• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Boğulan birine nasıl yardım edilmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaz mevsiminin en keyifli aktivitelerinden biri olan yüzme, zaman zaman tarifsiz acılara yol açabiliyor. Dikkatsiz ve tedbirsiz bir şekilde, üstelik de yüzülmesi tehlikeli olan sulara girenler boğularak hayatını kaybedebiliyor, ya da boğulma tehlikesiyle karşı karşıya gelebiliyor.

Artan boğulma vakalarına karşı önemli bilgiler veren Cankurtaran ve Dalgıç uzmanı Hüseyin Nazlı, boğulma vakalarıyla karşı karşıya kalmamak için nerede nasıl yüzülmesi gerektiğini anlattı.

Nazlı, "Boğulma vakalarının önüne geçmek için halkın ve vatandaşların öncellikle çocuklar ve kendileri için güvenli alanlar tercih etmesi lazım. Ailelerin nehirlerde, kanallarda ve barajlarda uzak durması lazım. Bu tür yerlere gidilse dahi suya girmemeliler ve ayaklarını dahi koymamaları gerekiyor. Orada ani bir düşüş olur, denge kaybedilirse veya ters şekilde suya girilirse kimse sizi kurtaramaz." dedi.

"Ortalama bir yetişkin 3-4 dakikada hayatını kaybedebilir"

Güvenliği olan yerlerde yüzülmesini öneren Nazlı, "Vatandaşlarımızda ben suya girsem biri beni kurtaracak mantığına girmemelidir çünkü en yakınınızda ki kişi sizi 5 dakika içerisinde kurtaramazsa sizi kaybediyor. Ortalama bir yetişkin 3-4 dakikada suyun sıcaklığına bağlı olarak bu değişebilir ve hayatını kaybedebilir. Bundan dolayı güvenliği düzgün olan yerlerde piknik yapmalı ve yüzmeliler. Yüzmeye giderken de yalnız gitmemeleri gerekir. Özellikle aileler çocuklarını iyi takip etmeli." ifadelerini kullandı.

"Boğulma vakası geçiren biri var ise can simidi direk can simidi verilmeli"

Hüseyin Nazlı

Boğulma tehlikesi geçiren kişinin nasıl kurtarılması gerektiğini anlatan Nazlı, "Suya düşen bir kişi eğer su derin değil ise ve ailesi veya herhangi biri yanında ise ön kısmından değil de arka kısmından yani kişinin onu görmeyeceği şekilde kurtarması lazım. Suya direk atlayıp bireyi direk kucağına almamalı çünkü kişi su içerisindeyken panik halinde ve kuvveti çok fazla oluyor bundan dolayı bunu kurtarması zor olur. Allah korusun kurtarmaya giden kişiyi de boğabilir. Eğer derin bir yerde boğulma vakası geçiren biri var ise birinin ona direk ağaç dalı veya can simidi vermesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Piknik için tehlikeli olan yerlerde yetkili kişiler bulundurulmalı"

Nehir, baraj ve göletlerde sadece uyarı tabelalarının olması yeterli olmadığını belirten Nazlı, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Dünyada ve ülkemizde boğulmalar fazla olduğu için yetkililerin ailelere yönelik çalıştaylar ve programlar düzenlemesi lazım. Yüzmenin ne kadar tehlikeli olduğu anlatılmalıdır. Yüzülmesi gerekiliyorsa bu yerlerin belirtilmesi lazım. Bu tür yerlerde görevlilerin bulundurulması lazım. Yetkililer piknik yapılan yerlerde personeller ve yetkili kişileri bulundurmalı ki halkı uyarsın."

 

(İLKHA)




Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir