• DOLAR 32.937
  • EURO 35.242
  • ALTIN 2442.729
  • ...
Bingöl'de 4-6 yaş arası Kuran kursu öğrencileri Kadim şenlikler programında hünerlerini gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bingöl Müftülüğü tarafından organize edilen ve daha önce açık alanda yapılmayan etkinlikte 4-6 yaş arası Kuran kursları öğrencileri Kuran okuyup, ilahiler söylediler. Bingöl merkezde bulunan Kent Park düzenlenen program aileler tarafından da oldukça ilgi gördü.

Kendi lisanları ve seviyelerince öğrendikleri temel dini bilgilerden oluşan sunumlar yapan çocuklar, katılımcılara sevgi ve neşe dolu anlar yaşattı. Programda yetişkinlerden oluşan işitme engellileri sınıfı öğrencileri işaret diliyle Fatiha süresinin mealini sunup akabinde okunan istiklal marşına eşlik ettiler. Bingöl İl Müftüsünün konuşma yaptığı programda katılımcılar duygularını paylaştı. Etkinlik çeşitli etkililiklerin yapılamasıyla son buldu.

 

Programda konuşan Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal yaptığı konuşmada, "Çocuklarımızla burada buluşmamız Cenab-ı Hakk'ın lütfu. Bizi böylece çocuklarımızla buluşturan kaynaştıran Rabbimize hamdolsun. Bu güzelliklerden, Cenab-ı Hakk'ın nimetlerinden haberdar eden Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'e salat-u selamlar olsun. Biz müftülükler olarak hepimiz 4-6 yaş Kuran kursları bitiminde bitirme merasimleri yapıyorduk. Kadim oyunlar deyince çocukken oynadığımız, geleneklerimizde olan oyunları çocuklarımıza öğretmek, çocuklarımıza anlatmak. Maksadı bu idi." dedi.

"Çocuklarımız ferdileştiler"

Çocukların arkadaş ortamından uzaklaşıp dijital platformlarda ferdileştiğini ifade eden Topal, "Biliyorsunuz şimdi çocuklarımız ferdileştiler, yani kendi başlarına oynamaya başladılar. Biz buna ferdiyetçilik diyoruz. Birlikte yaşama bilgisinden, şuurundan uzak kalması manasına geliyor. Oysa bizim kültürümüzde, geçmişimizde, geleneklerimizde mahallelerde oynardık eskiden. Köylerimizde, köy meydanlarında oynardık. Mahalle oyunları oynardık. Çocukken hep birlikte oynardık. Yalnız başına bizim oyunlarımız yoktu. Geleneklerimizdeki oyunlarımız bizi birbirimizle buluşturuyor, bizi kaynaştırıyordu. Dolayısıyla toplum yapımızı böylece devam ediyorduk, böylece sürdürüyorduk." şeklinde konuştu.

"Maksadımız Kadim Şenlikler ile büyük küçük kaynaşması ve toplum kaynaşmasını sağlamak"

Birlikte yaşamın fayda ve kazanımlarına vurgu yapan Müftü Topal, "Bizim toplu yaşamaktan ötürü Birbirimizden öğrendiğimiz çok güzel şeyler var. Dinimizi de birlikte yaşamdan öğreniyoruz. Toplumumuzun kültürlerini, geleneklerini de bizden sonraki nesillere bu şekilde aktarıyoruz. Bizim geleneğimiz böyle. Dolayısıyla bütün bunları sağlamak için diyanet işleri başkanlığımız bu yıl çok güzel bir uygulama başlattı. Yeni başlatılan kadim oyunlar şenliğinin, asıl maksadı bizim 4-6 yaş Kuran kurslarımızda okuyan öğrencilerimizi büyüklerimizle buluşturup onlardan eskiden oynadıkları, öğrendikleri oyunları öğrenmelerini sağlamak, böylece büyüklerle küçükleri kaynaştırmak, toplumda büyük küçük kaynaşması ve toplum kaynaşmasını sağlamak. Maksadımız bu." dedi.

"Kadim oyunlarımızda inancımız ve kültürümüz var"

Müftü Topal, "4-6 yaş Kuran kursunda okuyan öğrencilerimiz ile bizim yetişkin Kuran Kurslarında okuyan öğrencilerimizi bu şekilde buluşturuyoruz. Ayrıca öğrencilerimizin velileriyle de buluşuyoruz. Bu meydanda çocuklarımıza eski oyunları hem öğretmiş olacağız, hem onların hoşça vakit geçirmelerini sağlayacağız. Bizim kadim oyunlarımızda inancımız var, imanımız var, kültürümüz var, bizi birbirimize bağlayan yapımız, toplum yapımızı sağlamca korumamızı sağlayan güzel unsurlar var, özellikler var." ifadelerini kullandı.

"Bingöl'de 4-6 yaş Kuran kursu talebi çok"

Bingöl İl MÜftüsü Mustafa Topal

Müftü Topal, Bingöl'de bulunan 4-6 yaş Kuran kurslarının mevcut talebi karşılamadığını, Kuran kurslarına eklemeler yapılacağının müjdesini verip ailelerden bu konuda destek beklediğini ifade ederek, "İlimizde 4-6 yaş Kuran kursu sayımız yeterli değil. Talep çok, ayrıca Kur'an kurslarımıza bu şekilde çok müracaatlar var. Onun için biz de Bingöl'ümüzde hazırlık yapıyoruz. Şu anda Allah'ın izniyle önümüzdeki 2022-2023 eğitim öğretim döneminde Bingöl merkez için mevcut sınıflarımıza 15 destek sınıf daha ilave edeceğiz." diyerek programda öğrencileri yetişmesinde emeği geçen hocalar başta olmak üzere herkese teşekkür edip konuşmasını noktaladı.

"Bugün tarihi bir güne şahitlik yapıyoruz"

Programa katılan Diyanet-Sen Bingöl şube başkanı Mücahit Çelik ise yaptığı açıklamada, "Bugün tarihi bir güne şahitlik ediyoruz. 4-6 yaş Kuran kurslarımızın düzenlemiş olduğu güzel bir program. Özellikle öğrenci velilerinin yoğun bir katılımı var Allah razı olsun. Özellikle onları yetiştiren hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Daha önce 5'inci sınıfı bitiren öğrencilere Kuran dersi vermek yasak idi ama Elhamdülillah gelinen bu noktada 4-6 yaş çocuklarımıza her mahallede her geçen gün artan yeni sınıflar açarak yoğun talebe yetiştirmeye çalışıyoruz. İnşallah bu hususta hiç eksiklik kalmayacak şekilde elimizden gelen bütün gayretleri sarf ediyoruz. Rabbulalemin, İnşallah bu konuda bir eksiklik bırakmayacak şekilde imkânları bize ihsan eylesin ve özelikle çocuklarını bu kurslara gönderip onların bu küçük yaşta dini eğitim görmelerini arzu eden, destekleyen velilere de ayrıca teşekkür ediyoruz. Çocuklarımız geleceğimizdir. Bunlar bizim için hem dünya hem de ahiret için gelecek vaat eden insanlar. İnşallah bu yaşta öğrendikleri bu güzel bilgilerle namazın, ibadetin, ahlakın faziletinin ne demek olduğunu öğrenerek gelecekte güzel mevkilerde bu güzel hizmetleri temsil edeceklerdir." şeklinde konuştu.

"Öğrencilerin küçük yaşta Allah'ın kelamıyla buluşması bizi onore ediyor"

Diyanet-Sen Bingöl Şube Başkanı Mücahit Çelik 

Programa ailesiyle katılan öğrenci velilerinden Muhammed Fatih Kartal ise, "Bingöl İl Müftülüğünün 4-6 yaş grubuna yönelik Kuran kursları var. Bu kurslarda eğitim gören öğrencilere yönelik ailelerinde katıldığı bir şenlik düzenlendi. Doğrusu biz 4-6 yaş Kuran Kursu öğrencilerine yönelik etkinlikleri önemsiyoruz. Öğrencilerin bu yaşta Allah'ın kelamıyla buluşması bizler için onore edici bir durum. Bununla beraber bu eğitimleri etkinlik ile taçlandırmalarının daha bir etkili olduğunu düşünüyoruz. Bugün buradayız çok mutluyuz, bugünkü etkinliklerden dolayı Bingöl İl Müftülüğüne teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir