• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...
Mavi Marmara şehidi mezarı başında anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA- Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara Gemisi’nde İsrail askerleri tarafından katledilen edilen Adanalı  Çetin Topçuoğlu, şehadetinin 3. yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

 

Adana İnsani Yardım Derneği (ADYAR) ve İHH Adana Temsilciliği’nin düzenlediği programla; Kabasakal Mezarlığı’nda Topçuoğlu’nun kabrini ziyaret eden sevenleri, Kuran okuyup, dualar ettiler.

 

Düzenlenen törene, saldırı sırasında gemide bulunan Muhyeddin Yıldırım, Cihangir Pakdil, Suat Koşmaz da katıldı.

 

Mezar başında okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından kısa bir konuşma yapan Mavi Marmara gazilerinden Suat Koşmaz, saldırının ardından 3 yıl geçtiğini ancak etkisinin kendisinde hala devam ettiğini söyledi. Mavi Marmara’dan sonra daha çok sorumluluk hissettiğini belirten Kılıç; ‘Mavi Marmara bana, ümmet olma şuurunu daha çok kazandırdı.”dedi.

 

Bizim adımıza Türkiye Cumhuriyeti Devleti de bu davadan vazgeçemez

Mavi Marmara davasından vazgeçmenin söz konusu olamayacağını kaydeden Koşmaz; “Biz bu davadan vazgeçersek, yarın ahrette şehitlerin yüzüne nasıl bakacağız. Kesinlikle hiçbir şekilde bu davadan vazgeçemeyiz. Bizim adımıza Türkiye Cumhuriyeti Devleti de bu davadan vazgeçemez” dedi.

 

Daha sonra söz alan Mavi Marmara gazilerinden Muhyeddin Yıldırım’da 3 sene önceki İsrail saldırısından bahsetti. Mavi Marmara’ya katılanlarla geminin, ümmetin küçük bir minyatürü gibi çeşitli ülkelerden katılımın olduğunu kaydetti.

 

İsrail’in yargılanmasını önemsiyoruz

İsrail’in saldırısıyla 9 Müslüman’ın şehit olduğunu belirten Yıldırım; “Rabbim bu kardeşlerimizin şehadetini kabul etsin. Ayrıca onlarca arkadaşımız yaralandı, gemideki kardeşlerimiz İsrail askerleri tarafından tutuklanıp eziyet gördü. Bu güne kadar İsrail, hep bir zırha büründü. Bu güne kadar hiç kimse İsrail’i yargılayamadı. Bundan dolayı biz, İsrail’in yargılanmasını önemsiyoruz. Bu güne kadar silahıyla kendini savunan İsrail, şimdi de parasıyla kendini savunmaya çalışıyor. Biz, Allah’ın izniyle davamıza sahip çıkacağız. Bizim satılık bir davamız yoktur. Tazminat gibi bir şeyle bizi davamızdan geri çeviremezler. Allah’ın izniyle sonuna kadar İsrail’in yargılanacağına inanıyoruz ve bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi.

 

İsrail’i koruyabilecek tek ülke Türkiye’dir

İsrail’in özür dilemesini de değerlendiren Yıldırım; “İsrail’in özür dilemesini önemsiyoruz, elbette bu önemli bir olaydır. Ama İsrail, Mavi Marmara’dan dolayı özür dilemedi, bunu çok iyi biliyoruz. Eğer Mavi Marmara’dan dolayı özür dileseydi ilk gün dilerdi. Ama şu an dünyada dengeler değişti. İsrail kendine göre ateş çemberi ile kuşatılmış durumda. Bu durumda İsrail’i koruyabilecek tek ülke Türkiye’dir. Çünkü Türkiye ile barışık olmadığı vakit onu koruyacak bir ülke yok bölgede” dedi.

 

Mavi Marmara ile yola çıkış amaçlarının Kudüs’ün özgürleşmesi olduğunu belirten Yıldırım; “Kudüs özgür olmadıkça, Filistin bağımsız olmadığı sürece bizim bu davamız devam edecektir. Bu dün Mavi Marmara idi, yarın başka bir sefer olur, yine o şekilde yola çıkacağız.” dedi.

 

Konuşmaların ardından Adana İnsani Yardım Derneği Müdürü Kurtuluş Kılınç tarafından basın açıklaması okundu.

Saldırıda 9 kişinin şehit  50’den fazla kişinin de yaralandığını kaydeden Kılınç; uzun mücadeleler sonunda uluslararası mahkemelerde İsrail aleyhinde ilk kez davalar açıldığını belirtti.

 

Ambargo kalkmadan, Filistin özgür olmadan hiçbir tazminat görüşmesini kabul etmiyoruz

İsrail’in Dünya kamuoyunda oluşan tepkileri azaltmak ve açılan davaları düşürmek için çabalar içerisinde olduğunu ifade eden Kılınç, “İsrail, dilinin ucuyla yarım yamalak bir özür ve üç kuruş parasıyla bu cinayetleri unutturabileceğini ve davaları kapatabileceğini sanıyor. Halen Filistin’de cinayetlerine devam eden, Gazze’ye uyguladığı abluka ve ambargoyu daha da sıkılaştıran İsrail’in dilediği özre kanmayın. Üç kuruş kazanacağız diye 9 Müslüman’ı katleden İsrailli askerlerin gelip Antalya’da tatil yapmalarını kabullenemiyoruz. Özgür Gazze Filosu’nda canını vermiş şehitlerin ailelerinin dediği gibi biz de diyoruz ki: Ambargo kalkmadan, Filistin özgür olmadan hiçbir tazminat görüşmesini kabul etmiyoruz. İsrail’in tüm unutturma çabalarına rağmen şehitlerimizi unutmadığımızı, Özgür Mescidi Aksa yolunda yürüdüğümüzü ve süren davaların takipçisi olduğumuzu yeniden hatırlatıyoruz.” dedi.

 

Kılınç, 1 Haziran’da İstanbul’da yapılacak “Mescidi Aksa ve Mavi Marmara Yürüyüşü”ne Adana’dan 6 otobüsle katılacaklarını kaydetti.

Anma programı yapılan dua ile son buldu.

(Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir