• DOLAR 34.564
  • EURO 36.189
  • ALTIN 3000.483
  • ...
Sanayicilerden hükümete çağrı: Üretimi destekleyin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sanayi ve ihracatın ülke ekonomisinin omurgası olduğuna dikkat çeken sanayiciler, ekonominin ayakta tutulması için kolaylaştırıcı bir dizi tedbirlerin devreye alınması gerektiğini ifade ettiler.

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mayıs ayı rakamlarına göre Gaziantep'ten mayıs ayında 736 milyon 764 bin dolar ihracat yapıldı. Ancak artan ihracata rağmen yaşanan ekonomi sıkıntılar, artan maliyetler ve zamlar sanayicileri endişelendiriyor.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, "Küresel ekonominin çıkmaza girdiği, koşulların her geçen gün biraz daha ağırlaştığı bir dönemde özveriyle çalışan, üretim ve ihracatıyla ülke ekonomisini ayakta tutan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza, çalışanlarımıza ve değer üreten herkese teşekkür diyorum." dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi

Gaziantep'in ihracatta iller bazında 6'ncı sırada yer aldığını dile getiren Ünverdi, Gaziantep'ten ocak-mayıs döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 oranında artışla 4 milyar 293 milyon 984 bin dolar ihracat yapıldığını kaydetti.

"Sanayi ve ihracat ekonominin omurgasıdır"

Artan maliyetler konusunda tedbir alınması için büyük bir çaba içerisinde olduklarının altını çizen Ünverdi, "Her platformda yüksek maliyetlerin sanayi sektöründe etkisini artırdığını anlatıyor, bu yönde önerilerimizi hazırlamış olduğumuz raporlar halinde ilgili mercilere iletiyoruz. Gaziantep ölçeğinde yaşanan ekonomik gelişmeler tüm Türkiye için belirleyici ve öncü göstergedir. Bugün şehrimiz üretim, ihracat ve istihdamı ile pandemiden buyana tüm sorunlarına rağmen üstün çaba göstermektedir. Sanayi ve ihracat ülkemiz ekonomisinin omurgasıdır. Ekonomimizi ayakta tutmak için üretimin desteklenmesi, maliyetlerin düşürülerek firmaların rekabet gücünün artırılması, kolaylaştırıcı bir dizi tedbirlerin devreye alınması gerekiyor. Gaziantepli sanayiciler olarak bizler üzerimize düşeni yapıyoruz, ülkemiz için taşın altına elimizi değil gövdemizi koymaya da hazırız." diye konuştu.

"İhracat başarımız sekteye uğramasın"

Dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine önemli katkı sunan Gaziantep, mayıs ayında resmî tatiller sebebiyle iş günü kaybının da etkisiyle 736 milyon 763 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, bu ihracat ile birlikte Gaziantep'in 2022 Ocak-Mayıs dönemi ihracatının ise 4,3 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirdi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Yıldırım, ihracat performansıyla parmak ısırtan Gaziantepli ihracatçıların bu başarısını giderek artan maliyetlerin sekteye uğratabileceğine dikkat çekti.

"İhracat verilerinin olumsuz etkilenmemesi için devletten destek bekliyoruz"

Mayıs ayı içerisindeki resmî tatillerin de etkisiyle ihracat rakamının artış hızında gerileme olduğunu da söyleyen Yıldırım, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Mayıs ayında 736 milyon 763 bin dolar ihracat gerçekleştirerek 5 ayda 4,3 milyar dolar ihracata ulaşmayı başaran ihracatçı üyelerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Onların bu başarılı performansı sayesinde ülke ekonomimize ve kalkınmasına çok önemli katkılar sunuyoruz. Bu katkıyı da yansıyan rakamlardan net bir şekilde anlayabiliyoruz. TÜİK verilerine göre 4 aylık Ocak-Nisan döneminde 2,9 milyar dolarlık ithalatımıza karşılık 3,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu veriye göre İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde126'dır. Kısaca Gaziantep; üreten, değer katan, milletinin refahı için durmaksızın çalışan bir şehir. Bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için bizler de elimizden geleni yapıyor, üyelerimizin her an yanında duruyoruz. Bu nedenle önümüzdeki aylarda ihracat verilerimizi olumsuz etkileyebilecek gelişmeleri önlemek için de devletimizden destek bekliyoruz. Resmî tatiller sebebiyle iş günü kaybı yaşamamızın da etkisiyle mayıs ayı ihracatında bir gerileme gördük. Fakat esas çekincemiz giderek artan ve taşınamaz bir yük haline gelen maliyetler. Son olarak elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar iş insanlarımızı gerçekten zor durumda bırakıyor. Bu maliyet artışına 'dur' diyemezsek ihracat, üretim ve istihdam sekteye uğrayacak; artan fiyatlar gerek üreticimizi gerekse tüketicilerimizi çok zor durumda bırakacak. Biz inanıyoruz ki devletimiz bu tabloyu değiştirecek hamleleri yapacaktır. İş insanlarımız da gönül rahatlığıyla gelecek planlarını yapacak; ürettikleriyle, kattıkları değerle, çalışmalarıyla milletimize katkı sunmaya devam edecek." (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir