• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...

Geride bıraktığımız ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatının bir önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 5,4 oranında artarak 868 milyon 768 bin dolar olarak gerçekleşti.

Gaziantep ise mayıs ayını 736 milyon 735 bin dolarlık ihracatla tamamladı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Geçtiğimiz ayla birlikte toplam 189 ülkeye ihracat gerçekleştiren bölgemiz, tüm mayıs ayları itibarıyla en fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiği ayı geride bıraktı. İstikrarlı bir şekilde ihracat hacmimizin büyümesi, bölge olarak üretim kapasitemizdeki gelişimin göstergesidir. İhracata gönül vererek mevcut kaynakları etkin kullanıp bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımıza gönülden şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 5 milyar dolarlık ihracat

2022 yılının kümülatif ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “Ocak-mayıs 2022 döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2’lik artışla yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep'te 4 milyar 293 milyon dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde10 seviyesinde bir oranla artırdı.” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayı boyunca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'den 2 bin 251, Gaziantep’ten ise bin 603 aktif ihracat gerçekleştiren firma sayısı ile hem bölge hem de Gaziantep için tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatçı sayısına ulaşıldığının altını çizen Kileci, “Küresel çapta birçok gelişmenin ciddi ekonomik sorunlara yol açtığı, hammadde ve emtia fiyatlarının öngörülemediği bu dönemde, bölge ihracatçılarımız, karşılaştıkları zorlukları kararlılıkla aşarak ihracat performansımızın en büyük mimarı olmuşlardır. Başta bölgemizin lokomotif şehriu Gaziantep olmak üzere bölgemiz çatısı altında emek veren ve sayıları her geçen gün artan ihracatçılarımızın başarısı ile gurur duyuyoruz.” dedi.

En çok ihracat Irak, ABD ve Suriye’ye

Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip olan ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 39,3 payla ilk sırada, AB ülkelerinin yüzde17,8 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 16,5 payla üçüncü sırada bulunduğunu bildirdi.

2022’in ocak-mayıs ayları arasında toplam 189 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İtalya, İngiltere, Almanya, İran, Libya ve Cibuti; bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” diye konuştu.

Kileci, bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, iplikler, pastacılık ürünleri, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, demir-çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünlerinin yer aldığını ifade etti.

İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 128,2

Gaziantep'in 2022 Ocak-Mayıs dönemindeki 4 milyar 293 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri arasında yer almayı sürdürdüğünü ifade eden Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 128,2’lik seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurguladı.

Kileci, “Kaydedilen ihracat rakamlarıyla bölgemizin öncü şehri olmayı sürdüren Gaziantep, dış ticaret verileriyle ülkemiz için de örnek teşkil etmektedir. Hedefimiz, önümüzdeki aylarda Gaziantep’i en fazla ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında daha yukarılara taşımaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.

Diğer illerin ihracat rakamlarını da kamuoyuyla paylaşan Kileci, Kahramanmaraş'ın 104,3 milyon dolar, Mardin'in 75,5 milyon dolar, Malatya'nın 30 milyon dolar, Diyarbakır'ın 23,4 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 19,5 milyon dolar, Adıyaman'ın 8,5 milyon dolar ve Kilis'in 8 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu. (İLKHA)