• DOLAR 32.874
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2451.15
  • ...
Hava sıcaklıkları arttıkça silahlı saldırı sayısı neden artıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu sağlık politikası profesörü olan David Hemenway, AFP’ye verdiği demeçte, kötü havalarda suç oranındaki düşüşün sebebine atıfta bulunarak, “Etrafta kimse yoksa birini vurmak zor” dedi.

Öte yandan, sıcaklığın bir çatışmaya zemin hazırlayabileceği düşüncesi de tartışılıyor.

ABD’de artan silahlı şiddet dalgasının arkasında birçok neden olsa da, iklim değişikliği nedeniyle hızla ısınan dünyada, hava koşulları suç oranlarında giderek daha önemli bir rol oynayabilir.

Hemenway, ABD’nin kuzey ve güneyindeki nüfusun yanı sıra İtalya’nın kuzey ve güneyinde yaşayanlar, İskandinav ülkeleri ile Avrupa’nın güneyinde yaşayanlar arasındaki farklılıklara dikkat çekti.

Sıcaklık ve yüksek suç oranları arasındaki ilişkiyle uzun süredir ilgilendiğini söyleyen Hemenway, 2020’de Injury Epidemiology dergisinde yer alan makalede, 2012 ve 2016 yılları arasında Chicago’daki suç oranını inceleyen bir araştırmanın sonuçlarını yazdı.

Araştırmada, günlük silahlı saldırı sayısını görmek için Chicago Tribune’den gelen haberler kullanıldı.

Ardından bu sayılar günlük sıcaklıklar, nem, rüzgar hızı, önceki yıllardaki ortalama sıcaklığa göre sıcaklık farkı, yağış türü ve miktarı ile karşılaştırıldı.

Araştırmada, 10 santigrat derece daha yüksek bir sıcaklık artışının, hafta içi yüzde 34 ve hafta sonları veya tatil günlerinde yüzde 42 daha fazla silahlı saldırı yaşanması ile önemli ölçüde ilişkili olduğu görüldü.

Çalışma ayrıca, ortalamanın 10 santigrat derece üzerindeki bir sıcaklık artışının, cinayetlerde yüzde 33,8’lik bir artışla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

Drexel Üniversitesi’nden Leah Schinasi tarafından yönetilen ve 2017’de Journal of Urban Health dergisinde yayınlanan bir başka yakın tarihli makale, Philadelphia’daki şiddet suçlarına odaklandı.

Schinasi AFP’ye şunları söyledi;

“Philadelphia’da yaşıyorum ve çok sıcak bir günde işten eve bisikletle döndüğümde herkesin nasıl kötü bir ruh halinde göründüğünü gözlemledim. Bunun sıcak günlerde suç oranlarında bir artış anlamına gelip gelmediğini görmek istiyordum.”

Schinasi ve meslektaşı Gassan Hamra, şiddet suçlarının daha sıcak aylarda (Mayıs’tan Eylül’e kadar) daha sık gerçekleştiğini ve sıcaklığın çok arttığı günlerde suç oranlarının da arttığını tespit etti.

Hemenway, daha fazla insanın dışarıda olmasının daha fazla saldırı olasılığı yaratması ve sıcaklığın insanları daha agresif hale getirmesi gibi her iki ana hipotezin de doğru olabileceğine inanıyor.

Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) tarafından 2019’da yayınlanan çarpıcı bir araştırma kapsamında, Kenya ve Kaliforniya’daki üniversite öğrencileri sıcak ve soğuk odalara yerleştirildi ve sıcaklığın birtakım davranışları üzerindeki etkisi ölçüldü.

Çalışma, sıcaklığın bireylerde şiddet isteğini önemli ölçüde etkilediğini gösterdi.

Genel olarak silahlı şiddet konusuna gelince, Hemenway’e göre, en başta yetkililerin katı kanunlar koymadaki gevşekliği olmak üzere sıcaklıktan daha fazla sebepler var.

2020’de ABD’de dolaşımda tahmini olarak 393 milyon silah olduğu ortaya çıktı, bu sayı ülkedeki nüfus sayısından fazla.

ŞARKU'L AVŞAT

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir