Sık tüketilen besinlerin bilinmeyen faydaları!
Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz besinlerin vücudumuza ne gibi etkileri olduğunu hiç merak ettiniz mi? Tükettiğimiz her besin bize doğrudan veya dolaylı olarak enerji verir, kimi besin oldukça yararlı etki bırakırken kimi besinin de zararı fazlasıyla büyüktür. Sizler için günlük hayatta sık tükettiğimiz besinlerin faydaları hakkında bilgiler derledik. Hangi besin neye iyi geliyor? Besinlerin faydalarına dair bilinmeyenler...
Maydanoz halk arasında mide bulantısını giderici, böbrek taşlarını düşürücü, kansızlıkta, halsizlikte, bağırsakların çalışmasında, diş etleri kanamasının önlenmesinde, yaraların kapanmasında, romatizmada yararlı olarak bilinir.
✅Antioksidan özelliği sayesinde vücudumuzu önemli hastalıklara karşı korur.
✅Maydanozu çiğ yediğiniz zaman mineralleri direkt olarak alacağınızdan kemik gelişiminize yardımcı olur. Kan şekerinizi düzenlemeye yardım eder. Anemi gibi kansızlık olaylarına karşı mücadelede içerdiği demir gibi metaller sayesinde, kan yapımına olumlu etki yapar.
✅Cilt kanserlerine karşı mücadelede rol oynar.
✅Maydanoz sindirim sistemini hızlandırır.
✅Ayrıca maydanoz vücutta biriken ödemi atarak böbreklerin üzerine binen yükü azaltmış olur.
✅Sabah maydanoz tüketmek içerdiği C vitamini sayesinde güne zinde başlamanıza yardımcı olur.
◾ Anne sütüne en yakın içecek olarak adlandırılan kara maya usulü kefir, içerdiği mineral ve antioksidanlar sayesinde kanser, sindirim rahatsızlıkları ve sinirsel rahatsızlıklara iyi gelir.
✅Sindirim sistemini destekler.
✅Sinir sistemini kuvvetlendirir.
✅Bağışıklık sistemini güçlendirir.
✅Bağırsakları çalıştırarak sindirimi destekler.
✅Kronik yorgunluğu giderir.
✅Stresi azaltır, sakinleştirir.
✅Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
✅Kilo vermeye yardımcı olur.
✅Tırnak sağlığı için etkilidir.
✅Cilt, göz ve diş sağlığına iyi gelir.
✅Kas kasılmalarına önler.
✅Tansiyonu düzenler.
✅Kan şekerini dengeler.
✅Kemik gelişimini destekler.
◾ Ceviz, beyin fonksiyonları için çok faydalı olan, hafızayı güçlendiren, aynı zamanda hiperaktivite, depresyon ve hatta otizmle başa çıkmaya yardım eden omega - 3 yağlarını içerir.
❗Yapılan araştırmalara göre günde 50 gram ceviz yiyen bir kişinin vücudunda iltihap olduğunun göstergesi olan CRP maddesinde azalma meydana geldiği tespit edilmiştir.
❗Kullanım için bir su bardağı içine 3 tane ceviz atarak tüm gece bekletin, sabah aç karnına bu suyu için. Cevizli su tüm gün dinç kalmanızda etkili olacaktır.
✅ Ceviz, kilo yönetimine yardımcı olarak obeziteyi önler ve diyabet riskini de azaltır.
✅ Günde 56 gram ceviz tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotelyal işlevi geliştirdiği görülmüştür.
✅ Ceviz iyi bir bakır kaynağıdır.
✅ Cevizde bulunan diğer bir mineral de magnezyumdur.
✅ Ceviz aynı zamanda metabolizmayı iyileştirir.
✅ Cevizin faydaları düzenli tüketildiğinde artar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
◾ Domateslerdeki antioksidanlar kanser, diyabet ve kalp hastalığı bunlardan birkaçı olan çeşitli ölümcül hastalıklara karşı koruma sağlar.
✅ Kan basıncını düzenler.
✅ Sindirim sağlığını geliştirir.
✅ Kalsiyum açısından zengin olan domatesin, vücutta kemik gücünü ve kemik oluşumunu iyileştirmede ve dişlerin daha sağlıklı bir halde tutulmasında yararları bulunur.
◾Sarımsak, yemeklerde bir lezzetlendirici olarak yaygın olarak kullanılır, ancak aynı zamanda eski ve modern tarih boyunca ilaç olarak da kullanılmıştır.
✅ Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
✅ Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer.
✅ Kansere yakalanma riskini azaltır. Pankreas ve kolon kanserini önleyici özelliği vardır.
✅ Alzheimer hastalığına iyi gelir.
✅ Kan şekeri seviyesini düşürür.
✅ Kandaki kolesterol düzeyini düşürür.
✅ Diş ağrısına iyi gelir.
✅ Saç tedavisinde de kullanılan sarımsak saç dökülmesini yavaşlatır.
✅ Vücudu sivri sinek ve haşerelerden korur.
✅ Mide ve bağırsaklarda oluşan enfeksiyonları öldürerek dezenfekte eder.
✅ İştah açar.
◾ Ispanak her türlü yorgunluğu giderir, organizmanın dengesini sağlayarak zindelik verir, kan yapar. Yaşlılıktan doğan öğrenme problemlerinde oldukça fayda verir.
❗Sofraların vazgeçilmezi olan ıspanak içinde iltihap kurutan antioksidanlar ve bol miktarda E vitamini bulunur. Ispanak içinde yer alan diğer bir madde ise alfa-lionelik (ALA) isimli asittir.
❗Bu asit iltihapların neden olduğu ağrıları azaltan bir etkiye sahiptir. Ispanaktan yararlanabilmek için yemeğini yapabilir ya da suyunu tüketebilirsiniz.
✅ Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir.
✅ Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır.
✅ Sindirimi düzenler. Kemikleri güçlendirir. Toksinlerden arındırır. Kansızlığı önler.
◾ Tahin, kişinin istediği şekilde tüketebileceği bir besindir. Direkt olarak tüketilebileceği gibi poğaça, kurabiye içine konarak da tüketilebilir. Ülkemizde en yaygın tüketim şekli ise pekmezle karıştırılarak yenilen halidir.
✅ Beyni güçlendirir.
✅ Kalp sağlığını korur.
✅ Şişliği azaltır.
✅ Astıma iyi gelir.
✅ Bağışıklık sistemini güçlendirir.
✅ Bakır, fosfor, kalsiyum gibi çeşitli mineraller içerdiği için kemik yoğunluğunu artırır.
✅ İltihabı olumlu etkiler.
✅ Beyin sağlığına iyi gelir.
❌ Tahin fazla tüketilirse kronik iltihaplanmaya sebebiyet verebilir.
❌ Tahin, susam alerjisi olan kişiler için çok tehlikelidir.
❌ Ölçülü bir şekilde tüketilmezse kilo yapar.
◾ Havuç, en etkili şekilde enerji sağlayan ve bu sebeple de çocukların, hastaların ve yaşlıların temel besini olan şekeri bolca ihtiva eden sebzedir.
✅ A, B, C, D, E, K vitaminleri yönünden zengindir.
✅ Havuç kanserle mücadele eder
✅ Havuç, A vitaminini bol miktarda içerdiği için göz sağlığına direkt katkıda bulunmaktadır.
✅ Yaygın bir göz hastalığı olan katarakta yakalanma riskini de azaltır.
✅ Havucun içerdiği maddeler beyin sağlığı için de önemlidir. Sinir hücreleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur.
✅ Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
✅ Herhangi bir nedenden dolayı hasar görmüş hücrelerin onarılmasında önemli rol oynar. Hücrelerin mikrop ve virüsler karşısında mücadele gücünü arttırırlar.
✅ Havuçlar çiğ olarak tüketildiğinde dişleri aynı diş fırçası gibi temizler. Ağız sağlığı için de önemlidir.
◾ Mercimek en besleyici ve sindirimi kolay besinlerin başında gelir. Değerli gıdaları ihtiva eder ve sayısız yemek çeşidi yapılabilir. Zekâyı ve görmeyi güçlendirir.
✅ Yeryüzünde 58 çeşit mercimek vardır. Bunlardan 24 türü Anadolu'da yetişir.
✅ Mercimek, Kur'an-ı Kerim'de zikredilen mübarek gıdalardandır. (Bakara: 61)
✅ Mercimek, çeşitli değerli gıdaları ihtiva eder. 100 gram mercimek 351 kalori verir ve 57 gramı karbonhidrat, 24 gramı protein, 1-2 gramı yağ, 12 gramı liflerden oluşur. Ayrıca 25-30 mg sodyum, 64 mg kalsiyum, 0,5 mg B1 vitamini vardır. Yine demir de yeteri kadar bulunur.
✅ Ayrıca mercimeğin kalp, şeker, kanser, damar sertliği gibi bazı hastalıkların denetiminde veya bu hastalıklardan korunmada büyük yararı bulunmaktadır.
✅ Bu değeri yüksek besin maddesi sinirli, kansız, halsiz, bedeni iyi gelişmemiş insanlar için özellikle yararlıdır.
✅ Kemik sağlığına ve tansiyonun düzenli olarak kalmasına iyi gelir. Mercimekte B vitaminleri, lif, protein ve demir, bakır, manganez ve çinko gibi bağışıklık arttırıcı mineraller de yüksek oranda mevcuttur.
◾ Kimyonun 100 gramında yaklaşık 375 kalori bulunmaktadır. Buna göre 1 çay kaşığı kadar ( 2 gr ) kimyonu yemeğinize kattığınızda 8 kalori almış olursunuz.
✅Kimyon protein miktarı çok yüksek bitkilerden biridir. 100 gr kimyon yaklaşık 18 gr protein içermektedir.
✅Lif oranı yüksektir. Bağırsak dostudur.
✅Kalsiyum ve demir açısından çok zengindir.
✅Magnezyum, çinko, potasyum ve sodyum içeren bir bitkidir.
✅C vitamini miktarı yüksektir.
✅B6 vitamini, A vitamini ve K vitamini içermektedir.
✅Kafein içermez.
◾ Limonlar, C vitamini, B-kompleks vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve lif gibi besinleri içermektedir. Limonlar, elma veya üzümden daha fazla potasyum içerirler.
✅Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
✅Limonlar mükemmel potasyum kaynağıdır.
✅Sindirime yardımcı olur.
✅Vücudu temizler.
✅Limon cilde faydalıdır.
✅Kilo vermenize yardımcı olur.
✅Limon suyunu düzenli olarak içerseniz, vücudunuzdaki asitliği azaltır.
✅Limon tüketmek, enflamasyonun ana sebeplerinden birisi olan eklemlerinizdeki ürik asidi giderir.
◾ Soğan, birçok bakteri ve virüse karşı birebirdir. Eskiden savaşlarda askerlerin yaralarını tedavi etmek için soğan kullanılırdı. Soğan acıyı alır ve yaranın çabuk iyileşmesini sağlar.
✅İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
✅Kuru soğan bulundurduğu krom elementi sayesinde diyabeti düzenler.
✅Vücutta enfeksiyon oluşmasını engelleyerek vücudu korur.
✅Kolesterol seviyesini düzenleyerek kalp sağlığını korumada önemli etkiye sahiptir.
✅Böcek ısırığı gibi yaralanmalarda kuru soğan ağrı kesici özelliğe sahiptir.
✅Düzenli bir şekilde sindirim yapmaya yardımcı olur.
◾ Biber acı ve tatlı, yeşil ve kırmızı renklerde olur. Bol C vitamini ve bilhassa nadir yiyeceklerde olan P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidlere sahiptir. Bunlar da mideyi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, iştahı açar, mide tembelliğini giderir.
✅Güçlü bir antioksidandır.
✅Kolon kanseri ile savaşır.
✅Bağışıklık sistemini güçlendirir.
✅Kemiği güçlendirir.
✅Yaşlanmayı geciktirir.
◾ Ham bal, tarih boyunca farklı toplumlar tarafından doğal ilaç olarak kabul edilmiş ve kullanılmıştır.
✅Bal antioksidanlar içerir.
✅Kanserle savaşmaya yardımcı olabilir.
✅Kesiklerinizi ve yanıklarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
✅Sindirimi kolaylaştırır.
◾ Patates A,C, K , B6 ve E vitaminleri içermektedir, bunun yanında folatlar açısından da zenginidir. Tam bir potasyum deposu olan patates aynı zamanda kalsiyum , demir, magnezyum, demir, bakıri manganez içermektedir.
✅Patates en fazla cilt sağlığına faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı çok yaygın olarak kullanılır.
✅Patates göz atrafında oluşan mor halkaların giderilmesine yardımcı olabilir.
✅Patates güneş yanıkları için harika bir tedavi yöntemidir.
✅Patates düşünülenin aksine kilo vermeye yardımcı olur. Uzun süre kendinizi tok hissetmenizi sağlayabilir.
✅Aynı zamanda mide sağlığı için önemli olan asit seviyesini dengelemeye yardımcı olur.
✅Patates karbonhidrat, protein, kalsiyum, vitamin C ve B-kompleksleri açısından zengindir.
✅Patates hücre sağlığı için hayati önem taşıyan B6 vitaminini bol miktarda içermektedir.
✅Düzenli olarak patates tüketimi stres sorunlarıyla daha etkili mücadele etmeye yardımcı olabilir.
◾ Patlıcan kolesterolü düşürür, damar tıkanıklığına iyi gelir. Kan basıncı seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaya yardımcı olur. Ayrıca kansızlığa karşı da faydalıdır.
✅Bol miktarda lif içermesiyle birlikte hazımsızlık gibi sorunları giderir.
✅Kalp çarpıntısı gibi stres oluşturan hastalıklarda insanı sakinleştirir.
✅Vücutta doku sıvılarında biriken ödemi atmada ve aynı zamanda idrarı söktürme de önemli bir besin kaynağıdır.
✅Bol miktarda demir içerdiği için kansızlık çekenler için kan üretimini arttırmaya yardım eder.
✅Patlıcanın gövdesinin olduğu kadar sapı da yararlıdır. Şöyle ki patlıcan tutunduğu topraktan mineral ve bazı yararlı maddeleri sapında birikmektedir.
✅Çiğ patlıcanın faydaları genel olarak sindirim sistemine etki etmektedir. Bağırsakları yumuşatma özelliğine sahiptir ve taş oluşumunu engeller.
◾ Kabak ile ilgili en iyi şeylerden biri, su oranının çok yüksek olmasıdır. Kabak, düşük kalorili bir sebzedir ve sizi doldurmaya ve doygun hissetmenize yardım eder. Kabak ayrıca en az karbonhidrat içeren sebzelerden biridir.
✅Kabak kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir.
✅Vücudunuzdaki kötü kolesterolü düşürücü bir etkisi vardır.
✅Kemik yapısını güçlendiren kabak, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde omurga yapısını güçlendirir.
✅Besin değeri yüksek bir gıda olduğu için immün sistem üzerinde olumlu etkileri vardır.
✅Bağışıklığınızı güçlendirerek enfeksiyon kapmanızı önler.
✅Üst solunum yolları ile ilgili oluşabilecek hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar ve alerjik reaksiyonların belirtilerini azaltır.
✅İçerisindeki lutien ile göz sağlığınızı korur.
✅Hayvansal gıdalar ile protein almayı tercih etmeyenlerin de sıklıkla tercih ettiği kabak vücudunuzun protein ihtiyacını karşılar.
✅Kabak, beyin sağlığınızı korur ve hafızanızın daha güçlü olmasını sağlar.
◾ Özellikle kahvaltılarımızda önemli bir yer tutan yumurta aynı zamanda insan sağlığı için de önem arz eder.
✅Protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet tüketilmesi yararlıdır.
✅Diyette önemli bir protein kaynağıdır.
✅Yumurtaya kabuklarından kolaylıkla mikroorganizmalar geçtiği için özellikle akının iyi pişirilerek tüketilmesi gerekir.
✅Pişmemiş (çiğ) yumurta tüketilmemelidir.
✅Kalp-damar hastaları haftada 1-2 kez yumurta yiyebilirler.
✅Bir adet yumurta, besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşittir.
✅Yumurta sebzelerle ve tahıllarla birlikte yenirse, kan kolesterolüne olumsuz etkisi olmaz.
✅Yumurtanın içindeki lesitin beyin işlevlerinin düzenli olmasında yardımcı olur.
✅Satın alırken üzeri temiz, çatlağı ve kırığı olmayan yumurtalar seçilmeli, buzdolabında yıkanmadan saklanmalıdır.
✅Yumurta bayatsa ve uzun süre pişirilirse sarısının etrafında yeşil renkte demirsülfür halkası oluşur. Bu nedenle taze yumurta tüketilmeli ve haşlama süresi katı yumurta için su kaynamaya başladıktan sonra 8 dakika ile sınırlandırılmalıdır.
◾ Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı büyümenin olduğu bebeklik, çocukluk dönemlerinde diyette mutlaka yer alması gerekir.Günlük 2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi tüketilmelidir.
✅Etin kendisi protein içerdiği için suyundan ziyade kendisi yenilmelidir.
✅Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar diyetisyen kontrolünde yağsız kırmızı et ve derisiz beyaz eti (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmelidirler.
✅Omega–3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az 2 kez balık yenilmelidir.
✅Salam, sosis gibi et ürünlerini tüketirken yanında mutlaka C, E vitamininden zengin bir besine yer verilmelidir. Bu besinlerin yağ oranı yüksek olduğundan sınırlı tüketilmelidir.
✅Veteriner kontrolünden geçmiş etler tüketilmelidir. Kaçak kesilmiş etler hastalık etkenlerini taşıyabilir, iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.
✅Pişirmede haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır. Et konan yemeğe yağ eklememelidir.
◾ Yoğurdun yeni keşfedilen bir faydası da diyabete yakalanma riskini düşürmesi. Yoğurdun içindeki bakteriler, metabolizmanın çalışma hızını dengeleyerek diyabeti önlüyor.
✅Yoğurt protein açısından oldukça zengin bir besindir.
✅Yoğurt protein yüksek bir besin olduğu için kasların gelişimini destekler.
✅Düşük proteinli gıdalara göre daha doyurucu bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda yoğurdun içinde bulunan kalsiyum kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlayan bir mineraldir.
✅Aynı zamanda çocukların gelişimi için ve yaşlıların kemik erimesi kemik kırılması gibi durumlarının önlenebilmesi için yoğurt tüketimi tavsiye edilmektedir.
✅Bir kişi 100 gram yoğurt tükettiğinde kalsiyum ihtiyacının yüzde 15'ini karşılayabilmektedir. Kalsiyum sayesinde vücut yağ yakımı daha da hızlandırmaktadır. Yine 100 gram yoğurt da 4 buçuk gram protein bulunmaktadır. Bu da hem doyuruculuğu artıran hem de kasların gelişmesini sağlayan bir ürün olduğunu göstermektedir.
✅Yoğurdun içinde bulunan potasyum fosfor, iyot, çinko, A ve B vitaminleri yoğurdun birçok hastalığa karşı da koruyucu özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.
✅ Hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.