Müslümanın Düğünü de Müslümanca Olmalıdır
Evlilik hayatının ilk adımı ve sonraki hayatımızı tamamen etkileyecek olan bu kapıyı aralarken sorumluluklarımız nelerdir? Sevgi ve paylaşmaya dayalı bir ömrün ilk adımı olan düğünlerimiz nasıl olmalı? Bu soruları sizler için uzmanlara sorduk.
Şükrü Gündüz / Doğruhaber
Evlilik gibi önemli bir müessesenin temeli ve ilk adımı olan düğünlerin yüce dinimiz İslam’ın emrettiği şekilde yapılması çok önemlidir. Hayırlı bir hayatın ilkadımı olan düğünlerin cahili adetlerle yapılması ve insanları günaha sevk eden durumların yaşanmasının önüne geçilmesi için İslam’a uygun düğün yapmak gerekiyor. İslam’ın her alanda söyleyecek bir sözü olduğunu vurgulayan Araştırmacı-Yazar Abdulhakim Sonkaya, “İslami Düğün, İslam’ın toplum tarafından kabul edildiğinin ve uygulanabildiğinin bir delilidir. Bu bağlamda İslami düğünlerin çok mühim bir rolü vardır. Bu organizasyonlarda emeği geçenleri ve katılanları tebrik ediyorum. Katılım da çok önemlidir” dedi.
MÜSLÜMANIN DÜĞÜNÜ DE MÜSLÜMANCA OLMALIDIR
Müslüman bir insanın Müslümanlığa yakışır bir şekilde Müslümanca düğününü yapması gerektiğini belirten Âlimler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik Hoca da, “Namazında niyazında olan birisi, sıra düğününe gelince ‘insan, ömründe bir defa düğün yapıyor’ diyerek İslam’ın uygun görmediği ve insanların günah işlemesine sebep olacak bir şekilde düğün yapıyor. Bu durum çok üzüntü vericidir. Müslümanın düğünü de Müslümanca olmalıdır” dedi.
DÜĞÜNÜN TABİATI SEVİNMEKTİR
İslami düğün olsun diyerek düğünü düğün olmaktan çıkarmanın da doğru olmadığını hatırlatan Şenlik Hoca, “Asr-ı Saadet’te yapılan düğünlerde ashab-ı güzin def çalıp oynamışlar, vezinli metinler söylemişler ve eğlenmişler” dedi. Günümüzde bazı kişilerin düğünlerinde sadece Mevlüt okuttuklarını, sadece böyle yapılmasının da doğru olmadığını ifade eden Şenlik Hoca, “Bir ölüleri olduğunda mevlüt okutuyorlar, bir hayırlı gece olunca mevlüt okutuyorlar. Düğün bir sevinç, taziye ise bir yas merasimidir. Tabiatları birbirine zıt olan şeylerde aynı şeyleri yapmak doğru değildir. Düğünde sevinci gösteren şeylerin yapılması lazım. Düğünün tabiatı sevinmektir” diye konuştu.
İSLAMİ DÜĞÜNLER TEŞVİK EDİLMELİDİR
Düğün yapacak olanların düğünlerinde ilahi ve ezgiler olmalıdır. İnsanın şehvetini tahrik eden, insanları kötü ahlaka yönlendiren tarzda şarkılar olmamalıdır. İslam’a uygun olarak yapılan İslami düğünlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Şenlik hoca, “Yapılan İslami düğünlerde eksiklik varsa bunlara sadece tepki gösterip böyle olmaz demek doğru değildir. Doğru olan, yanlışlar varsa onları düzeltmeye çalışmaktır. Samimi olanlar, bir eksiklik varsa o eksikliğin giderilmesi için yol gösterenlerdir” şeklinde konuştu.
DÜĞÜNLERE HERKES ÇAĞRILMALIDIR
Günümüzde düğünlerde yapılan bazı yanlışları anlatan Şenlik Hoca, “Düğünde sünnet olan; ilandır ve düğünlere sınıf ayırımı yapmadan herkesi çağırmaktır. Peygamber Efendimiz “Davetlerin en kötüsü zenginlerin çağrılıp da fakirlerin men edildiği davetlerdir” diye buyuruyor. Düğünde daha çok fakir insanlara yemek yedirmek gerekiyor. Düğün yemeği, ‘velime’ vermek sünnettir. Günümüzde düğünlerde yemek verme olayı kaldırılmış, pasta ve meyve suyu vererek bu iş yerine getiriliyor. Sünnet olan bu değildir. Sünnet olan, güzel yemekler ikram etmektir. Günümüzde düğünlerin salonlarda yapılması, düğünlere davetiye usulü davet edilme ve halka kapalı olması doğru değildir. Hatta kimi insanlar düğünlerde para verecek insanları davet ediyorlar. İslami olan düğünler halka açık olarak yapılan düğünlerdir” ifadelerini kullandı.
DÜĞÜNLER BİR DAVET YOLUDUR
Düğünler aynı zamanda bir davet yoludur. Düğünlerde yapılacak konuşmalar olsun, söylenecek ilahiler ve ezgiler olsun bunların içinde İslami mesajların olması gerekiyor, diyen Şenlik Hoca, “Halk içinde bu gibi konuları konuşup insanları hayra yönlendirmek, onlara rehberlik etmek önemlidir. Herkes bu konuda bir şeyler yapabilir. Düğün yapacaklara ‘düğün yapacaksanız İslam’a uygun bir düğün yapın, yoksa ben düğününüze gelmem’ denilmelidir. Ayrıca eğer konumundan dolayı bir düğüne gidip İslam’a uygun olmayan şeylerin yapılmasını engelleyecek biri varsa onun bu düğüne katılması vaciptir. O kişi bu düğüne katılıp münkeratın önüne geçebilir” dedi.
DÜĞÜNLER SEVİNÇ ANLARIDIR
Düğünlerin sevinç anı olduğunu söyleyen Araştırmacı-Yazar Abdulhakim Sonkaya da, fıtrat olarak insanların bu anlarda sevinmesi gerektiğini söyledi. Sevinç anlarının Allah’ın izin verdiği helal dairesinin dışına çıkılmadan düzenlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Sonkaya, “İslami düğün mefhumu çok önemlidir, bunun içini doldurmamız lazım. İslam’a göre düğün denildiği zaman kimse bir şey yapmasın, kadınlar ayrı erkekler ayrı bir şekilde sessiz sedasız bu işi yapıp bitirsin şeklinde anlaşılmamalıdır. İslami düğünden şunu anlamamız lazım: İslami bir düğünde sevinç faktörünün olması lazım. Bu Peygamber Efendimiz (SAV)’in sünnetinde vardır. Resulullah düğünde sevinilmesini, yemek verilmesini çok önemsemiş ve bunu teşvik etmiştir. Peygamber Efendimiz düğünlerde sevincin dışa yansıtılmasını, eğlenilmesini ve yemek verilmesini teşvik etmiştir” diye konuştu.
İSLAM’IN HER ALANDA SÖYLEYECEK BİR SÖZÜ VAR
İslam’ın her alanda söyleyecek bir sözü olduğunu vurgulayan Sonkaya, “Birisi öldüğü zaman hemen ‘imamı çağırın’ diyorlar. Düğün ve benzeri bir sevinç olayı olduğunda ise ‘mıtrıbı(çalgıcı) çağırın’ diyorlar. Bizim bunu değiştirmemiz lazım. Ölümde de sevinçte de İslam’ın sözü vardır. İslami düğün, İslam’ın toplum tarafından kabul edildiğinin ve uygulanabildiğinin bir delilidir. Yani insanlar, biz İslami ölçülerde düğünümüzü yapıp sevinebiliyorsak, İslam’da sevinç varsa bu din eksiksizdir diye düşünecekler. İnsanların kafasında, İslami düğünlerden önce, şöyle bir algı vardı: İslam’a göre sevinme atmosferi yok. Bu da insanları, İslam’ın kuşatıcılığı ve bu zamanda toplum tarafından uygulanabilirliliği konusunda şüpheye düşürüyordu. İslami düğünün bu bağlamda çok mühim bir rolü vardır. Bu organizasyonlarda emeği geçen ve katılanları tebrik ediyorum. Katılım çok önemlidir. Sevincin ifade edilmesi konusunda hiçbir engel yoktur. Şükrün ifadesi sevinçle olur” şeklinde konuştu.
İSLAMİ BİR DÜĞÜN AYNI ZAMANDA İBADETTİR
İslam’ın uygulanabilirliliğini ortaya koyan her şeyin aynı zamanda İslam’a göre ibadet hükmünde olduğunu belirten Sonkaya, “Düğünlerimizi de ibadet şuuruyla yapmalıyız. Bizim mücadelemiz bu noktadadır. Biz, İslam’ın hayatın her alanını kuşattığını söylüyoruz. Bu tür şeyler olmasa, İslam’ın kuşatıcılığı nasıl ortaya çıkacak” diye konuştu.
Anne-babalar ve aile büyüklerinin düğünlerin İslam’a uygun bir şekilde yapılması için öncülük yapmaları gerektiğini ifade eden Sonkaya, “Bir şey nasıl başlarsa öyle gider. Hayır üzerine başlayan, hayır üzerine devam eder. İnsan düğününü unutmaz. Düğününü İslami olarak yapmayan ve sonra da düğünündeki münkirleri hatırlayan bir insan bundan vicdan azabı duyar, mutlu olmaz ve bunu zihninden atamaz. Çünkü düğün, evlenen kişiler için hayatlarında unutamayacakları bir dönüm noktasıdır. Bu anın temiz bir anı olarak kalabilmesi, ulvi ve iffetli bir şekilde hatırlanması çok önemlidir. İnsan hayatındaki bu önemli olay iffetle, hayayla ve hayırla ölümsüzleştirilebilir. Ayrıca bir insan İslami bir düğün yapıp çocuklarına bakın ben böyle bir düğün yaptım derse çocukları da bunu örnek alır. Ama cahili bir düğün yapıp bu anılarını güzel olmayan görüntülerle kaydedenler, çocuklarına iyi örnek olamazlar” ifadelerini kullandı.
BİZİ UTANDIRMAYAN ANILARIMIZ OLSUN
“İslam, kuşatıcı bir dindir ve her alanda söyleyecek sözü vardır. Doğumdan, ölüme kadar…” diyen Sonkaya, “İslami Düğün kavramı, bunu ispat ediyor. İnsanların en sevinçli olduğu bir zamanda bile İslam’ın bir çözümü vardır. Biz diyoruz ki hatırladıkça utanmayacağımız ve üzülmeyeceğimiz anılarımız olsun. Bu da İslam’ın çizdiği helal dairesinin dışına çıkmamakla mümkündür” dedi.
CAHİLİ DÜĞÜNLERE KARŞI İSLAMİ BİR ALTERNATİF SUNUYORUZ
İslami düğünler organize eden Özlem Ajans yetkililerinden Cihan Bozoba, “Bizler, Özlem Ajans olarak düğün programlarına Rabbimizin inayetiyle İslami bir alternatif sunmuş bulunmaktayız. Bunun pratiğini yıllardır başarıyla yapmaktayız. “Özlem Ajans Düğün Organizasyonu” olarak bünyemizdeki deneyimli ses sanatçıları ve düğün ekiplerimizle doğu-batı, şehir-köy demeden memleketin her tarafında ilahi tarzı düğünlerle halkımıza hizmet sunmaya çalışmaktayız. Ajansımızın çatısı altındaki onlarca sanatçı kardeşimiz, bu alanda ibadet ve hizmet anlayışıyla koşuşturmaktadır” dedi.
İSLAMİ DÜĞÜNLERE TEVECCÜH ARTIYOR
Müslüman halkın İslami Düğünlere teveccühlerinin gittikçe arttığını belirten Bozoba, “Müslüman halkımız aradığını bulmuş, özüne dönmüşçesine bu tarz İslami düğünlere ziyadesiyle teveccüh göstermektedir. Özlem Ajans Düğün Organizasyonu olarak son zamanlarda Rehber TV’ye verdiğimiz reklam vesilesiyle de her taraftan talepler almaktayız. Rabbimizin izniyle halkımızın taleplerine en güzel şekilde cevap vermenin gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu.
DÜĞÜNLERİMİZİ RABBİMİZİN RIZASINA UYGUN YAPALIM
Cahili düğünlerde çok fazla günah işlendiğini belirten Bozoba, “Düğün davetleri gerçekten mübarek davetlerdir. Şu an inancımız ve örfümüzle kesinlikle bağdaşmayan, cahili dediğimiz düğün ortamlarında günahlar işleniyor. İnançlı halkımızın buna kesinlikle dikkat etmesi, düğün programını belirlerken ilkeli, bilinçli ve seçici davranması gerekmektedir. Cenab-ı Hak, Müslüman halkımıza şuur ve bilinç ihsan eylesin. Düğünlerimizi yüce Rabbimizin rızasına ve Peygamber Efendimizin sünnet-i seniyyesine mutabık bir şekilde günahlardan, haramlardan ve cahiliye adetlerinden uzak bir şekilde ihya etmeyi nasip ve müyesser eylesin. Özlem Ajans, bu manada üzerine düşeni yerine getirme gayretinde olacaktır inşallah” şeklinde konuştu.