• DOLAR 35.379
  • EURO 36.674
  • ALTIN 3012.33
  • ...
Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak 6 etkili adım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şarku'l Avsat'ın CNN’den aktardığı haberine göre, sigarayı bırakmak atabileceğiniz 6 adım şunlar;

1-Sigaradan uzak durmaya odaklanın

Maryland, Baltimore’daki Johns Hopkins Medicine Tütün Tedavi Kliniği Müdürü Dr. Panagis Galiatsatos, sigaradan uzak durmayı öğrenmekle akciğer kanserinin önlenebileceğini vurguladı.

Birçok kez sigarayı bıraktığını söyleyen ancak kalıcı olarak bırakamayan hastaları olduğunu söyleyen Galiatsatos’a göre, sigarayı bırakmaya değil, ondan nasıl uzak kalınacağına odaklanmak gerek.

Galiatsatos, insanların daha büyük hedeflerini daha küçük hedeflere dönüştürmelerini tavsiye ederek, “Örneğin, sizde sigara içme isteği uyandırabilecek farklı tetikleyiciler hakkında bilgi edinin. Bu şekilde, bu eylemlerin farkında olabilir ve çözümler bulabilirsiniz” dedi.


2-Her bırakışınızda bir öğrenme deneyimi yaşayın

Bricker, sigara içen çoğu insanın, tamamen bırakmadan önce sigara bağımlılıkları nedeniyle 8 ila 12 kez bunu denediklerini dile getirdi.

Sigara içmeye geri dönmek (nüks) çok yaygın olduğundan, Bricker hastalarına her deneyimden öğrenebilecekleri bir ders bulmalarını söylüyor.

3-Sigarayı Bırakma Hattı ve destek uygulamalarını kullanın

Sigarayı bırakmak isteyenler için destek grupları azaldı, bu nedenle Bricker dışarıdan yardım almak için Sigarayı Bırakma Hattı’nın aranmasını tavsiye etti.

Bricker’ın Fred Hutch’taki ekibi, Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (NIH) bir hibe ile desteklenen iCanQuit uygulamasının oluşturulmasına yardımcı oldu.

Uygulama, insanları duygu ve düşüncelerini uzaklaştırmak yerine kabul etmeye teşvik eden taahhüt terapisine odaklanıyor.

Bricker, uygulamanın ayrıca sigarayı bırakmak ve ortaya çıktıklarında istekleri yönetmek için kaynaklar sunduğunu da belirtti.


4-Doktorunuzla görüşün

Galiatsatos, sigarayı bırakmak isteyenlerin çok stratejili bir tedavi planı geliştirmek için doktorlarıyla konuşabileceğini ifade etti.

Bricker ise, “Doktorlar, sigara içme isteğini frenlemek ve onları daha katlanılabilir kılmak için ilaçlar yazabilir. Bu, beyninizi sigarayı bu kadar güçlü istememesi için eğitmenize yardımcı olacak kısa vadeli bir çözüm. Reçeteler başlangıçta minimum düzeyde olma eğilimindedir ve daha sonra bağımlılığın ciddiyetine bağlı olarak artar” yorumunda bulundu.


5- Sigara bağımlılarını destekleyin

Galiatsatos, sigaranın kötü olduğunu bilmeyen bir hastayla hiç karşılaşmadığını söyleyerek, sigara içen bir yakınına hitap ederken bu konuda tartışmadan kaçınmayı önerdi ve şu ifadelerle devam etti;

“Sevdiğiniz kişinin sigarayı bırakmasına gerçekten yardım etmek istiyorsanız, onu sigara içen ve sigara karşıtı biri olarak görmelisiniz. Sigara içen birine yardım etmeye çalışırken, durumu onları yargılamadan ele aldığınızı açıkça belirtin. Güven sağlandıktan sonra, arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize, sigara içenlerin nasıl bırakacakları konusunda kaynak bulmalarına yardımcı olma teklifini önerin.”

Galiatsatos, doktorların da sigara içen hastalarını desteklemesi gerektiğini söyleyerek, “Hastalar sigara içtikleri için doktorları tarafından yargılandıklarını hissederlerse, bu konuda yalan söyleyebilirler. Bunun kimseye faydası yok. Hastalar o gün bırakmaya motive olmasalar bile daha sonra ihtiyaç duyacakları kaynaklara sahip olmaları için onlara farklı tedavi seçeneklerini açıklamak önemlidir” diye ekledi.


6-Sorunun kökenine inin

Galiatsatos, insanların çoğu zaman sigara içmesinde hayatlarındaki stres veya kaygı gibi altta yatan bazı sorunlarla başa çıkmak olduğunu söyleyerek şöyle devam etti;

“Bırakırken bu duygularla karşılaştıklarında, sigaraya yönelmeleri içgüdüseldir. Başa çıkma mekanizması olarak her zaman sigaraya güvendilerse ve bir alternatifleri yoksa, tüm göreceğimiz budur.”

Bu zorlukla mücadele etmek için sigarayı bırakmaya çalışan kişilerin davranış konusunda danışmanlık almalarını tavsiye eden Galiatsatos, “Bu şekilde, neden sigara içtiklerini daha iyi tespit edebilecek ve bu duyguları işlemek için daha sağlıklı yollar bulmaya çalışabilecekler” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir