• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
"Sigara, 20'nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmakta"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Temsilcisi Yasin Yıldız, "Dünya Sigarasız Günü” nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, “Sigara 20’nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara tüm kanser ölümlerinin üçte birinden sorumludur. Akciğer hastalığından ölen her 10 kişiden 9’unun nedeni sigaradır” şeklinde konuştu.

 

Sigaranın her yıl yaklaşık 5 milyon insanın ölümüne neden olduğunu belirten Yıldız, “Eğer bugünkü sigara içme eğilimleri devam ederse ölümler yaklaşık iki katına çıkacaktır” dedi.

 

Erkeklerde 35-69 yaşlar arasında görülen akciğer kanserlerinin yüzde 92’si, kadınlarda da yüzde 69’u sigara nedeniyle olduğunu belirten Yıldız, “Çalışmalar, sigara kullananların yarısının sigaraya bağlı bir nedenle yaşamını kaybettiğini ve bu kişilerin, sigara içmeyenlere göre 10-12 yıl kadar ‘Erken’ öldüğünü ortaya koymaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

Sigara kullananların sayısının çok fazla olduğunu ifade eden Yıldız, “Şimdiki eğilimler sürdüğü takdirde 2015’te ülkemizde 250 bin insanın tütüne bağlı hastalıklardan öleceği hesaplanmaktadır” şeklinde konuştu.

 

Sigaranın ekonomik yönden de zarar verdiğini belirten Yıldız, “ Sigara satın almak amacı ile yapılan harcama hem kişi ve aile ekonomisi yönünden hem de ülke ekonomisi yönünden büyük zararlar oluşturur. Günde 3 liraya 1 paket sigara içen bir kişi, bir ayda 90 lira, bir yılda bin 80 lira, 40 yılda 43 bin 200 lira harcamaktadır. Konu Türkiye ölçeğinde düşünüldüğünde sayıları 17 milyon dolayında olan sigara tiryakilerinin yaptıkları harcamanın yıllık tutarının 15 milyar doları bulduğu hesaplanmaktadır” dedi.

 

Tütün ürünlerinin hepsinin öldürücü olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Tüm toplumu uyarıyoruz. Dolayısıyla  ‘Musibet gelmeden, nasihatten ders alınması’ gerektiğini hatırlatıyoruz. ‘Sağlıklı bir nefes çok enfes’ diyor ve tütünsüz, sigarasız ve sağlıklı günler dileriz” şeklinde konuştu. ( Hüseyin Yalçın - Hüseyin Asana - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir