ediyor. Leopold'un Kongo'nun mülkiyet iddiası 1908'de sona erdikten sonra, onu Afrika ulusu 1960'ta bağımsız hale gelene kadar koloniyi yönetmeye devam eden Belçika devletine devretmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir