• DOLAR 32.384
  • EURO 34.723
  • ALTIN 2397.472
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yağışların çok önemli olduğunu belirten ve bu yıl bahar yağmurlarının hem ürün artışında hem de ürün kalitesine katkı sağladığını söyleyen çiftçiler, bu yıl sadece mercimekte değil hububatta da verimli olacağını tahmin ediyor.

Siirt'te 2022 yılı itibarı ile mercimek hasadına başlandığını ifade eden Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, hasadın ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunarak il genelinde en verimli yıllardan bir olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

 

Uzun yıllardır çiftçilikle uğraştığını belirten çiftçi Hammed Erekinci, bahar yağmurlarının yüzlerini güldürdüğünü hem mercimekte hem de buğdayda verim alacaklarını söyledi.

Bu yıl itibarı ile mercimek ekiminde 155 bin dekarlık bir alanda ulaştık

Bu yıl mevsim yağışlarının zamanında ve yeterli olmasının hububat ve baklagil de bereketli olmasına vesile olduğuna dikkat çeken Demirhan, "Yılın ilk hasadını gerçekleştirdik, şu anda 150 dönümlük bir arazideyiz. 'Tarım arazilerinin etkinleştirilmesinde' projesinde dağıttığımız tohumlardan elde edilen mercimeği bugün hasat etmekteyiz. İlimizde 2020 yılında 70 bin dekar olan mercimek alanı, 2021 yılı itibarı ile verdiğimiz tohum teşvikleri ile yaklaşık 125 bin dekar alana ulaşmıştı. Bu yıl itibarı ile 155 bin dekarlık bir alanda ulaştık." şeklinde konuştu.

Bu yıl sadece mercimekte değil hububatta da verimli bir yıl olacağını düşünüyoruz

Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan

Mercimeğin ülkemiz için hayati olan önemli ürünlerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Demirhan, "Siirt geçen yıl 125 bin dekara aşkın üretimi ile 15 bin tonu aşkın bir verim elde etti. Kırmızı mercimek sadece Güneydoğu illerinde yetişebilmektedir. Bu yıl sadece mercimekte değil hububatta da verimli bir yıl olacağını düşünüyoruz. Ülkemiz genelinde yağışlar iyi geçti sadece bazı mahallî bölgelerde hem don hem de dolu zararı oluştu. Bazı yerlerde de aşırı yağışlar nedeniyle selin ürünler üzerinde getirmiş olduğu olumsuz kayıpları oldu ama kırmızı mercimek ve buğday rekoltesi bakımından verimli bir yıl olacak. Biz il genelinde en iyi verimli yıllardan biri olacağını tahmin ediyoruz." 

"Buğday ve mercimek kalitesi bu yıl çok iyi"

Çiftçi Hammed Erekinci

72 yaşında olduğunu ve ilk günden bu yana çiftçilikle uğraştığını ifade eden Hammed Erekinci, "Buğday ve mercimek kalitesi bu sene çok daha iyi. Mercimek tohumunu devlet destekleme projesiyle aldım, eğer devlet bu desteklemeyi yapmamış olsaydı, ben gerçek söyleyeyim kesinlikle ekemezdim, çünkü geçen yıl düzgün bir verim alamadık ama bu yıl buğday, mercimek tohumu destekleriyle ayakta kalabildik. Bahar yağmurları da yüzümüzü güldürdü. Hem mercimek hem de buğdayda iyi bir verim alacağız. Verim çok iyi. Gerçi bizim işimiz çiftçilik, verim alsak da ekeceğiz almasak da ekeceğiz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız