Adana Kasaplar Odası: Canlı et satış fiyatı 20 Haziran'da açıklanacak
Kurban Bayramı münasebetiyle yaptıkları hazırlıklar ve çalışmalar hakkında bilgi veren Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, gerekli denetimleri sürdürdüklerini belirtti.
Bu yıl 9 Temmuz Cumartesi günü idrak edilecek Kurban Bayramı vesilesiyle, canlı koyun ve et satış fiyatlarını değerlendiren Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, gerekli denetimleri sürdürdüklerini söyledi.
Türkiye'ye giren kurbanlıklara küpe numaraları verilerek, gerekli işlemleri yaptıklarını söyleyen Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, "Tarım İl Müdürümüz ile birlikte Adana'ya kaç bin tane koyun, tosun gelmiş, kurbana hazır mı değil mi? Sağlıklı ve hijyen ortamda olup olmadığını tespit ettik." dedi.
"Tarım il müdürümüz, Zabıta müdürlüğümüz, Kasaplar Odamız, canlı besiciler ve esnafımızla bir heyet kuracağız"
Sahada olduklarını ve şu ana kadar sağlığa ve hijyene dair şikâyet almadıklarını belirten Yağmur, "Bununla ilgili olarak çalışmalarımız var. Ekip arkadaşlarımız, denetim personelimiz sahadalar. Tarım İl Müdürümüz, Zabıta Müdürlüğümüz, Kasaplar Odamız, Canlı besici esnafımızla bir heyet kuracağız. Heyetin almış olduğu kararı, Adanalı vatandaşlarımıza bu ayın 20'sinde, saat 14.00 itibarı ile duyuracağız." diye konuştu.
Şu anda canlı hayvan baskül satış fiyatlarının 60 Türk lirası olduğunu, kasaplarda ise etin kilogram fiyatının 110-120 Türk lirası arasında satıldığını ifade eden Yağmur, "Ülkemizde ihtiyacı karşılayacak kurbanlığımız mevcut. Adana'da bir sıkıntımız görünmüyor. Türkiye genelinde de -Adana'dan örnek alırsak- Güneydoğu Anadolu İllerimizde ve batıda, kuzeyde olan küçükbaş hayvan bolluğu, yani ilerleyen günlerde piyasada bir sıkıntı yaşamayacağız." ifadelerini kullandı.
"Büyük ve küçükbaş hayvanların sayımı yapılıyor"
Bununla ilgili Adana İl Tarım Müdürlüğümüz tarafından, büyük ve küçükbaş hayvanların da sayımına gidiliyor. Şu anda Adana'da kaç tane kurbanlık var, kaç tane kuzu varsa sayımları yapılıyor. Kulak küpe numaralarını kayıt altına alıyorlar. Bununla ilgili tekrar ediyorum; vatandaşlarımız rahat olsunlar. Tarım bakanımıza da konuyu bildirdik. Stokçuluk yapanlarla ilgili, sayımlar ortaya çıktığı zaman kimin evinde, ahırında ve çiftliğinde ne varsa, kulak ve küpe numaralarından bunlar kime aitse zaten meydana çıkacak." şeklinde konuştu.
"163 kişi hakkında Kabahatler Kanunu ile ilgili idari cezalar yazıldı"
Saruhan Yağmur
Özellikle kasap olmayan ve hijyenik görmedikleri yerlerde ve kıyma makinalarında, et çekilmemesi uyarısında bulunan Yağmur şunları kaydetti:
Kasap olmayanlar -diğer meslek grubundaki esnaflar- kıyma makinesi alıp işçilerin önüne koyuyorlar. 1 liraya 2 liraya kıyma çekiyorlar. Bunlar, yaptıklarını hijyenik bir ortamda da yapmıyorlar. Hem vatandaş parasıyla rezil oluyor hem de sağlıklı olmayan yerde et çekimi yapılıyor. Birde bunlarla ilgili oda başkanlığı olarak Tarım İl Müdürü ile birlikte, geçen yıl bu durumdaki kıyma makinelerini topladık. Bu yıl da toplayacağız. Yani esnafın hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Kusura bakmasınlar. Bununla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. 163 kişi hakkında Kabahatler kanunu ile ilgili idari cezalar yazıldı. Tarım İl müdürümüzle birlikte denetimlerimiz devam edecek.
"20 Haziran saat 14'te fiyatlarla ilgili açıklamamızı yapacağız"
Birçok marketin deposunu et doldurduğunu, 13-14 kiloluk kuzuların kesildiğini ve vatandaşa altı kilogramlık bir koli yapıldığını iddia eden Yağmur, "Bununla ilgili kurbanın kanı nereye akıyor, derisi nereye gidiyor, sakatatı nerede?" dedi.
Yağmur öte yandan, Tarım İl Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Kırmızı Et Birliği Başkanlığı, Adana Kasaplar Odası olarak Küçük ve Büyükbaş Yetiştiriciler Birliği Başkanlığı huzurunda, Adana Kasaplar odasında toplanılacağını ve 20 Haziran'da saat 14'te fiyatlarla ilgili açıklamanın yapılacağını belirtti. (İLKHA)