• DOLAR 34.23
  • EURO 37.135
  • ALTIN 2963.187
  • ...
BM ve Dünya Sağlık Örgütü neden sessiz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR -  Sağlık-Der Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Karakaş, yaptığı basın açıklamasıyla İsrail’in Gazze'ye narkoz gazı “azot protoksit” yerine karbondioksit göndermesi sonucu hastaların zehirlendiğinin açıklanmasına rağmen BM ve Dünya Sağlık Örgütünün harekete geçmemesine sert tepki gösterdi.

 

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın geçen hafta İsrail’in narkoz gazı “azot protoksit” yerine karbondioksit göndermesi sonucu hastaların zehirlendiğini açıklamadığını ifade eden Karakaş, "Ortada büyük bir iddia var. İsrail’den ithal edilen narkoz tüplerinin iddialara rağmen incelenmemesi ve ameliyat sırasında narkoz verilen hastaların neden hayatlarını kaybettiğine yönelik bir araştırmanın yapılmamış olması kabul edilir bir durum değil. Başta BM ve Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere tüm uluslar arası kurumlar derhal harekete geçerek konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapmalıdır" dedi.

 

İnsan hakları aktivistlerinin durum karşısında sesiz kalmasının manidar olduğunu belirten Karakuş, "İnsan hayatı bu kadar ucuz olamaz. Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Ama görüyoruz ki bu hak Filistinliler için yok sayılıyor. Durum böyle iken insan hakları aktivistlerinin sessiz kalması kabul edilemez bir durumdur. En önemli insan hakkı sağlık iken Filistin’de bu hak yok ediliyor. Halk sağlığı gibi insan yararına olan olguların korunması için sorumluluk almak hepimizin görevidir. Herkes için eşit haklar ve yasaların tüm unsurları ile uygulanması da zorunluluktur. Bunlar ortada iken Filistinli hastaların İsrail eliyle zehirlendiği iddiasına duyarsız kalmak vicdanları yaralamaktadır" ifadelerini kullandı.

 

İsrail cezaevlerinde tutulan Filistinlilerin sağlık durumlarına da dikkat çeken Karakuş, "İnsanlar hukuksuz bir şekilde hücrelerde ihmalden dolayı hastalanıyor, kasıtlı bir biçimde tedavilerine de izin verilmiyor. Bu durumun son bulması için uluslararası camiayı sorumluluk almaya ve İsrail'e derhal baskı yapmaya davet ediyoruz" dedi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir