• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.402
  • ...
Esenyurt halkı ciddi mağduriyet oluşturan dereye çözüm bulunmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2020 yılının haziran ayında yaşanan sağanak yağış sonrasında Pınar Mahallesi'nde bulunan dere taşmış Suriyeli sığınmacılardan birisi vefat etmiş 437 ev, araç ve iş yeri hasar görmüştü.

Sel sonrasında bölgeye ilçe belediye başkanları, İBB yetkilileri, valilik, milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri gibi çok sayıda isim gelmiş, yaraların sarılacağını dile getirmişlerdi.

Selin ardından 2 yıl geçmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadığını belirten mahalle sakinleri, derenin yeniden taşma riskine karşı özellikle ilçe belediyesi ve İBB tarafından verilen sözlerin en kısa sürede yerine getirilmesini, halkın mağduriyetinin giderilmesini talep ettiler.

Görüntüsü, kokusu, ürettiği sinekler ve etrafının büyük oranda açık olması sebebiyle çocuklar için oluşturduğu dere ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan mahalle sakinleri, yaz aylarında kokudan ve sivrisineklerin çokluğundan pencerelerini açamadıklarını, bir an önce derenin üzerinin kapatılarak alanın park yapılmasını talep ettiler.

Meseleyi daha önce gündeme getiren HÜDA PAR Esenyurt İlçe Başkanı Erkan Demir ise yetkililere çağrıda bulunarak konuyu gündeme getirmeye devam edeceklerini ve çözüm için olayın takipçisi olacaklarını ifade etti.

Serhat Beysun

"İnsanlar rahat bir şekilde balkona çıkamıyor, oturamıyorlar"

2015 yılından beri aynı mahallede yaşadığını ve halkın tamamıyla birlikte pis kokuyu çekmeye devam ettiğini söyleyen Serhat Beysun, "Ne kadar konuşsak, dile getirsek de burada hiçbir şekilde bir çalışma yapılmadı. Halkımız bu kokuyu çekiyor, çekmeye devam ediyor. Ne kadar şikâyetçi olsak da hiçbir yetkili gereğini yapmıyor. Zaten boşuna konuşuyoruz. Yapılması gereken bellidir. Her şey ortada. Tüm pislikler buraya akıyor. Gece kokuyor. Hele ki temmuz sıcağında daha çok pis kokuyor. İnsanlar rahat bir şekilde balkona çıkamıyor, oturamıyorlar. Bu dere parkın içinden de geçiyor. Parktaki halk bu kokuya rağmen oturmak zorunda kalıyorlar. Gereğinin yapılmasını istiyoruz." dedi.

İbrahim Dönmez

"Özellikle akşamları çok pis kokuyor"

Yaz aylarında çok fazla sivrisinek oluştuğunu belirten İbrahim Dönmez, "Kokusu çok rahatsız edici ama ilgilenen yok. Bence üstü kapatılmalı. Bu şekilde herkes rahatsız oluyor. Özellikle akşamları çok pis kokuyor. Uyuduğumuzda pencereleri açamıyoruz." diye konuştu.

Turan Yaşar

"Artık yeter! Sivrisineklerden, pislikten bıktık"

20 yıldır Esenyurt'ta kaldığını ve şimdiye kadar belediyeyi kim yönettiyse verdiği sözleri tutmadığını belirten Turan Yaşar, "Tam 20 yıldır bu pisliği çekiyoruz. Her gelen iktidar 'dereniz üstünü kapatacağız' diye söz veriyor ama tüm sözler belediye kazanıldıktan sonra unutuluyor. Ondan sonra da bir sonraki seçime kadar kimseyi göremiyoruz. Seçim yaklaştığı zaman geliyorlar. Artık yeter! Sivrisineklerden, pislikten bıktık. Her gelen çöpünü dereye atıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kimse de bize yardımcı olmuyor. Bu mahalleye bakan sanki düşmanına bakıyor. Bu kadar halk mağdur olmuş, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Derenin üstünün kapatılmasını istiyoruz. Açık kalırsa çöp atmaya devam edecekler. Her türü tehlike oluşabilir, çocuklar dereye düşebilir. Sel olduğunda mahalleyi alıyor. Dereyi biraz genişletip derin kazarlarsa ve üzerini de kapatırlarsa sıkıntı çözülür ama yapan yok." şeklinde konuştu.

Temur Yıldız

"25 yıldır buradayım ama bir çivi bile çakılmadı"

Sel yaşandığında yetkililerin sorunu 6 ay içerisinde çözüme kavuşturacaklarının sözünü verdiğini ancak şimdiye kadar bir çalışma yapılmadığını kaydeden Temur Yıldız, "Bu mahallede temizlik yok. Dere pis, parkta olay oluyor. Orada (belediye makamı) oturanlar sorunun ne olduğunu biliyorlar. Biraz kalkıp halka hizmet etsinler. Yeri geldiğinde yapacaklarını sıralıyorlar ama söylenenler yapılmıyor. Kim olursa olsun geldiğinde önce halka hizmet yapmalı. Talebimiz bu derenin kapatılması ve park alanı yapılmasıdır. Çevre temizliği yok, kaldırım yok. 25 yıldır buradayım ama burada bir çivi çakılmamış. Kim gelirse gelsin bu mahalle aynı rezalet." ifadelerini kullandı.

Hasan Bayram

"Gerekli yerlere başvuruyoruz ama kimse bize sahip çıkmıyor"

Yaşadıkları mağduriyeti Kürtçe olarak aktaran Hasan Bayram isimli şahıs ise "20 yıldır burada oturuyorum. Evim de buraya yakın bir yerde. Burada sel oldu ve bölgedeki halkın tamamı sel altında kaldı. 1-2 kişi de selde vefat etti. Selden sonra dereyi ıslah edeceklerini, üzerini kapatacaklarını söylediler ama kimse bir şey yapmadı. Akşamları kokudan yatamıyoruz. Artık yaz geldi ve ne kapı ne de pencereleri açamıyoruz. Gerekli yerlere başvuruyoruz ama kimse bize sahip çıkmıyor. Bizim isteğimiz dereniz üzerinin kapatılması ve park yapılmasıdır. Dereniz üzerinden de yol geçmesini ve artık üzerimize pisliğin yağmamasını istiyoruz." dedi.

Yıldız Bayram

"Çocuklarımızı dışarı çıkartamıyoruz, dereniz üstü kapatılsın"

23 yıldır aynı mahallede yaşadığını ve bu süre içerisinde hiçbir çalışma ve bakım yapılmadığını vurgulayan Yıldız Bayram, "Bir ara çocuk parkı yapılacağını söylediler ama yapılmadı. Her yer pislik. Çocuklar dışarı çıkıp oyun oynayamıyor. Buraya bir el atsınlar. Çocuklarımızı dışarı çıkartamıyoruz. Gece gündüz aynı, değişen bir şey yok. Derenin üstünün kapatılmasını istiyoruz. Yağmur yağdığında sel oluyor. 2-3 sene önce sel bastı, evler yıkıldı, ölenler oldu. Bir düzen olsun istiyoruz." diye konuştu.

HÜDA PAR Esenyurt İlçe Başkanı Erkan Demir: İBB ve ilçe belediyesi tarafından verilen sözler tutulsun, mağduriyet giderilsin

Sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması adına hem İBB hem de ilçe belediye başkanlarına seslenen HÜDA PAR Esenyurt İlçe Başkanı Erkan Demir de şu ifadeleri kullandı:

"Bu dere çok ciddi bir sorun oluşturuyor. Bu sorun sadece derenin görüntüsü ile değil kokusu ile alakalı bir meseledir. Derenin şehrin göbeğinden geçmesi, birkaç metre ötede devlet hastanesinin olması başka sıkıntı. Halkımızın derdiyle dertlenmek adına geldik, mahallemizi dolaştık. Buradan yetkililere, belediye erkânına sesleniyoruz! Gelin halkımızın bu sıkıntılarını görün ve sıkıntılarını giderin. 2020 yılında hem İBB hem de Esenyurt ilçe belediyesi tarafından verilen sözler var. 2 yıl geçmesine rağmen bu sözlerin hiçbiri tutulmadı. Bu sözler unutulmuş gibi. Biz de bu sözleri hatırlatmak ve tekrar gündemleştirmek için halkımızın içerisinde dolaşıyoruz. Bu işin üzerinde duracağız ve takipçisi olacağız." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir