• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Elazığ'da fiğ hasadı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kovancılar İlçe Tarım Kredi Çiftçiler Kooperatif Başkanı Ahmet Demiral, fiğ bitkisinin hasadının yapıldığı araziyi ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

Hasadı yapılan fiğde bu yıl normal bir verim aldıklarını söyleyen Demiral, su olsaydı en az 2 kat verim alabileceklerini ifade etti.

Fiğ bitkisinin hayvanlar için çok proteinli bir ürün olduğunu belirten  Demiral, "2-3 çeşit fiğ tohumumuz var.  Bazı tohumların ürünlerinde yeni tohum olmadığı için balya yapıp saman yaparak hayvan sahiplerine satıyoruz. Bir fiğ çeşidi de tohumlu olur. Onu da tohumunu alıp seneye tohum ekimi için kullanıp samanını hayvan sahiplerine satıyoruz. Mazotun 6 TL olduğu zaman biz fiğ samanının tonunu 1.700 TL 'ye satıyorduk. Bu yıl mazotun fiyatı 25 TL. Bu nedenle fiğ samanının tonunu 3 bin ile 3 bin 500 TL'ye satıyoruz." dedi.

Kovancılar ovasında çiftçilik yapan Mesut Güneş, bu yıl girdiler yüksek olduğu için çiftçi olarak sıkıntı yaşadıklarının, bunun ana sebebinin mazot fiyatındaki yüksek artış olduğunu ifade etti.

Güneş, "Öte yandan fiğde kullandığımız gübreyi geçen yıl 210-220 TL alırken bu yıl 550-600 TL'ye alıp fiğ ekim tarlalarında kullandık. Bu konuda biz mağdur olduk. İster istemez bu mağduriyet zincirleme olarak tüm kesimleri etkiliyor. Biz fiyatların denetimini istiyoruz. Özellikle gübrede denetim yapılmasını istiyoruz. Serbest bir piyasada isteyen istediği fiyatı veriyor. Önceki yıllara nazaran gübre şirketleri çok yüksek bir kazanç elde etmişler. Bu şirketler dışarıdan ucuza mal ettikleri gübreyi iç pazarda yüksek fiyata satmaktadırlar. Bunun denetimi neden yapılmıyor?" diye konuştu.

 

Kovancılar ovasının su sorununa değinen Güneş, "Kovancılar ovası 60 bin dekarda oluşuyor. Buna köy ve beldedeki kısımları da eklediğimizde 250 bin dekarlık alan mevcut. 2007 yılından beri özellikle bu 60 bin dekarda susuz tarım yapılmaktadır. 1986 yıllarında bir su verildi. 2007 yılında bu su kesildi. Su olmayınca bu topraklar yeterince işlenmiyor. Halk bu topraklardan gerekli verimi alamadığı için dışarıya, şirketlerde çalışmaya gitmek zorunda kalıyor. Oysa ovamızda su olmuş olsaydı insanlarımız dışarıda çalışmak zorunda kalmayacaktı. Gençlerimiz 20-22 yaşında evlenip gidip tünellerde, şirketlerde, sağda solda çalışıyorlar." dedi.

Çiftçilik ve Hayvancılık yapan Cafer Sertkaya da fiğ ekimi yaptıklarını, hayvancılıkla uğraştıklarını ama mazot ve gübrenin zamlanması, ovanın susuz olmasının verimi düşürdüğünü söyledi.

Sertkaya, 2019 yılından beri devlet destekli projeli ahır yaptığı halde elektrik hizmeti alamadığını belirterek, devletin bir an önce kendisinin bu mağduriyetini gidermesini istedi.

HÜDA PAR çiftçileri ziyaret etti

Öte yandan HÜDA PAR Kovancılar İlçe Başkanı İsrafil Karamazı ve beraberindekiler, çiftçileri tarlalarında ziyaret ederek, hasadı yerinde inceledi ve çiftçilerin sorunlarını dinledi.

Kovancılar Ovasının susuzluğundan çiftçinin şikayetçi olduğunu dile getiren Karamazı, "Kovancılar Ovamızda sulama suyu olursa, ürün dekoltesinde yüzde yüz bir verim alınacaktır. Çünkü çok verimli bir toprağımız var. Yaklaşık 15 yıldır her yıl gündeme geliyor. Özellikle seçim dönemlerinde ovaya su getirileceği konusu artarak daha bir gündeme getiriliyor. Ama nedense bu ovaya bir su veremediler. Son günlerde bir Köklüce Barajı açıklaması yapıldı. Biz de sabırsızlıkla bekliyoruz. Çiftçilerimizin daha iyi bir verim verebilmesi için bir an önce bu suyun ovamıza akması lazım. 60 bin dönümlük bu ovaya eğer su verilebilirse ürün rekoltesi en az yüzde yüz artacaktır." dedi.

HÜDA PAR Kovancılar İlçe Başkanı İsrafil Karamazı tüm çiftçilere bereketli bir yıl diledi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir