• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurban Bayramı'na az bir zaman kala besiciler kurbanlıklarını bir an önce elden çıkarmanın, vatandaş da bütçelerine uygun kurbanlık alabilmenin hesabını yaparken yem fiyatlarındaki artışın kurbanlık fiyatlarına da yansıyacak olması kurban kesecekleri kara kara düşündürüyor.

Kurbanlık fiyatlarında artış beklenmesinin en büyük nedeninin son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde zamlanan yem ve saman fiyatları olduğu ifade ediliyor. 

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan hayvan besicileri, fiyatların düşebilmesi için yetkililerin bu konuyu bir çözüm bulmalarını istedi.

“Alım gücü azalmış, vatandaşın ete ayıracak parası yok”

Bu yıl kurban fiyatları yüksek olacağını söyleyen üretici Mehmet Ali Ersoy, “Çünkü arpanın kilosu 6,5 samanın kilosu ise de 2,5 ile 4 TL arası olmuş. Bundan dolay et ürünleri de pahalı olacak. Kurban Bayramı’nda sıkıntı olmaz belki ama ilerleyen zamanlarda hayvan kıtlığı olabilir. Bir hayvanın fiyatı eskiden 500 TL iken bu sene 1500’e çıkmış olması normaldir. Çünkü yemin pahalı olmasıyla kurban fiyatlarındaki artış birbirini karşılıyor. Vatandaşın ete ayıracak parası yok. Alım gücü azalmış, halk zar zor geçimini yapıyor. Etin kilosu 85-90 TL olmuş. Bir insanın gündelik yevmiyesi zaten 100-150 TL’dir. Bundan dolayı alım gücü düşüktür. Yem, arpa ve saman ucuz olsa herkes faydalanır. Yetkililer bu konuda hayvan sahiplerine destek ve katkı yapması lazım.” şeklinde konuştu.

 

Şahin: “Geçe yıla göre hayvanlar bu yıl azdır, çünkü hayvan yok”

Kurban Bayramı’na 2-3 hafta kala hazırlıklarını yaptıklarını dile getiren İrfan Şahin, “Bu sene alım-satım piyasası durgundur. Geçe yıla göre hayvanlar bu yıl azdır, çünkü hayvan yok. Bu senenin kuzuların yarısı kuraklıktan telef oldu. Ayrıca yem ve arpanın da pahalı olmasından kaynaklanıyor. Geçen sene hayvanların normal fiyatları 1500’den başlayıp 4000-4500’e kadar gidiyordu. Yem ve arpa ucuz olsa iyi olur. Eskiden yemin torbası 150-200 liraydı bu yıl 400-500 TL’ye çıkmış. Bir torba bizi 3-4 gün götürmüyor. Bu yıl fiyatlar daha belli değil inşallah ucuz olur. Kurban Bayramı’na bir ay kala fiyatlar belli olur. İnşallah bu sene güzel geçer.” ifadelerini kullandı.

Tuğaç: “Kurban Bayramının yaklaşmasıyla hazırlıklar yapıyoruz ama pahalılıktan hayvan alamıyoruz”

Satışlarının şu an için durgun olduğunu belirten Seyit Tuğaç, “Geçen yıl et in kilosu 50 TL idi bu sene 120 lira olmuş. İnsanlar et alamıyor, et alırken 2-3 kişi bir olup ancak öyle et alabiliyorlar. Kurban Bayramının yaklaşmasıyla hazırlıklar yapıyoruz ama pahalılıktan hayvan alamıyoruz. Ekinin yanması, arpa ve saman pahalı olduğu için kimse hayvan alamıyor ve eskisi gibi yetiştiremiyor. Geçen yıl 1200 liraya 20 kilo et alınabiliyordu. Şu an bin 500 liraya 15 kilo alabiliyorsun, yani çok fark var. Geçen sene bu zamanlarda iyi satışlar oluyordu. Günde 10-15 tane hayvan satabiliyorduk, şu an 2 tane satabilmişiz. Buna da çok şükür o da bir nasip ama satış yok. Yetkililer buna bir el atsa iyi olur, vatandaşa da bizim hayrımız dokunur. Yetkililer şu an hayvan sahiplerine ve tarımcılara yardımcı olursa çok iyi olur, önümüz açılır herkes işine gücüne bakar ve vatandaş ta rahatlar.” diye belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız