• DOLAR 32.569
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.887
  • ...
Kıssadan Hisse Film Günleri bu sene yoluna festival olarak devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Beyoğlu Akademi'de düzenlenen basın toplantısı ile duyurusu yapılan film festivaline sinema camiasından çok sayıda yazar ve yönetmen katıldı.

Özgün ve özgür kısa filmleri sinemaseverlerle buluşturarak genç yeteneklerin sinema sektörüne kazandırılmasını amaçlayan film günlerinin festival olarak yoluna devam edecek olması yenilikleri de beraberinde getiriyor.

Festivalin İstanbullular için daha da ulaşılabilir olması adına bu yıl gösterimler hem Avrupa hem de Anadolu yakasında eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Aynı zamanda engelli bireyler için erişilebilir özel gösterimler yapılacak. Filmler bu gösterimlerde ayrıntılı alt yazı ve sesli betimleme ile sinemaseverlerin karşısına çıkacak.

Bu sene festivalin ön değerlendirme jürisinde, sinema yazarı ve öğretim görevlisi Döndü Toker, yönetmen Ömer Dişbudak, gazeteci ve yönetmen Ali Demirtaş ile geçtiğimiz yıl Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali'nde 'Bir Nehir Kıyısında' adlı filmiyle birincilik ödülü kazanan yönetmen Muhammed Furkan Daşbilek olacak.

"Kısa Film Yapım Desteği Ödülü kazanan senaryo sahibine 20 bin lira yapım desteği verilecek"

Toplantının açılışında konuşan Kıssadan Hisse Film Festivali Koordinatörü Aşkın Özcan, gençleri zamanın dili olan sinemaya teşvik etmek için çalışma yürüttüklerini vurgulayarak dereceye girenlere verilecek ödülleri şu şekilde açıkladı:

Kurmaca, belgesel ve animasyon kategorilerindeki en iyi filmlere 10 bin lira, deneysel kategorideki en iyi film ise 5 bin lira ödül verilecek. Lise kategorisinin en iyi filmine 5 bin lira ve Online Sinema Eğitimi (OSE) Ödülü, 2 ve 3'üncü filmlere de Online Sinema Eğitimi (OSE) ödülü verilecek. Ayrıca bir usta sinemacı anısına verilen Genç Öncüler Özel Ödülü'nün sahibine 5 bin lira ve Kısa Film Yapım Desteği Ödülü kazanan senaryo sahibine ise en az 20 bin lira yapım desteği verilecek.

"Film yapım desteğinin verilmesini önemsiyorum"

İdeal bir festivalin gerektirdiği çoğu şeyin yapıldığını ve durumunun farkında olarak buna göre bir yol haritasının çizildiğini belirten Danışma Kurulu Üyesi Abdülhamit Güler, "Yarışmanın kategorileri, ödüllerin miktarı değişti. Normalde bir festivalden beklenen en önemli şey yapım desteğidir. Artık bir festivali bir yarışmadan, film günlerinden ayıran önemli nokta yapım desteğidir. Film yapım desteğinin verilmesini önemsiyorum. Burada bir payımız olduğu için de mutluyum." dedi.

"Sinem adına konuşanlar ve yazanlar sahada da pratik yapmalı"

Sinema yazarı ve öğretim görevlisi Döndü Toker de "Sinemanın teorik kısmıyla ilgilenip yapım kısmıyla ilgilenmeyen tarafta değilim. Aynı zamanda yapım ve film çekim de devam ediyor. Sadece teoride kalan bir sinema sinemacıları anlamakta, onlar için bir şey yapmakta yeterli olacağını düşünmüyorum. Sahada bir şekilde gözlenmesi veya pratik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda bilhassa da konuşanlar ve yazanların bunu bir şekilde tatmaları gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Bu yıl festivale başvurular 8 Haziran-30 Eylül 2022 tarihleri arasında www.filmfreeway.com adresi üzerinden yapılacak. 7-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival kapsamında, sinemada dijital dönüşüm, sinema tarihi ve sinema eleştirmenliği üzerine panellerin yanı sıra sinemaya dair çeşitli workshop, master class ve usta-çırak buluşmaları yapılacak. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir