TMO 2022 yılı hububat alım fiyat ve politikalarını açıkladı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (190 nokta) hububat alım faaliyetinin gösterileceğini duyurdu.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı buğday ve arpa alım fiyatlarına ilişkin 2022 dönemi hububat alım fiyat ve politikalarının detaylarını paylaştı.
TMO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (190 nokta) alım faaliyeti gösterecek.
TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanacak, üreticiler bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabilecekler.
TMO, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecek.
TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacak.
Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.
Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ödemeler ise peşin olarak yapılacak.
Üreticilerin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75’ine kadar faizsiz 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları verilecek.
Üreticilerin TMO’yu tercih etmelerinin teşvik edilmesi amacıyla 2022 yılı hububat alımlarında; buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ÇKS kaydı bulunan üreticiler cins ve kota sınırlaması olmadan bu ürünleri TMO’ya satabilecekler.
Örneğin, ÇKS’de yalnızca çavdar kaydı olan bir üretici miktar sınırı olmadan buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerinden herhangi birini veya tamamını TMO’ya satabilecek.
TMO işyerleri veya lisanslı depolar üzerinden TMO’ya buğday ve arpa satan üreticilere ton başına buğdayda bin TL, Arpada ise 500 TL ilave hububat alım primi verilecek. Üreticilerin bu uygulamadan yararlanmaları için ürünlerini 1 Eylül tarihine kadar TMO’ya satmaları gerekecek.
Hububat alım primi, Bakanlıkça belirlenen ortalama verim ile ÇKS’de kayıtlı alana göre oluşan üretim miktarının 2 katına kadar, TMO’ya satılan buğday ve arpa için verilecek.
Örneğin, ÇKS’de kayıtlı 30 ton buğdayı olan bir üretici, TMO’ya miktar sınırı olmadan ürün satabilecek ancak 60 ton buğday için hububat alım priminden faydalanabilecek.
Hububat Alım Primi ödemeleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılında, sonbahar hububat ekim döneminde yapılacak.
TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacak. Boşaltma ücreti alınmayacak.
Önceki yıllardan farklı olarak geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (yüzde 1) yapılmayacak.
Ayrıca üreticiler her yıl Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen fark ödemesi, mazot, gübre ve sertifikalı tohumluk desteklerinden de faydalanacak.
Dolayısıyla üreticilerin ürünlerini TMO’ya satmaları menfaatlerine olacak.
TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacak. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabilecekler. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticiler, randevuya gerek kalmadan ürününü teslim ederek ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecek. (İLKHA)