İslam dünyası gıda krizi karşısında harekete geçmeli
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin Brahim Taha, COVID-19 pandemisinin devam eden sosyal ve ekonomik etkilerinin yanı sıra uluslararası çatışmaların verdiği zararın ortasında üye ülkelerde koordineli ekonomik toparlanma stratejilerinin önemini vurguladı.
Riyad Makaev/Dış Haberler
Taha, 4 Haziran'a kadar Mısır'ın Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El-Şeyh beldesinde gerçekleşecek olan İslam Kalkınma Bankası Grubu'nun 47. yıllık toplantısının açılışında konuştu.
İİT ve ilgili kurumlarının deneyimlerinden yararlanan Taha, İİT üye devletlerinin sürdürülebilir ekonomik toparlanmasını sağlamak için işbirliğinin artırılması çağrısında bulundu.
Toplumun en çok etkilenen ve savunmasız kesimlerini destekleme, en az gelişmiş 22 İİT üye ülkesine desteği artırma ve çoğu İİT üyesi ülkede gıdanın çoğunu yetiştiren çiftçileri desteklemek için bir program geliştirme ihtiyacını vurguladı.
Yaklaşmakta olan bir küresel gıda krizi karşısında, Genel Sekreter Üye Devletleri gıda rezervleri oluşturmaya ve buğday, pirinç ve manyok gibi stratejik gıda ürünlerine yönelik İKT programları başlatmaya yönelik İKT kararlarını uygulamaya çağırdı.
Taha, İİT üyesi ülkelerde yoksullukla mücadele ve sosyal hizmetleri ve altyapıyı iyileştirme faaliyetleri için fon geliştirmek amacıyla İslami Dayanışma Fonu'na ek fon sağlanması ihtiyacına dikkat çekti.