• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Gaziantep'te konutlar neden vaat edilen zamanda teslim edilmiyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kent genelinde artan konut fiyatları sonrası dar gelirliler ve asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere vatandaşların ev sahibi olması artık neredeyse hayal oldu.

Kentte yaşanan en büyük sıkıntıların başında konut sıkıntısı gelirken, kentte konut fiyatlarının artması vatandaşı kara kara düşündürüyor.

Geçtiğimiz yıla göre konut fiyatlarının yüzde 100'ü aşan oranda arttığı kentte 350 bin TL dolaylarında satılan 2+1 konut fiyatları yaklaşık bir milyon TL'ye yaklaşırken, 3+1 konut fiyatları ise bir milyon TL'yi aştı.

Nüfusunun büyük bir çoğunluğunun asgari ücretle çalıştığı kentte, konut ve kiralık daire fiyatlarındaki aşırı artış halkı mağdur etmekle birlikte ev sahibi olmalarını da zorlaştırıyor. Asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere vatandaşların ev sahibi olmalarının hayal olduğu kentte, kiralık ev fiyatları da ikiye katlandı.

Kira ve konut fiyatlarının astronomik rakamlarda arttığı kentte, toplu konut projelerine olan ihtiyaç ise her geçen gün artmaya devam ediyor.

İhtiyacı karşılamak için Gaziantep'te kamu kurumları devamlı olarak konut projesine ilişkin müjdeler veriyor ancak bu projelerin tamamlanmaması hem tepkilere hem de mağduriyetlere neden oluyor.

Konut projeleri yarım kalıyor

Kentte 2019 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde inşa edilmesi planlanan ve kamuoyuna Türkiye'nin en büyük konut projesi olarak takdim edilen "100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi"ne bir türlü başlanmadı.

Kura çekimleri sonucu hak sahibi olan vatandaşlar, yaklaşık 3 yıldır evlerinin yapılıp teslim edilmesini beklerken, bu konuda yetkililerin herhangi bir açıklama yapmaması ve bilgi vermemesi ise tepkilere neden oluyor.

Merkez Şehitkamil ilçesinde Kuzeyşehir ve Şahinbey ilçesinde de Güneyşehir projesinde yer alan 100 bin konut için yaklaşık 3 yıl önce başvuran, kura çekimleri sonucu hak sahibi olan ve konutların en geç 2 yıl içerisinde teslim edilmesi vaat edilen konutlar için inşaat firmaları ihaleye bile girmiyor.

2+1 konut için 500 TL, 3+1 konut için ise bin TL ödeme yapan ve kura çekiminde de hak sahibi olan vatandaşların konutlarının temelinin bile atılmaması akıllarda soru işareti bırakıyor.

Dar ve orta gelirli ailelerin ev sahibi olması için başlatılan kampanya kapsamında yıllardır konutlarının teslim edilmesini bekleyen vatandaşlar, konutlarının hak sahiplerine tesliminde gecikme yaşanmasına ise tepki gösteriyor.

Binlerce hak sahibi vatandaşın dört gözle teslim edilmesini beklediği konutların yıllardır inşaatına bile başlanmaması hak sahiplerini endişelendiriyor.

Kentteki konut açığının giderilmesi, dar ve orta gelirli ailelerin ev sahibi olması için 8 bin 500 dönüme 250 bin nüfusun yaşayacağı belirtilen Kuzeyşehir Konutları'nda ev sahibi olmanın heyecanı ile kayıt ve ödeme yapan binlerce kişi yıllardır hak sahibi olmalarına rağmen konutlarının teslim edilmemesi mağduriyetlere neden oluyor.

TOKİ ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliği çerçevesinde Kuzeyşehir'e 50 bin konut yapılacağının ve geçtiğimiz yıl da Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 50 bin konuta ilave olarak 14 bin konut daha yapılacağının müjdesini vermişti ve konutların 2 yıl içerisinde tamamlanacağını söylemişti.

Müjdesi verilen konutlar ne oldu?

Son günlerde vatandaşlar ve kamuoyu haklı olarak "Müjdesi verilen konutlar ne oldu?" diye sorarken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve diğer yetkililer tarafından yeni konut müjdelerinin verilmesi ise dikkat çekti.

Gaziantep'te Büyükşehir Belediyesi ve Nizip Belediyesi tarafından son olarak ise Nizip ilçesine "Fıstık Kent" projesi müjdesi verildi. Yıllardır tamamlanmayan ve başlanılmayan projeler için ise herhangi bir adım atılmıyor.

Buna rağmen yetkililer tarafından devamlı projelerin açıklanması ve açıklanan projelerin de söz verilen sürede tamamlanmaması tepki çekiyor.

Kuzeyşehir'de 2015 yılında müjdesi verilen 50 bin konutluk projenin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen bu projede yalnız 10 bin konut tamamlandı.

Güneykent'te ise 14 bin konut sözü verilmesine karşılık 2 bin konut için ihale yapıldı. İki etapta proje durduruldu.

Öte yandan, yaklaşık 10 yıl önce yapımına başlanan ve bölgenin en büyük hastanesi olacağı söylenen şehir hastanesi de henüz tamamlanmayan projeler arasında yer alıyor.

Çoğu kamu projesinde maliyet artışlarından dolayı inşaatlar tamamlanamazken yeni projelerin açıklanması ve sözlerin verilmesine vatandaşlar tepki gösteriyor. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir