• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Erbakan: Faize, imtiyazlı holdinglere ve israfa aktarılan para ile EYT sorunu çözülebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren EYT sorunu uzun süredir hem hükümetin hem de muhalefetin gündeminde yerini korumaya devam ediyor. Hükümet yetkilileri söz konusu sorunu çözeceklerine dair vaatlerini sıralarken muhalefet tarafından ise bu sorunun seçim malzemesi olarak kullanıldığını dile getiriliyor.

 

Yeniden refah Partisi İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısına EYT Federasyon Başkanı Gönül Boran ve farklı illerden çok sayıda EYT mağduru katıldı.

"Lütuf değil kazanılmış hakkımızı istiyoruz"

Öncelikli olarak söz alan EYT Federasyon Başkanı Gönül Boran, "Uzun yıllardır bir mücadelenin içerisindeyiz. Bu mücadelenin de artık bir sona yaklaştığına inanıyoruz. Yıllarca seçim bildirgelerinde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yer aldı ama söz verip de sözünü yerine getirmeyenlere de şahit olduk. Biz devletimizden, hükümetimizden, görüştüğümüz tüm siyasi partilerden sadece kazanılmış hakkımızı istiyoruz. Biz lütuf, hibe, bağış istemiyoruz. Sadece anayasal hakkımızla bize tanınan şartlarda ne sunulmuşsa o şartların iadesini istiyoruz. Bunu yaparken de insanca yaşayabileceğimiz maaşlarla hayallerimizi gerçekleştirmek istiyoruz." dedi.

"Türkiye'nin faiz borcu anaparanın üstüne çıktı"

Türkiye'nin kaynaklarının faiz, israf ve imtiyazlı holdinglere aktarıldığını, bu sebeple asıl ihtiyaç sahiplerinin mağdur edildiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Türkiye aslında zengin bir ülke. Cenabı Allah her türlü kaynağı, nimeti vermiş, dünyanın en güzel coğrafyasında en güzel iklimine sahip, en verimli topraklarına sahip, jeostratejik önemi yüksek olan bir noktada, muazzam, artan ve genç bir nüfusu var. Her türlü imkân var ama neden vatandaşın yüzü gülmüyor? Neden hakkını alamıyor? Neden eziliyor? Çünkü yanlış ekonomi politikaları uygulanıyor. Biz hep gider kalemlerinden bahsediyoruz. Milli görüş dışındaki zihniyetler kaynak üretemedikleri için ihtiyaçlarını borçla karşılıyorlar. Bu borçlar da öyle bir noktaya geliyor ki bugün Türkiye'nin bütçesinden borçlara ödenen faiz miktarı anaparanın üzerine çıkmış durumda. Milyarlarca dolar borç faizine para verilmesi gerekiyor. İçerisinde bulunduğumuz yılın ilk 4 ayına bakıldığında 300 milyar lira borç faizine para aktarılacak. AK Parti hükümetinde bugüne kadar 520 milyar dolar faize para vermiş. 300 milyar bu sene, gelecek sene de 300 milyar vereceksiniz. Bu milletin imkânları, toplanan vergiler, kaynaklar faize gidiyor. İkinci gider kaynakları imtiyazlı holdinglere kaynak aktarma. Bir dolarlık işlerin 5 dolara, 10 dolara ihale edilmesi. Tabiri yerindeyse ballı kaymaklı işleri alan müteahhitlere, holdinglere bir de üstüne 128 kez vergi muafiyeti çıkarılmış. Bunlardan sadece bir tanesi 9,5 milyar lira. Bir holdingin bir kalemde 9,5 milyar lira vergi borcunu affediyor. Bu milyar dolarlar faize, holdinglere gittiğine göre EYT'liye, çiftçiye, emekliye, memura, işçiye, küçük esnafa destek kalmıyor." diye konuştu.

"İsraf, faiz ve imtiyazlılara aktarılan paralar istihdama, üretime ve halka aktarılmalı"

Erbakan, "Üçüncü bir gider kaleminin de kamudaki israf olduğunu belirten Erbakan, "Maalesef denk bütçe yapılmıyor, ayağımızı yorganımıza uzatmıyoruz. 10 milyonluk zırhlı Mercedes makam araçları, milyarlık makam uçakları, milyonluk makam odaları, mobilyalar, milyarlık protokol seyahatleri masraflarını da eklediğiniz zaman imkânlar bu 3 gider kalemine gidiyor. Dolaylı olarak da vatandaşa, EYT'liye, emekliye, memura, işçiye, esnafa imkân kalmıyor. Asıl olarak anlayışın değişmesi lazım. Önce imtiyazlılar, önce ben, önce çevrem, önce akrabalarım, önce iktidarım diyen anlayış yerine önce millet, önce ezilenler, önce dar gelirliler anlayışının hâkim olması lazım. Bu gider kalemlerinin de üretime, istihdama yönelik yatırımlara, dar gelirli milyonların alım gücünü, refah seviyesini arttıracak alanlara aktarılmalıdır." şeklinde konuştu.

"Devlet holdinglere sağladığı birkaç vergi muafiyetini iptal etse EYT sorunu çözülür"

Bir yılda faize ödenen paranın yaklaşık 10'da biri ile bir yıl içerisinde 5 tane imtiyazlı holdinge ödenen paranın yaklaşık yarısı ile EYT mağduriyetinin giderilebileceğini aktaran Erbakan, "Faize ve imtiyazlı holdinglere giden paralar kurtarılsa, devlet 2-3 vergi muafiyetinden vazgeçse EYT'lilerin tüm sorunları çözülür. Zaten işin acı tarafı da budur. İmkân olmasa, kaynak olmasa, fakir bir ülke olsak o zaman yapacak bir şey yok, elden gelen budur deriz. Ancak imkân olup da mağduriyetin giderilmemesi, kaynakların başka yerlere aktarılıp milletten esirgenmesi bizleri de EYT mağdurlarını da yaralayıp üzüyor." ifadelerini kullandı.

Erbakan, yaptığı konuşma sonrasında kanun maddeleri ile oluşturulan EYT sorunun kendi iktidarlarının ilk 3 ayında çözüme kavuşturulması için noter huzurunda hazırlanan bir sözleşmeyi EYT Federasyon Başkanı Gönül Boran'a teslim etti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir