• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Van'ın balıkları yine uçuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Milyarlarca balık, Van Gölü’ne akan akarsuların ağızlarında kuyruğa girdi. Önce sodalı ve tuzlu sudan tatlı suya alışmak için bekliyorlar. Sonra akıntının ters istikametine hızla ilerliyorlar. Önlerine engel çıktığında taşların üzerinden uçuyorlar.

 

Bu yolculuk dünyada sadece iki yerde var

Bu mucizevi olay dünyada sadece 2 yerde meydana geliyor. Birisi Alaska, diğeri ise Van. Van Valiliği ve Erciş Kaymakamlığı 4 yıldır, 45-60 gün süren bu yolculuk için 3 gün süresince festival düzenliyor.

 

İşte inci kefalini diğer balıklardan ayıran özellik

İnci Kefali, Van Gölü’nün tuzlu-sodalı sularında yaşamaya alışmış tek balık türü. Nasıl yaşadığı adeta bir sır. Yaşamaması gereken bir ortamda yaşıyor. Adında kefal olmasına rağmen, aslında sazangillerin bir üyesi. Dünyada sadece bu göl havzasında bulunuyor. Yaygın kanaatin aksine gölün her tarafında dağılım gösteriyor. Boyları ortalama 20 cm boya ve 80-90 gram ağırlığa sahip, torpil görünümünde vücudu parlak gümüşî pullarla kaplıdır.

 

İnci Kefali Göçü’nün doyumsuz seyrine ek olarak festival kapsamında bir dizi etkinlikte gerçekleştirilecek. Bu kapsamda; depremzedeler için Mevlid, İnci Kefali Göçü Ödüllü Fotoğraf Yarışması, Halk Müziği Ozanlar Atışması, Semazen gösterisi, Mehteran, Amir Ateş konseri, Van Kahvaltısı, Uçurtma Şenliği ve Van Denizi’nde Tekne Turu turu yapılacak. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir