Psikopatlarla diğerleri arasındaki biyolojik fark ortaya çıktı
ABD'de ve Singapur'daki üç üniversiteden araştırmacılar, psikopati teşhisi konmuş insanlardaki biyolojik farkı tespit etmeye çalıştılar.
Nanyang Teknoloji Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi ve Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nden sinirbilimcilerin oluşturduğu ekip, psikopatların beyinlerindeki striatum bölgesinin daha büyük olduğunu saptadı.
Beyindeki bu bölge hem motor beceriler hem de eylem planlama, karar verme, motivasyon ve ödül algısı gibi birçok bilişsel sürecin koordine edilmesinden sorumlu.
Araştırmada manyetik rezonans (MR) cihazıyla 120 katılımcının beyinleri incelendi. Daha sonra bu bireyler, psikopatiye ilişkin özelliklerin varlığını belirlemek için psikolojik değerlendirme testlerine tabi tutuldu.
Bulgular, psikopati özelliklerine sahip kişilerin beynindeki striatum bölgesinin diğerlerine göre yüzde 10 daha büyük olduğunu gösterdi.
Hakemli bilimsel dergi Journal of Psychiatric Research'te yayımlanan araştırma, psikopatlar ve diğerleri arasındaki açık biyolojik ayrımı temsil ediyor.
Psikopatik niteliklerin görüldüğü kişiler, bencil ve antisosyal eğilimlere sahip oluyor. Bu da söz konusu bireylerin, eylemlerinin olumsuz sonuçlarından suçluluk duymamasına, empati eksikliğine ve bazı durumlarda suç eğilimleri göstermesine neden oluyor.
Öte yandan bu, psikopatik niteliklere sahip herkesin yasaları mutlaka ihlal edeceği anlamına gelmiyor. Ancak psikopatinin daha agresif davranışlarla ilişkili olduğuna dair önemli kanıtlar da var.
O yüzden biyolojinin antisosyal davranışlar ve suçlardaki rolünün anlaşılması, psikolojideki mevcut davranış teorilerinin geliştirilmesine ve yeni tedavi seçeneklerinin ortaya çıkmasına önayak olabilir.
Pennsylvania Üniversitesi Kriminoloji, Psikiyatri ve Psikoloji bölümlerinde görev alan Profesör Adrian Raine, "Striatumunun boyutu gibi biyolojik özellikler kalıtsal olabilir, yani ebeveynden çocuğa aktarılabilir" diye konuştu:
"Bulgular psikopatiye dair nörogelişimsel bakış açılarına destek sağlıyor. Bu kişilerin beyinleri çocukluk ve ergenlikte normal bir şekilde gelişmiyor."
"Psikopatların mülkiyet ve uyuşturucu içeren suç faaliyetleri de dahil olmak üzere, ödül kazanmak için aşırı çaba sarf ettiğini her zaman biliyorduk" diyen Raine, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi, ödül arayışıyla ilgili önemli bir alan olan striatumda bu dürtüsel ve uyarıcı davranışın nörobiyolojik temelini buluyoruz."
Independent Türkçe, SciTechDaily, BGR